Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Fotografie podcasts; luisteren naar tips en meer

dinsdag 10 april 2007, 23:58 door | 10.845x gelezen | 4 reacties

Podcasts zijn hot. Wie heeft tegenwoordig geen iPod of een of andere MP3-speler? Voor de meeste mensen is zo'n apparaat inmiddels gemeengoed. Voor enkele tientjes heb je reeds een MP3-speler en voor enkele honderden euro's een iPod. En alles wat daartussen ligt.

Podcasting staat, in de meest strikte zin, voor een systeem waarin podcasters audiobestanden (MP3) met discussies, radioshows, muziekprogramma's enzovoort beschikbaar stellen via internet. Daarvan wordt tevens een news feed in RSS-formaat gecreŽerd, die een verwijzing bevat naar de MP3-bestanden en automatisch verwerkt kan worden door podcast-aggregators of podcatchers. Deze laatste downloaden die audiobestanden dan automatisch en kopiŽren ze onmiddellijk naar een MP3-speler of melden aan de gebruiker dat hij ze op de pc kan beluisteren.

In de breedste zin staat podcasting voor het verspreiden van digitale bestanden die door speciale programma's afgehaald worden om ze later te gebruiken. Dus dit kan audio zijn (MP3, Windows Media, Real Media), video (MPEG, DivX, QuickTime, enzovoort) of software.

Vele (radio)uitzendingen zijn momenteel beschikbaar als podcast. Het gemak hiervan is dat je elke voor jou interessante uitzending kunt beluisteren op een moment dat jou goed uitkomt.

De fotografie komt er wat dat betreft maar bekaaid af. Voor zover ik weet zijn er sowieso weinig podcasts beschikbaar. In het Nederlands in ieder geval nog geen. Een gat in de markt?

Inmiddels zijn er wel een aantal Engelstalige podcasts beschikbaar. Ik heb er een aantal voor je opgezocht: Nikonians, Tips from the Topfloor, The Candid Frame, The Radiant Vista, Martin Bailey Photography, Camera Position, Flickschool, Light Source Studio Lighting, 2 Minute Photoshop Tricks, Photoshop Wednesdays, The Digital Story, The Digital Photography Show, Better Photo, Allen Rockwell, Popphoto, Photo Walkthrough, Simple Photo Life en Creative Photoshop.

Bovenstaande links verwijzen naar vele verschillende podcasts. Dit biedt voldoende voor ettelijke uren luister- en/of kijkplezier. Dus pak je iPod of MP3-speler, download de boel en luisteren maar!

Sweex MP3 speler

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

4 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 11 april 2007 om 00:13  | reageer

  Oei, een mooi lijstje podcasts, Peter!
  Veel uren luisterplezier inderdaad..

  Hoog tijd dat ik ook eens zo'n strakke iPod aanschaf. vrolijk
  Volgens mij kun je die apparaatjes vaak tevens gebruiken als opslag van je foto's op vakanties en dergelijke..

  Nog een nuttige aanvulling; onze vrienden van DSLR.nl hebben een Nederlandstalige podcast over fotografie.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 11 april 2007 om 07:49  | reageer

  Oeps, die van DSLR.nl heb ik dus helemaal over het hoofd gezien...
  (sorry Brian!)

 3. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 12 april 2007 om 11:00  | reageer

  Whahaha... Geeft niet Peter.
  Die van ons staat ook nog in de kinderschoenen hoor. Wij zijn bezig met het bespreken van interviews met een paar fotografen, en op zijn tijd spreek ik zelf een podcast in, maar echt groot zijn we er zeker nog niet in.

 4. Michelle&Kim
  Profiel Michelle&Kim schreef op donderdag 12 april 2007 om 11:25  | reageer

  vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord