Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erwin Derksen

Gebruik van foto's in zakelijke presentaties

donderdag 18 juli 2013, 19:51 door | 9.011x gelezen | 0 reacties

Slechte presentaties zijn er voldoende. Meestal te herkennen aan lappen tekst, 'grappige' uitgeschreven quote's en eindeloze rijen bulletpoints. Bepaalde mensen weten dit 'creatief' te larderen met foute 'Office '95 clipart'. Het geheel wordt vervolgens voorgelezen door de 'presentator' die als het even kan ook nog gruwelijk uit zijn tijd loopt..

Goed, dat kennen we wel, want een 'Death By PowerPoint' hebben we allemaal weleens ervaren. Het kan zeker ook anders. Je kunt ook een verhaal vertellen en daarbij gebruik maken van smaakvolle grafische elementen. Dat is veel interessanter om naar te kijken en te luistenen en hiermee breng je eigenlijk per definitie de boodschap beter over.

Ik heb daar een hele sessie Presentatievaardigheden over, maar dit is natuurlijk een fotografie blog. knipoog In dit artikel geef ik wat voorbeelden van sheets uit mijn presentaties om jullie te laten zien wat ik ermee doe.

Een belangrijk uitgangspunt is in ieder geval: begin NIET achter je PC, maar met een stuk papier om je gedachten te structureren.

Foto's in presentaties 1

Pas nadat je de verhaallijn hebt uitgezet kun je verder met het invullen daarvan.
Maar goed, dan heb je dus materiaal nodig, dat ondersteunend is bij het verhaal. Maak gebruik van legaal materiaal om issues met auteursrecht te voorkomen (veel presentaties worden achteraf beschikbaar gesteld aan het publiek) Zelf maak ik gebruik van onder andere;

-Icoontjes / pictogrammen
-Afbeeldingen uit de Microsoft collectie (vrij te gebruiken)
-Stockfoto's

Maar het is natuurlijk wel zo leuk, professioneel en persoonlijk om eigen foto's te gebruiken. Dit werkt erg goed, omdat je verhaal hiermee meer 'eigen' wordt. Je publiek merkt dat!

Foto's in presentaties 3 klein

Als je een keer wilt testen of dit werkt, plaats dan eens een eigen foto op de achtergrond voordat je begint. Het liefst gebruik je de presenter view, dan kun je je presentatie klaarzetten en een muziekje draaien terwijl mensen alleen je achtergrondfoto zien. Geheid dat je daar (met name vooraf) een opmerking of vraag over krijgt (Waar was dit?, Heeft daar echt een trein overheen gereden?).

Foto's in presentaties 4 Klein

Nu ben ik zelf zeker geen topfotograaf, maar geef wel regelmatig presentaties en dan is het leuk om uit eigen materiaal te putten. Alle voorbeelden (behalve het fotorolletje van sheet 1) komen uit eigen archief. Voor de professionele fotograaf is er wellicht een markt voor foto's die specifiek bedoeld zijn voor presentaties..

Waar moet een dergelijke foto in de basis dan aan voldoen?

- Hij moet (meestal) niet te druk zijn
- Er moet ruimte zijn voor tekst
- Uiteraard moet er voldoende resolutie zijn!

De foto's uit dit artikel zijn niet bewust gemaakt voor presentaties, maar ik ga zeker eens kijken of ik de komende vakantie specifiek voor dit doel wat foto's kan schieten. Ze zijn wel afkomstig uit 'echte' presentaties die ik heb gegeven.

Deze lijst van eisen is beperkt omdat je creatief moet zijn. Wees echter smaakvol, mensen zitten niet te wachten op foto's van je kinderen of je huisdieren... Ik ben benieuwd hoe jullie als Photofacts lezers hier tegenaan kijken.

Foto's in presentaties 6

Bedenk tot slot:

Foto's in presentaties 2

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord