Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

Foto's & computers - labels (1 van 2)

dinsdag 5 april 2016, 22:44 door | 5.727x gelezen | 0 reacties

Overal om ons heen vinden we labels. In onze kleding, op onze etenswaren, op energielabels, enz.. Een label vertelt ons iets over de inhoud en samenstelling van een voorwerp of product. Het somt de kenmerken ervan op, het beschrijft het.

Wanneer we het hebben over computerbestanden, dan noemen we deze labels 'metagegevens'. Metagegevens zijn gegevens over gegevens, oftewel gegevens over de inhoud van een bestand.

Bekijk een willekeurige directory op je computer en je kunt precies zien wat de naam van een bestand is, wanneer deze is aangemaakt en hoe groot deze is. Allemaal metagegevens of labels over een bestand.

Directory Metadata 960


En juist deze metagegevens zijn in het beheren van foto's enorm waardevol en krachtig. Wanneer ik trefwoorden heb gekoppeld aan mijn foto's, dan kan ik supersnel alle foto's van bijvoorbeeld Frank vinden, zonder ook maar één fotobestand te hoeven openen.

Nieuwe technieken als gezichtsherkenning helpen om trefwoorden als namen van personen snel en eenvoudig toe te voegen. Nu kunnen we onze fotocatalogus met zoektermen doorzoeken.

Metagegevens


De kracht van metagegevens


Met een paar zoektermen kun je een foto terugvinden in een collectie van honderdduizend foto's of meer.

MetadataZoekresultaat 960

Figuur: metagegevens voorbeeld van Peter Krogh

Het bovenstaande plaatje wil aangeven dat, zodra je bij het zoeken gebruik maakt van een of meer van de bovenstaande metagegevens, je veel sneller tot de gezochte foto('s) komt.

Bijvoorbeeld weet je ongeveer wanneer je de foto genomen hebt, in welk land, wat de naam van de persoon is en welke kwaliteit de foto heeft, dan heb je grote kans dat je de gewenste foto in no-time vindt. Hoe specifieker je bent, hoe sneller.

EXIF informatie


Een fotobestand bevat verschillende soorten metagegevens. Wist je dat de camera zelf in een fotobestand al allerlei onzichtbare informatie opslaat? Gegevens als opnamedatum, camera model, cameratype, dimensie, grootte en nog veel meer.

Deze metagevens worden EXIF informatie genoemd. Allemaal informatie die u gratis krijgt en waarmee je kunt zoeken in een programma als Lightroom. Deze Nederlandse en Engelstalige wiki pagina's geven een overzicht.

Ook op de Engelstalige dpBestflow.org website staan heel veel goede informatie voor fotografen over metagegevens.

Soorten metagevens


Peter Krogh onderscheid de volgende groepen metagegevens:

  1. Automatische metagegevens
  2. Bulk metagegevens
  3. Specifieke metagegevens


Automatische metagegevens


Dit zijn metagegevens die automatisch door de computer of de camera worden toegevoegd, zie bovenstaande EXIF-data. Sommige camera's voegen zelfs GPS-coördinaten toe.

Bulk metagegevens


Dit zijn metagegevens die voor een hele gebeurtenis gelden, bijvoorbeeld 'bruiloft Klaas & Jannie Kooi' en de naam van de fotograaf. Werk je met Lightroom dan kun je tijdens het importeren deze informatie al toevoegen.

Maar ook in een ander programma kun je achteraf eenvoudig alle foto's van een reeks selecteren en één of meer generieke trefwoorden eraan toevoegen. Dit is een minimale inspanning, maar je hebt gelijk een hele set foto's voorzien van één of meer trefwoorden.

Nogmaals, gebruik hier alleen trefwoorden die voor de hele shoot gelden. In termen van kosten en baten, zijn de baten erg groot en de kosten erg klein.

Specifieke metagegevens


Deze gegevens voegen we toe aan individuele of aan een geselecteerde groep foto's. Meest gebruikt zijn trefwoorden, maar ook sterren en labels vallen hieronder. Wat kosten en baten betreft, zijn de kosten hoger en de baten hoog. Zorg daarom voor een goede balans.

Bedenk waarop je later zou willen zoeken. Bij bruiloften zouden dat 'kus', 'ringen' of iets anders kunnen zijn. 'Receptie' en 'Gemeentehuis' zijn voorbeelden van trefwoorden die ineens kunnen worden toegekend voor een hele groep foto's.

Tip: wist je dat je in Lightroom trefwoorden kunt spuiten. Dit is een hele snelle manier om bepaalde trefwoorden gericht toe te kennen aan foto's.

Volgende blog


In de volgende blog beschrijf ik kort de verschillende soorten specifieke metagegevens, die we zelf aan foto's kunnen toevoegen.

Jouw tips en aanvullingen


Heb je nog tips and tricks?
Schrijf ze hieronder in de reacties.

Naslag


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord