Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Door een voorwerp heen fotograferen

zaterdag 19 maart 2011, 23:25 door | 12.099x gelezen | 3 reacties

Dit klikt wellicht als een vage tip, maar het kan erg mooi zijn om door een voorwerp heen te fotograferen. Natuurlijk is het niet mijn voorstel om je onderwerp achter een muurtje te plaatsen of om door een vensterraam heen te schieten. Het is echter wel goed mogelijk om je zicht deels te blokeren met een plant of ander klein voorwerp.

De techniek zelf is eigenlijk heel simpel; zoek naar een geschikt onderwerp om door heen te fotograferen en plaats je feitelijke onderwerp daar een paar meter achter. Gebruik een teleobjectief en stel een releatief klein diafragmagetal (grote opening) in, zoals f/4.0. Plaats het voorwerp waar je doorheen wilt fotograferen dicht bij je objectief, bijvoorbeeld op zo'n 10 centimeter, en stel scherp op je feitelijke onderwerp een paar meter verder.

Wanneer je nu een foto maakt zal de voorgrond zo onscherp worden dat je alleen nog maar een waas ziet op je plek van het voorste onderwerp. Deze waas kan een bijzonder effect opleveren in je foto.

Voorbeeld door planten heen fotograferen

Bovenstaande foto maakt het idee waarschijnlijk al wat duidelijker. Niet mijn beste foto als je puur naar de personen kijkt overigens, maar het maakt wel goed duidelijk wat ik bedoel.

Zoals je ziet zorgen de onscherpe bladeren waar ik doorheen geschoten heb een subtiele groene waas. De truc is ervoor te zorgen dat de waas niet over belangrijke onderdelen in je foto heen loopt. Je kunt zo de aandacht op een mooie manier naar je onderwerp leiden.

Het is eigenlijk gebruik maken van een kleine scherptediepte met hulp van de voorgrond in plaats van de achtergrond. Wat erg goed werkt is door planten heen fotograferen. Ook kleurrijke bloemen kunnen hierbij voor een mooie voorgrond onscherpte zorgen die je kunt gebruiken in je foto's.

Voorgrondonscherpte

In bovenstaande foto is het effect wellicht nog wat subtieler toegepast. Hier zorgt de voorgrond onscherpte voor een waas op een plek waar je de aandacht niet wilt hebben. Zo voorkom je dat scherpe bomen in de achtergrond de aandacht wegtrekken van het bruidspaar.

Fotografeer dus van dichtbij door een onderwerp op de voorgrond heen om in je compositie ook gebruik te kunnen maken van je voorgrond onscherpte.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 20 maart 2011 om 08:32  | reageer

  Een hele goede tip! Gebruik ik zelf soms ook bij macro en het kan prachtige onscherpte, kleuren en patronen vormen!

 2. hettys fotografie
  Profiel hetty's fotografie schreef op zondag 20 maart 2011 om 17:23  | reageer

  Yep. Doe ik ook vaak met hetzelfde doel en effect als Johannes!
  groetjes, Hetty

 3. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 19:17  | reageer

  Ook leuk om te doen in bloemenvelden!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.218 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord