Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Fotograferen op locatie; het maximale eruit halen

vrijdag 20 december 2013, 23:08 door | 12.867x gelezen | 0 reacties

In mijn locatie workshops leer ik de cursisten goed om zich heen te kijken zodat ze het aanwezige licht technisch ten volle gebruiken. Veel fotografen beginnen gelijk met flitslicht, omdat ze dat mee hebben. Of bij gebrek daaraan schieten ze alleen met natuurlijk licht.

De meeste locaties hebben echter veel meer potentie, bijvoorbeeld door combinaties te maken van flits EN natuurlijk licht. Als je flits bij je hebt, is het natuurlijk gemakkelijk om een paar foto's te schieten zonder flits. In dit artikel een paar voorbeelden op dezelfde locatie met natuurlijk licht en flitslicht. Zoals je ziet zijn het hele verschillende foto's en dus in geval van een (betaalde) opdracht heeft je klant meer keuze.

Onderstaande foto's zijn genomen met de nieuwe Sony A7r. Zoals je kan zien is het dynamisch bereik van deze camera heel indrukwekkend. Je ziet veel details in de ramen en als je de highlights nog wat terug zou brengen zie je zelfs de bomen buiten in volle glorie. Maar dat vond ik bij deze foto's met natuurlijk licht niet passen, dus heb ik de ramen iets meer uit laten blazen.

Fd op locatie 1

Fd op locatie 2
Natuurlijk licht, geen flits gebruikt

En als er geen zon meer is


In Nederland kan de zon zomaar weg zijn. Aangezien onze taal als fotograaf licht is, staat of valt een goede foto met licht. Op deze locatie was eerst zonlicht dat prachtig door de ramen viel, de ramen waren een beetje vies en werkten als diffuser van het licht. Dus als de zon scheen werd het een schitterend plaatje met natuurlijk licht, zoals je op deze foto kan zien.

Fd op locatie 3

Helaas was de zon weg toen we aan het praktijk gedeelte van de workshop toe kwamen (bovenstaande foto is geschoten gedurende het scouting gedeelte). Ik kan de zon niet terug toveren maar hem wel simuleren, in ieder geval op en rond het model.

De foto wordt zelfs wat sfeervoller door het grotere contrast tussen licht en schaduw in de scene. Hier heb ik de Elinchrom Ranger Quadra ingezet, zonder modifier, dus gewoon met de kale flitslamp, voor een brede baan van licht. We plaatsten hem een meter of vijf en een beetje van achter het model en nįįr het raam toe in de aanliggende ruimte zodat het licht door het raam schijnt en het lijkt alsof de ruimte door het raam verlicht wordt.

We missen wel de mooie lichtval op de grond van het raam zelf. Toch lijkt het alsof er veel licht door de ramen kwam, en het is beter dan 'niets'.

Fd op locatie 4

Blijf niet stilstaan


Veel fotografen blijven vaak vanuit dezelfde positie schieten, dit is vaak iets dat er langzaam in geslopen is, bedenk je echter altijd dat als je een opstelling/locatie wilt optimaliseren je ook vanuit een andere hoek kan schieten. Op die manier krijg je veel meer variatie in je sessie, niet alleen de hoek is namelijk anders voor het model en de scene, maar natuurlijk ook de manier waarop het licht valt.

In de volgende foto heb ik ook een filter gebruikt uit Nik/Google Analogue Effex Pro, namelijk 'wet plate'. Deze plug-in is een aanrader en heeft nog meer andere zeer leuke effecten die ik nog niet eerder ben tegen gekomen.

Fd op locatie 5

Dus als je voortaan op een locatie bent en de zon werkt niet mee. Probeer de zon te imiteren met flitslicht. Denk aan je eigen standpunt. En vergeet niet wat foto's met natuurlijk licht te maken. Loop zelf ook om je model heen.

Op deze manier maximaliseer je de omgeving, het licht en de uiteindelijke resultaten.

Veel succes!


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord