Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Een fotosessie plannen; wat komt er bij kijken

maandag 3 augustus 2015, 23:11 door | 12.540x gelezen | 3 reacties

Als fotograaf is er natuurlijk niks leuker dan een fotosessie van begin tot einde te plannen én daar dan een aantal prachtige foto's aan over te houden. Nu komt er best wat kijken bij een fotosessie. In dit artikel kijken we naar de stappen waar je in elk geval mee aan de slag moet.

Sarah


Concept


Het startpunt van een fotosessie is natuurlijk het concept. Wat voor een foto's wil je eigenlijk gaan maken? Het is slim om een idee te hebben; een beeld van hoe het eindresultaat eruit gaat zien.

Het kan uiteraard van alles zijn, en hoe ver je wilt gaan in je concept hangt waarschijnlijk ook af van je niveau als fotograaf. Het heeft waarschijnlijk weinig nut om een complexe setup te bedenken als het je eerste shoot is. Begin simpel en werk zo naar steeds uitgebreidere en complexere concepten.

Moodboard


Je concept kun je uit gaan werken met een moodboard. Hierbij verzamel je foto's, kleurstijlen en dergelijke waarmee je aan anderen, maar vooral ook aan jezelf, duidelijk kunt maken wat voor een soort foto's je wilt gaan maken.

Dit kun je natuurlijk 'analoog' doen, maar ik gebruik meestal Pinterest om een moodboard te maken. Daarop verzamel ik foto's die vergelijkbaar zijn met wat ik in mijn hoofd heb. Dat hoeft niet letterlijk een foto te zijn zoals jij die wilt gaan maken, maar het moet de sfeer duidelijk maken.

Pinterest moodboard


Ook kun je hierbij bijvoorbeeld ook poses verzamelen die passen bij jouw concept. Door een aantal poses te hebben voor je model kun je hem of haar gemakkelijk duidelijk maken wat je wilt.

Foto's voor je moodboard kun je overal vandaan halen. Zelf gebruik ik vaak sites als 500px, Flickr en gewoon Google Image Search om voorbeeldfoto's voor mijn moodboards te verzamelen.

Het moodboard neem je uiteindelijk ook uitgeprint mee naar de shoot, zodat je het ter plaatse nog kunt gebruiken voor inspiratie.

Locatie


Zoek de geschikte locatie voor je concept. Dat kan in een studio zijn, maar natuurlijk ook een specifieke locatie. In het geval van een studio moet je die (als je er niet zelf een hebt) wellicht gaan huren, of op zijn minst ergens een ruimte regelen waar je jouw apparatuur kunt opstellen.

Wil je op locatie gaan werken, dan is het slim daar van te voren ook even te gaan kijken. Is de locatie vrij toegankelijk, of moet je toegang regelen? In het geval van een commerciële shoot moet je wellicht zelfs ergens een vergunning voor aanvragen.

Een locatie kan ook binnen zijn, bijvoorbeeld in een kasteel of in een woonhuis. Neem contact op met de eigenaar of beheerder om de toegang te regelen. Op veel locaties is het mogelijk te fotograferen. Soms geldt er een (kleine) vergoeding.

Uiteraard is Google Maps een mooie manier om een eerste indruk te krijgen van een locatie. Er zijn ook handige locatiesites waarop andere fotografen mooie locaties aangeven. Je ziet dan ook direct foto's die op die locatie gemaakt zijn.

Locatiesite Scoutt


Natuurlijk ook je ook andere fotografen simpelweg vragen waar een bepaalde foto gemaakt is. Meestal helpen ze je graag op weg en geven niet alleen aan waar de locatie is, maar ook wie je kunt benaderen om toegang te krijgen tot de locatie. Fotografenfora zijn erg geschikt om locaties uit te wisselen.

Model


Een model met wat meer ervaring is vaak gemakkelijker dan een model dat voor het eerst voor de camera staat. Wellicht had je bij je concept al direct iemand voor ogen of heb je aan de hand van je moodboard een aardig idee hoe je model eruit moet zien.

Model


Modellen vind je via de Nederlandstalige Modelzone, de internationale Model Mayhem of bijvoorbeeld via een Faceboek groep voor modellen en fotografen.

» Lees ook onze 12 tips voor het werken met een modellen.

Visagie


Visagie kan goed helpen om veel meer uit je shoot te halen. Een goede visagiste zorgt er niet alleen voor dat je minder hoeft na te bewerken, ze kan vaak ook helpen met het haar en tijdens de fotosessie zelf kan ze (of hij natuurlijk) ook helpen. Een visagiste ziet vaak details die je als fotograaf tijdens het fotograferen over het hoofd ziet.

Het is wel prettig als je kunt werken met een vaste visagiste. Dan kun je beter op elkaar ingespeeld raken én het scheelt een hoop zoekwerk. Visagie regelen is vaak lastiger dan een model, zeker als je time-for-print shoot hebt waarbij je geen vergoeding biedt.

Visagie


Het komt bij mij dan ook regelmatig voor dat ik de visagie laat zitten. Jammer, want het heeft zeker toegevoegde waarde. Houdt er overigens wel rekening mee dat een visagiste vaak een uur lang met je model bezig is voordat je kunt gaat fotograferen.

Aankleding


Met alleen een model en een locatie ben je er nog niet. Denk ook na over de aankleding en onderneem actie om er voor te zorgen dat alles klopt.

Belangrijk is uiteraard de kleding van je model. Een spijkerbroek en een topje staat best leuk, maar wanneer je wat meer moeite stopt in de kleding kun je veel meer uit je shoot halen. Ga terug naar je moodboard en kijk naar de kleding die in die foto's gebruikt werd.

Informeer bij het model wat ze beschikbaar heeft en schaf eventueel nog kleding aan. Je kunt ook al voordat je echt met een specifieke shoot bezig bent zoeken naar goede kleding. Op markten of bij tweedehands kledingzaken kun je vaak voor weinig kleding kopen die het leuk doet op foto's.

Ook het gebrek aan kleding of bijvoorbeeld bodypaint kan iets zijn wat bij je aankleding hoort.

Bodypaint Artis


Naast kleding heb je natuurlijk ook 'props'. Een hoed, een muziekinstrument, een boek of telefoon. Allerlei dingen kunnen een toevoeging zijn. Zorg ervoor dat alles goed samenvalt in het concept van je foto.

Overeenkomsten


Om onduidelijkheden te voorkomen adviseer ik je om zeker met een contract te werken. Hiermee voorkom je (meestal) dat er achteraf onenigheid ontstaat over het gebruik van de foto's. Ook weet iedereen waar ie aan toe is.

Zorg dat iedereen het contract getekend heeft voordat je aan de slag gaat. Stuur het ook van te voren naar je model (en eventueel naar de make-up artist), zodat iedereen het al doorgenomen heeft.

» Download hier het standaard contract dat ik gebruik

Laatste voorbereidingen


Op de dag voor de shoot zorg je ervoor dat je alles gereed hebt. Accu's opgeladen, geheugenkaartjes leeg en de apparatuur die je wilt gaan gebruiken bij elkaar gezocht. Denk ook aan wat te eten en te drinken voor zowel jij als de anderen die meehelpen met je fotosessie.

Stuur ook nog even een mailtje ter herinnering aan je model en de andere mensen die meehelpen. Dan kan niemand de shoot vergeten.

Na de shoot


Persoonlijk vind ik het altijd leuk om op de dag zelf nog te zorgen dat je al een nabewerkte foto doorstuurt naar je model. Dat heeft hij of zij direct resultaat van de dag.

Wacht ook niet te lang met het nabewerken van de overige foto's, het is natuurlijk niet netjes om pas drie maanden naar een shoot wat foto's door te sturen. Persoonlijk probeer ik alles binnen twee weken af te ronden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Mbo
  Mbo schreef op dinsdag 4 augustus 2015 om 09:16  | reageer

  Mooi artikel !

 2. Cees Kamminga
  Cees Kamminga schreef op dinsdag 4 augustus 2015 om 15:39  | reageer

  Prima artikel! Omdat voor portretfotografie relatief weinig met een visagiste/make-up artist wordt gewerkt, heb ik standaard altijd wel een behoorlijke spiegel bij me. Ook heb ik een handig klein fotoprintertje voor directe afdrukken op ansichtkaart formaat. Beiden worden erg op prijs gesteld

 3. Roy Froma
  Roy Froma schreef op woensdag 5 augustus 2015 om 16:04  | reageer

  Geweldig artikel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord