100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Geef ook de dagelijks kiekjes eens een fatsoenlijke nabewerking

zaterdag 20 oktober 2007, 11:52 door | 9.740x gelezen | 8 reacties

Op het weblog van fotograaf Bert Stephanie stond recent een wedstrijdje over het nabewerken van foto's. Dit naar aanleiding van een vraag over welke nabewerking hij op een van zijn vakantiekiekjes had uitgevoerd. Hoewel hij de uitgevoerde nabewerking nog steeds niet uit de doeken gedaan heeft is uit de foto zelf natuurlijk ook het nodige af te leiden. Wat me eraan op viel is dat je met een paar snelle en eenvoudige handelingen een foto iets extra's mee kunt geven. Binnen een minuut kun je een dagelijkse foto iets bijzonders geven.

De basis blijft natuurlijk wel een geslaagde foto, maar als fotograaf besteed je ook bij je kiekjes automatisch aandacht aan compositie en beeldopbouw. Eigenlijk moest ik bij mezelf concluderen dat ik en dergelijk nabewerking eigenlijk nooit uitvoer. Een belichting- en witbalanscorrectie kan er meestal nog wel van af, maar de verdere nabewerking voer ik doorgaans eigenlijk voornamelijk uit na een portretsessie in de studio of bij de foto's van een huwelijk.

Tijd om daar eens wat actiever mee om te gaan en deze snelle verbeteringen wat meer op mijn kiekjes toe te passen. Om de daad bij het woord te voegen heb ik een recente foto van de kermis in Nijmegen even snel bewerkt. Beweeg je muis over onderstaande foto om het origineel te zien.

Robin op de kermis
Nichtje Robin op de Nijmeegse kermis


De handelingen; binnen Camera RAW de foto vignetering en een groter contrast geven. In Photoshop nog even de (tijdelijke) oneffenheden op haar gezicht weghalen, ogen aanscherpen, verkleinen en het totaal iets aanscherpen. Klaar. Handelingen van niks eigenlijk die in totaal amper een minuut tijd kosten.

Welke ťťn-minuut-verbeteringen voeren jullie uit op je foto's?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. botter17
  Profiel botter17 schreef op zaterdag 20 oktober 2007 om 13:20  | reageer

  Dat is ongeveer wat ik veel foto's doe.
  In Camera RAW, meer contrast and black. Vingnetting aanzetten (-80, 20).
  Daarna binnen photoshop de laag kopieeren, nieuwe blackwhite adjustment layer en blending op softlight 40% zetten.

  Dit is de standaardbewerking voor de foto's van ons personeelsblad.

 2. Roos
  Roos schreef op zaterdag 20 oktober 2007 om 15:10  | reageer

  Meestal werk ik sowieso met het aanpassen van schaduwen/hooglichten, waarna ik nog even kijk naar de kleurtonen en inderdaad eventuele lenscorrecties vrolijk Ik zeg niet dat ik alle foto's bewerk, maar foto's die ik op een bepaald moment laat zien zeker wel, al is het maar een familiekiekje.

 3. Michael
  Profiel  Michael schreef op zaterdag 20 oktober 2007 om 16:42  | reageer

  curves / contrast e.d. in Photoshop en natuurlijk de tijdelijke oneffenheden. Sta wel open voor meer 1-minuut verbeteringen. ben benieuwd wat hier op dit artikel nog meer uitkomt. bij deze foto van Robin komt het onderwerp (na nabewerking) veel beter tot z'n recht.

 4. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op zondag 21 oktober 2007 om 03:09  | reageer

  Koop ik daarvoor dure lenzen zonder vignetering? Mijn volgende snelle fotobewerking wordt dus een cheap objectief kopen met veel vignetering, mijn levels in de camera alvast omhoog schroeven (kan in een Nikon custom curves laden) en dan thuiskomen en lekker niets doen met mijn foto's...

  Dolletje natuurlijk, ik bewerk mijn dagelijkse kiekjes ook, maar meestal kom ik dan niet verder dan een beetje witbalans, iets meer saturatie en verscherping en in een enkel geval maak ik de kiek zwart/wit.

 5. CLK
  CLK schreef op maandag 22 oktober 2007 om 01:12  | reageer

  Ik heb de Blackwhite adjustment met blending softlight toegepast op een studio foto. Echt een super tip!
  Een mooi effect!

 6. zonnevogeltje
  zonnevogeltje schreef op maandag 22 oktober 2007 om 07:53  | reageer

  Ik ben momenteel bibblelabs aan het uitproberen. Ik heb in bibblelabs een batch queque ingeregeld, die allerlei standaard bewerkingen uitvoert die in 95% van de gevallen een verbetering geven. Denk hierbij aan exposure (-0.35), verzadiging (+10%), vibrance(+12%), sharpness(100), Noise Ninja (4) en onlangs ook Prfectly Clear ingeschakeld.
  De laaste tijd hoef ik nog maar weining kiekjes nog verder bij te werken.

 7. Nikonlover
  Nikonlover schreef op maandag 22 oktober 2007 om 13:08  | reageer

  Inderdaad een hele mooie tip van Botter17.

 8. MichaŽl de Bondt

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord