De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Laura van der Burgt

Fotografeer eens een stilleven

maandag 11 januari 2021, 15:30 door | 7.027x gelezen | 14 reacties

Sinds ons leven lijkt stil te staan als gevolg van de Covid-19 pandemie, is het wel toepasselijk om ook eens een stilleven te fotograferen.

Wanneer je een stilleven (net als ik) associeert met tafels volgestouwd met eten, groente en fruit, blijken er verrassend veel andere mogelijkheden en variaties te zijn. Hou je van styling, dan is dit vast ook iets voor jou!

Stilleven


Een stilleven is een artistieke compostie van voorwerpen die met zorg zijn samengesteld, gearrangeerd en belicht. Er zijn tal van verschillende soorten stillevens met ieder zijn eigen betekenis en symboliek.

Vooral de symboliek leent zich voor een eigen interpretatie. Je kunt een compositie maken met als doel het uitbeelden van rijkdom, vlijt, geloof, vergankelijkheid en of geleerdheid. Zo is foodfotografie puur gericht op verleiding.

De meest belangrijke ingredienten voor stilleven fotografie zijn, mijn inziens:

1. Voorwerpen kiezen die je mooi vindt en die een symbolische of emotionele waarde voor je hebben,

2. Bedenken hoe je dit arrangeert tot een aantrekkelijk tafereel,

3. Aandacht besteden aan de onder- en achtergrond in overeenstemming met wat je uit wilt dragen,

4. Een plek zoeken waar je het geheel mooi uitlicht. Zacht licht dat door een raam of vitrage valt bijvoorbeeld.

Het gaat er tenslotte om iets te maken dat jou (en anderen) aanspreekt.

Heb je nooit eerder een stilleven gefotografeerd, dan is het verzamelen van voorwerpen best lastig. Maar door gewoon te beginnen merk je vanzelf of iets wel of niet werkt.

Na aardig wat trial en error, ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de volgende 'props': een oud notenhouten kastje (erfstuk), een ruw geweven doek en zilverkleurige kandelaars en gedroogde (bloem)blaadjes.

Stilleven


Als achtergrond heb ik eerst een witte muur gebruikt en daarna zwart doek. Geen van beide was een succes. Omdat de achtergrond belangrijk is in het overbrengen van een bepaalde sfeer liep ik hier steeds spaak.

Pas toen ik alle spulletjes buiten had gezet voor een oude verweerde (zelf) gepleisterde muur, werd ik pas echt enthousiast.

Later heb ik trouwens bij de binnenfoto in Photoshop de witte muur vervangen door een structuur/textuur (afbeelding in een aparte laag). Dit brengt gelijk diepte en sfeer in je foto. Hier kun je dus ook naar hartelust mee spelen!

Het leuke van een stilleven is dat je met simpele voorwerpen, interessante composities (foto's) kunt maken. Waarbij less is more juist versterkend werkt. Leuke bijkomstigheid is dat het ook nog harstikke leuk is om mee bezig te zijn en net zolang uitproberen tot het naar je smaak is.

Je hebt er geen ingewikkelde camera of flitser voor nodig. Wel een statief. Daarmee voorkom je bewegingsonscherpte en kun je op je gemak de compositie controleren.

Iedere standaard 50mm lens voldoet. Zelf heb ik gebruik gemaakt van een Lensbaby Velvet 56mm voor een romantisch glow effect en het Lensbaby Omni systeem voor wat speelsheid.

Stilleven


De foto's zijn gemaakt met natuurlijk licht. Buiten op een bewolkte dag en binnen met licht dat vanaf de zijkant door een raam valt.

Bij zilverkleurige of reflecterende items wel goed opletten dat er geen uitgebeten plekken in de foto komen. Dat had ik dus en dat is naderhand lastig te corrigeren. Beter is te voorkomen.

Probeer eens een serie te fotograferen van verschillende set-ups die mooi bij elkaar combineren voor een twee- of drieluik.

Stilleven


Door deze foto's dan af te drukken op bijvoorbeeld glanzend Pearl fotopapier krijgen deze een mooie metallic glans en een luxe uitstraling. Dan zijn het topfoto's die vragen om opgehangen of gepresenteerd te worden!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

14 reacties

 1. Françoise
  Françoise schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 12:03

  Mooie foto’s! Daar hou ik wel van. Het mystieke, speelse!

 2. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 13:11

  Hoi Françoise, leuk om te horen dat er meer liefhebbers zijn voor mystieke en speelse beelden! Zelf werk ik veel met lensbaby voor een speelse twist.

 3. G.Osten
  G.Osten schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 17:36

  Het is eens iets anders,mooi
  Grt,G.Osten

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 22:17

  Dit is een vorm van fotografie die ik zelf ook wat meer zou willen beoefenen. Mijn eigen studio is er wel geschikt voor. Ik heb al weleens een paar eenvoudige dingen gedaan, maar ik ben nog niet tevreden over het resultaat. Oefening baart kunst, zegt een bekend spreekwoord

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.256 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord