Elja Trum

Een telelens is geen basisbehoefte

maandag 13 juli 2015, 23:51 door | 41.667x gelezen | 13 reacties

Een telelens heeft blijkbaar een soort magische aantrekkingskracht op mensen. Niet alleen veel beginnende fotografen willen er per se een hebben, maar ook als je ergens aan het fotograferen bent krijg je regelmatig de vraag hoeveel keer zoom de lens is die je gebruikt. Waarom deze aantrekkingskracht zo vaak voor komt is me niet duidelijk. Voor veel foto's heb je namelijk erg weinig aan een stevige telelens.

Canon 70-200L f/2.8; Lichtsterke telelens
Als je dan een telelens koopt is een lichtsterk exemplaar aan te raden (maar prijzig).

Nu is de vraag 'hoeveel keer zoom is je lens' altijd al een redelijk onzinnige; het aantal keer zoom zegt namelijk erg weinig over een lens. Hoe groter het aantal maal zoom, hoe slechter de lens doorgaans is. Zelf werk ik het liefst met lenzen die maximaal drie a vier keer zoom zijn, denk bijvoorbeeld aan een 24-70 lens (circa 3 keer zoom) en een 70-200 objectief (nog geen 3 keer zoom).

Ook zegt het aantal maal zoom bijna niks over het bereik. Zoals je in mijn voorbeelden hierboven ziet hebben twee hele verschillende lenzen (een standaard zoom en een telezoom) beide ongeveer het zelfde aantal maal zoom. Liever praat ik dus over het bereik in de vorm van brandpuntsafstanden, dat zegt veel meer over een objectief Je moet dan natuurlijk wel begrijpen wat het brandpuntsafstand getal in houdt. Dat lijkt in het begin wellicht wat lastig maar als je er eenmaal aan gewend bent is het wel zo handig.

Begin met een goede standaard lens


Goed, los van het aantal maal zoom gedoe wilde ik het hebben over het passie voor telelenzen bij veel beginnende fotografen. In de praktijk is een telelens namelijk helemaal niet zo noodzakelijk als velen lijken te denken. Er zijn zeker een aantal toepassingen waarbij een stevige telelens niet mag ontbreken, zoals sport- en natuurfotografie. Als dat onderwerpen zijn die je aantrekken is een telelens wellicht wel een goede aanschaf. Alle andere beginnende fotografen kunnen hun geld beter stoppen in een goede lichtsterke standaard zoom lens.

Bij een goede lichtsterke lens denk ik dan aan een constante f/2.8 (of uiterlijk een f/4.0) objectief. Met constant bedoel ik dat de lichtsterkte niet varieert tijdens het in en uitzoomen. Deze blijft altijd f/2.8. De lichtsterkte is niet het enige voordeel aan een dergelijk objectief. Met een dergelijk klein groot diafragma kun je namelijk ook heel goed gebruik maken van een kleine scherptediepte. Daarmee kun je bijvoorbeeld portretfoto's maken waarbij je onderwerp mooi scherp is tegen een onscherpe achtergrond. Precies het soort foto's die het voordeel van een digitale spiegelreflex boven een compact camera duidelijk maken.

Zo'n 85 procent van alle foto's die ik maak zijn genomen met een 24-70 f/2.8 lens op mijn camera. Ik raad je dan ook aan om eerst een goede standaard zoom objectief bij je body te kiezen en pas later te besluiten of je als tweede lens een tele, groothoek of bijvoorbeeld marcolens wilt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 juli 2015.
De eerste publicatiedatum is zondag 4 mei 2008, 19:41.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 4 mei 2008 om 21:37

  Altijd een goed advies: kies een objectief dat past bij het werk dat je wilt maken. De afgebeelde 20-200 is een goede voor het portretteren van grote en kleine mensen en van dieren. Het is ook de standaardlens voor fotografen op persconferenties, toneelopvoeringen en congressen (lichtsterkte belangrijk als er niet veel licht is; de f/4 uitvoering is wel goedkoper, maar als semi-prof of prof kan je dan net even tekort komen). Op dpreview.com is net een review gepubliceerd met vergelijkingen.

  Wil je vooral in huizen, bedrijven, magazijnen of landschappen fotograferen, dan staat een lange lens wel interessant, maar je hebt er niks aan. Een groothoek is dan veel beter.

 2. Roel
  Profiel Roel schreef op zondag 4 mei 2008 om 21:59

  Een heel herkenbare observatie. Zelf heb ik kort geleden bij mijn 17-50mm lens (wel f/2.8 trouwens knipoog inderdaad een 70-300 telelens gekocht. Een belangrijke reden daarvoor was dat ik in dat bereik helemaal geen lenzen had, en ik dus ook niet precies wist of ik niet iets miste.

  Nu heb ik er nog niet heel veel mee gefotografeerd, maar wel al voldoende om te merken dat het niet helemaal de jusite lens voor mij is. Het plan is nu om er nog een jaar of 2 mee te fotograferen, vervolgens met Exposureplot te bepalen welke brandpuntsafstanden ik vaak gebruik, om op basis daarvan een of meerdere lenzen aan te schaffen. vrolijk

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 4 mei 2008 om 22:11

  @Roel. Waarom wilde je een lens erbij hebben? 17-50 mm is voor heel veel werk prima. Landschap, binnenshuis, straatfotografie en in 50 mm-stand zelfs nog redelijk een portretlens. Een lens kopen omdat ik in een bereik nog niets heb, dat vind ik persoonlijk geen goede reden om geld uit te geven. Ik mis nog wel een paar telelenzen, maar zo vaak kom ik niet in de verleiding een torenvalk te spotten.

 4. Roel
  Profiel Roel schreef op zondag 4 mei 2008 om 22:58

  @EdC, de 17-50 is inderdaad een hele allround lens. Ik miste gewoon een stukje telebereik, daarvoor wilde ik een lens aanschaffen. Omdat ik niet zeker wist hoever mijn 'gewenste' bereik zou moeten gaan ben ik voor de 70-300 gegaan.

  Er zijn zeker een aantal foto's waar deze lens me goed bevallen is. Zoals bv:
  http://flickr.com/photos/roel/2338505124/
  http://flickr.com/photos/roel/2429042538/
  Maar mijn ervaring is dat ik, als startende amateur, bewuster foto's maak met lenzen met een beperkter of vaste brandpuntsafstand. Dus daar wil ik meer naartoe.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord