Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Fotografeer eens een stilleven

maandag 11 januari 2021, 15:30 door | 8.625x gelezen | 14 reacties

Sinds ons leven lijkt stil te staan als gevolg van de Covid-19 pandemie, is het wel toepasselijk om ook eens een stilleven te fotograferen.

Wanneer je een stilleven (net als ik) associeert met tafels volgestouwd met eten, groente en fruit, blijken er verrassend veel andere mogelijkheden en variaties te zijn. Hou je van styling, dan is dit vast ook iets voor jou!

Stilleven


Een stilleven is een artistieke compostie van voorwerpen die met zorg zijn samengesteld, gearrangeerd en belicht. Er zijn tal van verschillende soorten stillevens met ieder zijn eigen betekenis en symboliek.

Vooral de symboliek leent zich voor een eigen interpretatie. Je kunt een compositie maken met als doel het uitbeelden van rijkdom, vlijt, geloof, vergankelijkheid en of geleerdheid. Zo is foodfotografie puur gericht op verleiding.

De meest belangrijke ingredienten voor stilleven fotografie zijn, mijn inziens:

1. Voorwerpen kiezen die je mooi vindt en die een symbolische of emotionele waarde voor je hebben,

2. Bedenken hoe je dit arrangeert tot een aantrekkelijk tafereel,

3. Aandacht besteden aan de onder- en achtergrond in overeenstemming met wat je uit wilt dragen,

4. Een plek zoeken waar je het geheel mooi uitlicht. Zacht licht dat door een raam of vitrage valt bijvoorbeeld.

Het gaat er tenslotte om iets te maken dat jou (en anderen) aanspreekt.

Heb je nooit eerder een stilleven gefotografeerd, dan is het verzamelen van voorwerpen best lastig. Maar door gewoon te beginnen merk je vanzelf of iets wel of niet werkt.

Na aardig wat trial en error, ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de volgende 'props': een oud notenhouten kastje (erfstuk), een ruw geweven doek en zilverkleurige kandelaars en gedroogde (bloem)blaadjes.

Stilleven


Als achtergrond heb ik eerst een witte muur gebruikt en daarna zwart doek. Geen van beide was een succes. Omdat de achtergrond belangrijk is in het overbrengen van een bepaalde sfeer liep ik hier steeds spaak.

Pas toen ik alle spulletjes buiten had gezet voor een oude verweerde (zelf) gepleisterde muur, werd ik pas echt enthousiast.

Later heb ik trouwens bij de binnenfoto in Photoshop de witte muur vervangen door een structuur/textuur (afbeelding in een aparte laag). Dit brengt gelijk diepte en sfeer in je foto. Hier kun je dus ook naar hartelust mee spelen!

Het leuke van een stilleven is dat je met simpele voorwerpen, interessante composities (foto's) kunt maken. Waarbij less is more juist versterkend werkt. Leuke bijkomstigheid is dat het ook nog harstikke leuk is om mee bezig te zijn en net zolang uitproberen tot het naar je smaak is.

Je hebt er geen ingewikkelde camera of flitser voor nodig. Wel een statief. Daarmee voorkom je bewegingsonscherpte en kun je op je gemak de compositie controleren.

Iedere standaard 50mm lens voldoet. Zelf heb ik gebruik gemaakt van een Lensbaby Velvet 56mm voor een romantisch glow effect en het Lensbaby Omni systeem voor wat speelsheid.

Stilleven


De foto's zijn gemaakt met natuurlijk licht. Buiten op een bewolkte dag en binnen met licht dat vanaf de zijkant door een raam valt.

Bij zilverkleurige of reflecterende items wel goed opletten dat er geen uitgebeten plekken in de foto komen. Dat had ik dus en dat is naderhand lastig te corrigeren. Beter is te voorkomen.

Probeer eens een serie te fotograferen van verschillende set-ups die mooi bij elkaar combineren voor een twee- of drieluik.

Stilleven


Door deze foto's dan af te drukken op bijvoorbeeld glanzend Pearl fotopapier krijgen deze een mooie metallic glans en een luxe uitstraling. Dan zijn het topfoto's die vragen om opgehangen of gepresenteerd te worden!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

14 reacties

 1. Françoise
  Françoise schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 12:03  | reageer

  Mooie foto’s! Daar hou ik wel van. Het mystieke, speelse!

 2. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 13:11  | reageer

  Hoi Françoise, leuk om te horen dat er meer liefhebbers zijn voor mystieke en speelse beelden! Zelf werk ik veel met lensbaby voor een speelse twist.

 3. G.Osten
  G.Osten schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 17:36  | reageer

  Het is eens iets anders,mooi
  Grt,G.Osten

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 22:17  | reageer

  Dit is een vorm van fotografie die ik zelf ook wat meer zou willen beoefenen. Mijn eigen studio is er wel geschikt voor. Ik heb al weleens een paar eenvoudige dingen gedaan, maar ik ben nog niet tevreden over het resultaat. Oefening baart kunst, zegt een bekend spreekwoord

 5. I. Geenens
  I. Geenens schreef op woensdag 13 januari 2021 om 06:49  | reageer

  Normaal gezien hou ik niet van stillevens. Maar jij maakt een uitzondering, je hebt er wel prachtige kunstwerkjes van gemaakt!!!

 6. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 13 januari 2021 om 08:26  | reageer

  @ G.Osten, bedankt voor het compliment!

 7. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 13 januari 2021 om 08:29  | reageer

  @ Donald, ik kan beamen dat het best even duurt voordat je een resultaat hebt wat aanspreekt. Juist door terug te gaan naar wat ik mooi vind kwam ik verder.

 8. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 13 januari 2021 om 08:35  | reageer

  @ I. Geenens, bedankt voor het compliment! Ik had zelf ook niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Eigenlijk heb je juist alles zelf in de hand om er iets (leuks) van te maken.

 9. Karijn
  Karijn schreef op woensdag 13 januari 2021 om 20:20  | reageer

  Lijkt mij niet eenvoudig om er iets sfeervols van te maken. Een paar spullen heb je zo gepakt. Maar dan... Hoe breng je het geheel tot 'leven'?

 10. Robert
  Robert schreef op woensdag 13 januari 2021 om 20:39  | reageer

  Het is waarschijnlijk een kwestie van smaak maar de foto's zien er nogal onscherp uit.

 11. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 13 januari 2021 om 23:45  | reageer

  @Laura, dank voor jouw reactie. Hoewel jouw foto's erg mooi zijn, is het niet echt mijn smaak. In mijn ogen komen jouw foto's erg vrouwelijk over op mij. Geen wonder ook, want je bent een vrouw. Dat is heel goed hoor, want vrouwelijke fotografen hebben toch vaak ook een hele andere kijk op de onderwerpen die ze fotograferen. Ik moet je zeggen, dat ik dat als man heel leerzaam vindt. Het softfocus/lensbaby idee wat je hier in jouw foto's laat zien, werkt goed mij jouw onderwerpen. Ook de lichtopstelling vind ik erg goed gekozen. Maar zoals gezegd is het niet echt mijn smaak, ik waardeer het wel! Ik zie wel hoe je met het licht hebt gewerkt en dat heeft me wel op ideeën gebracht. In ieder geval vond ik jouw artikel en foto's erg leerzaam en stimulerend.

 12. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op donderdag 14 januari 2021 om 08:19  | reageer

  @ Karijn, het is inderdaad een hele uitdaging om er je sfeer in te leggen, waarvan de lichtinval wel heel veel doet. Of juist heel weinig licht en werken met accenten.

 13. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op donderdag 14 januari 2021 om 08:22  | reageer

  @ Robert, foto's zijn met opzet grotendeels bewust vaag, inderdaad een kwestie van smaak. Ik houd er wel vanvrolijk

 14. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op donderdag 14 januari 2021 om 08:37  | reageer

  @ Donald, gelukkig maar dat er verschillende smaken en voorkeuren zijn! Graag zelfs, want dat maakt fotografie ook zo interessant! En juist door deze verschillen inspireren we elkaar weer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord