Elja Trum

Een dromerige sfeer creŽren met vaseline

donderdag 23 juni 2016, 20:02 door | 9.583x gelezen | 5 reacties

Om sfeer aan te brengen die past bij de foto's die je maakt kun je natuurlijk met Photoshop aan de slag. Leuker is het om al tijdens het fotograferen te zorgen voor het gewenste effect. Een dromerige sfeer kun je bijvoorbeeld redelijk eenvoudig creŽren met behulp van een beetje vaseline.

Tsjora


In het verleden heb ik ook wel eens gespeeld met deze en andere manieren van het toevoegen van een soft-focus effect aan mijn foto's. Het is wel iets wat oefening vereist om het helemaal naar wens te krijgen.

Afgelopen woensdag had ik ook een fotoshoot met een dromerig moodboard. Een goede reden om weer eens met vaseline aan de slag te gaan.

Smeer de vaseline (je kunt ook Labello Lippenbalsem gebruiken) niet direct op je objectief. Het spul is er lastig af te krijgen en je objectief kun je maar beter schoon houden. Gebruik in plaats daarvan bijvoorbeeld een UV-filter.

Na gebruik schroef je hem van je camera en met behulp van een beetje afwasmiddel maak je hem zo weer schoon.

Tsjora


Smeer niet direct je hele filter onder, want dan is er direct niks meer scherp in je foto. Het is meestal mooier om een deel helder te houden zodat er ook nog wat scherp is in je foto. Dit is vooral een kwestie van experimenteren.

Het effect van de vaseline wordt vooral duidelijk wanneer er verschil in helderheid in je foto zit. Controleer regelmatig even of het resultaat op je display ook is wat je voor ogen hebt.

Er zijn fotografen die vrijwel alles op deze manier fotograferen, bekendste voorbeeld is volgens mij de Britse fotograaf David Hamilton.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. peter nadort
  peter nadort schreef op vrijdag 24 juni 2016 om 08:25

  Leuk weer Elja, je vader zal het nog wel weten, vroeger deed men niets anders voor soft focus "even een vette duim op de lens" dat was de kreet. groet, peter

 2. L.O.
  L.O. schreef op vrijdag 24 juni 2016 om 09:23

  Vroeger, zelf ook wel (analoog) softfocus toegepast doormiddel van een filter plus een laagje vaseline...

  Nu, in het digitaletijdperk, vind ik dat niet meer nodig, aangezien je digitaal het effect in de nabewerking perfect kunt toepassen...

 3. Hendrik
  Hendrik schreef op dinsdag 28 juni 2016 om 10:55

  Vroeger trok je een panty over de lens

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 juni 2016 om 11:24

  @Hendrik; dat kan ook, maar dan zit de waas overal. Tenzij je weer gaten in de panty gaat maken, wellicht.

  @L.O.; Soms is het leuk om iets ook direct in het veld / de camera te doen in plaats van met Photoshop.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord