Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotosessie bij een fietstunneltje

dinsdag 28 februari 2017, 11:43 door | 7.688x gelezen | 5 reacties

Recentelijk heb ik een aantal dames op de foto gezet. Bij een fotosessie probeer ik altijd een interessante locatie te zoeken waar de omgeving de moeite waard kon zijn. Voor deze sessie had ik het simpel gehouden. Gelukkig kun je ook op één locatie snel gevarieerde foto's maken.

De vier foto's in dit artikel zijn allemaal genomen binnen hemelsbreed zo'n 20 meter. De locatie op zich was ook niet heel bijzonder; een fietstunneltje onder de snelweg A326 in mijn woonplaats Wijchen.

We begonnen bij het fietstunneltje zelf. Ik liet Juno voor het tunneltje staan, daar waar ze nog vol in het licht stond. Het tunneltje zelf was natuurlijk relatief donker en komt dus ook zo in beeld. De andere kant van het tunneltje was natuurlijk wel weer licht; zo ontstaat een bijzondere achtergrond waarbij het model er op bijzondere wijze uit springt.

Juno


1/500s, f/2.8, 100 ISO @ 127mm

Voor Floor koos ik op vrijwel dezelfde plek de muur die zich rechts van het tunneltje bevond. Ik liet Floor tegen de muur leunen en maakte onderstaande foto.

Floor


1/500s, f/2.8 @ 78mm

Voor de volgende foto van Reva zijn we iets verder gelopen. Aan de andere kant van het tunneltje liep een weg terug naar de snelweg (waar de weg ophield). Hier stonden twee woningen waarbij ik dit hekwerk wel interessant vond. Hemelsbreed circa 20 meter van de eerdere locatie.

Reva


1/1000s, f/2.8, 100 ISO @ 78mm

Deze tweede foto van Juno is genomen vanaf vrijwel exact dezelfde plek als de vorige foto. Het grootste verschil is dat ik de andere kant op fotografeer. Juno zit op een paaltje en leunt tegen het hekwerk.

Juno


1/500s, f/2.8, 100 ISO @ 78mm

Wat ik probeer duidelijk te maken in dit artikel is dat je niet per se een toplocatie hoeft uit te zoeken om leuke foto's te maken. Start met iets simpels, zoals een fietstunneltje, en kijk in de directe omgeving naar plekjes die ook leuk zouden zijn.

De foto's in dit artikel zijn gemaakt met een Samsung NX1 (APS-C formaat sensor) en de Samsung 50-150mm f/2.8 OIS. De foto's zijn gemaakt met alleen het beschikbare zonlicht, ik heb geen flitsers gebruikt. De zwart-wit omzettingen zijn via Lightroom uitgevoerd.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 28 februari 2017.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 28 maart 2015, 23:00.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Jeroen Clausman
  Jeroen Clausman schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 14:41  | reageer

  Bij de portretfoto's in dit artikel valt me vooral het licht op en ik denk dat de kwaliteit van de foto's daar erg van afhankelijk is, niet te hard en niet te zacht.
  Kun je iets over dat licht zeggen?. Je hebt geen invulflits gebruikt veronderstel ik, maar er was zo te zien ook geen keihard zonlicht

 2. ferdinand
  Profiel ferdinand schreef op dinsdag 31 maart 2015 om 17:09  | reageer

  mooie foto's elja, inspirerend ook!!

 3. Bart
  Profiel Bart schreef op woensdag 1 april 2015 om 14:01  | reageer

  mooie foto's en je ziet dat je vaak te veel zoekt naar goede locaties terwijl ze onder handbereik liggen. succes

 4. gast schreef op vrijdag 3 april 2015 om 08:43  | reageer

  Mooie foto's, dank je wel voor de duidelijke uitleg hierover, prachtig idee voor communie foto's

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 3 april 2015 om 09:21  | reageer

  @Jeroen; de eerste twee foto's in het artikel zijn in de schaduw genomen. De laatste twee foto's zijn wel met direct zonlicht (hooguit in de laatste foto deels gebroken door de begroeiing.

  De foto's zijn eind maart genomen; dan is de zon natuurlijk nog niet zo hard als later in het jaar. De foto's zijn rond 13:30 's middags genomen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord