Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

Foto's & computers - samenvatting

dinsdag 28 juni 2016, 22:22 door | 5.803x gelezen | 2 reacties

Dit is de laatste blog in de serie van "Foto's en computers". Allerlei onderwerpen zijn aan bod gekomen. In deze laatste blog vat ik alles nog een keer samen.

Peter Krogh, schrijver van de DAM book (Digital Assett Management = Beheer van digitale bestanden) gebruikt in zijn laatste E-Book "Organizing Your Photos with Lightroom 5" het onderstaande schema voor het efficiŽnt beheren van je fotocollectie in Lightroom. Dit schema heb ik vrij als referentiekader gebruikt bij het schrijven van de blogs.

Hoewel dit plaatje op het eerste gezicht misschien ingewikkeld en veel lijkt, kan het jou als fotograaf enorm helpen om jouw foto's beter te beheren en daarmee tijd en fouten te besparen.

En waarschijnlijk doe je de meeste zaken van deze nu al, bewust of onbewust.

3 lagen van organisatie


Peter Krogh onderscheidt 3 lagen van organisatie, waarbij iedere laag zijn eigen karakteristieken heeft.

 1. De onderste laag: "Storage" of opslag beschrijft aspecten over het feitelijk opslaan van je foto's op de harde schijf.
 2. Middelste laag: "Tagging" of beschrijving gaat over het (slim) toevoegen van meta data, zodat je foto's later snel kunt terugvinden. Ook is meta data de basis van een workflow / werkproces.
 3. Bovenste laag: "Projects" of projecten / albums gaat over het verzamelen van foto's in groepen.

Laag 1: Opslag


Deze laag gaat over hoe je je foto's opslaat op jouw computer. Het gaat daarbij om zaken als welke namen je aan je fotobestanden geeft en hoe je ze organiseert in directory's of folders. Maar ook om zaken als het maken van een back-up voor het geval dat je per ongeluk iets weggooit, je laptop verliest, enzovoorts.

Lightroom heeft veel in huis op dit gebied. Eenmaal goed ingericht kun je Lightroom (bijna) al het werk automatisch laten doen en is de kans op fouten klein.

De blogs: Opslag versus Organisatie, Bestandsnaamgeving, Mappenstructuur, Backup-up 1, Backup-2.

Laag 2: Labellen of beschrijven


In tegenstelling tot de vorige laag gaat het hier niet om de bestanden op je harde schijf, maar over hoe je binnen Lightroom ervoor zorgt dat je je foto's snel terug kunt vinden. We hebben gezien dat je bijvoorbeeld met een paar trefwoorden heel snel foto's binnen Lightroom kunt terugvinden, ongeacht waar ze staan op de harde schijf.

Geef je ook nog een waardering, sterren, aan je beste foto's, dan is het fluitje van een cent om de mooiste vakantiefoto's te laten zien, ook al was het een paar jaar terug.

Lightroom is optimaal ingericht om de veeleisende fotograaf te ondersteunen in zijn/haar workflow. De meeste workflow inrichtingen maken intensief gebruik van meta data.

Gavin Cough levert bij zijn The Photographer's Workflow standaard 2 kant en klare workflows en 1 om zelf aan te passen, zie aanbiedingen onderaan.

De blogs: Labels 1, Labels 2.

Laag 3: Project of verzameling


Deze laag gaat over het organiseren of bij elkaar verzamelen van je foto's in albums of verzamelingen, zoals Lightroom deze noemt. Let op: hier gaat het om verzamelingen binnen Lightroom, de foto's op de harde schijf worden niet verplaatst.

De blog: Albums

Conclusie


Samengevat kunnen we drie lagen onderkennen bij het organiseren van foto's:

 1. Hoe sla ik de foto's fysiek op op de harde schijf en zorg ik ervoor dat ze daar veilig zijn opgeslagen.
 2. Hoe organiseer ik mijn fotocollectie, dat wil zeggen hoe leg ik een bibliotheekcatalogus aan waarin ik heel snel foto's kan terug vinden. Denk hierbij aan het toevoegen van meta data als trefwoorden, sterren, labels enzovoorts.
 3. Hoe verzamel ik foto's in albums om er later iets mee te gaan doen.


Naslag


Hoewel er enorm veel boeken en naslagwerken zijn over het bewerken van foto's, is er veel minder materiaal beschikbaar over hoe je efficiŽnt en effectief je foto's beheert. Daarom hieronder een aantal naslagwerken, waarvan sommige met speciaal met korting worden aangeboden door de schrijvers aan de lezers van Photofacts!

 • Best practices op dpBestflow.org
 • Gavin Gouch
  Hij werd al gelijk in de eerste blog door lezers genoemd. Zijn beelden worden o.a. gebruikt door New York Times, National Geographic Traveler en vele anderen.
  Zijn e-books zijn inclusief video's zijn:
  The Photographer's Workflow wordt standaard geleverd inclusief 2 kant en klare workflows en 1 om zelf aan te passen.
 • Peter Krogh's e-books inclusief video's. Peter is vooral bekend van zijn "the DAM book", versie 1 en 2. Daarnaast heeft hij specifiek voor Lightroom gebruikers 2 e-books geschreven die met korting gekocht kunnen worden.
  • Organizing Your Photos with Lightroom 5 (geldt evengoed voor 6 en later) (10% korting)
  • Multi-Catalog Workflow with Lightroom 5 (geldt evengoed voor 6 en later) (10% korting)
 • Klik hier voor meer informatie over 10% korting op beide genoemde e-books.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

2 reacties

 1. rvaneerd
  Profiel rvaneerd schreef op vrijdag 1 juli 2016 om 18:53  | reageer

  Ik heb natuurlijk al meerdere van je gerelateerde blogs gelezen, maar het voordeel van deze laatste "Samenvatting" vind ik toch wel de mogelijkheid om hem als referentie op te slaan en de links naar de meer gedetailleerde artikelen te gebruiken. Al is het maar om anderen hierop te wijzen!
  Bedankt!

 2. rvaneerd
  Profiel rvaneerd schreef op vrijdag 1 juli 2016 om 19:01  | reageer

  Het enige wat ik eigenlijk nog mis (en waar je anderen wellicht mee kunt helpen) is het gebruik van de "Verzamelingen" en "Slimme Verzamelingen".
  Misschien is dat iets specifieks van Lightroom (al had Aperture het ook), maar toch.

  Het is natuurlijk iets persoonlijks, maar ik hanteer een vaste folderbenaming / volgorde voor de "fysieke locatie" van de foto-bronnen. Door die organisatie blijft mijn archief op orde.
  Door vervolgens gebruik te maken van Slimme Verzamelingen, in combinatie met de juiste Keywords / Trefwoorden / Tags, bouw ik dynamisch de verzamelingen voor bijv. "PortFolio" op.

  Hopelijk hebben anderen hier ook nog wat aan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord