Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Geld verdienen met je foto's via microstock sites

vrijdag 8 december 2006, 23:23 door | 19.654x gelezen | 15 reacties

Vandaag kwam ik op Dutch Photo Zone een link tegen naar een interessant artikeltje over Stock fotografie. Stefan heeft op zijn site, Perrush, een uitgebreid artikeltje geschreven over de verschillende sites waarop je eigengemaakte foto's tegen betaling kunt aanbieden.

Hij heeft specifiek de zogenaamde microstocksites bekeken waarbij de fotograaf zelf maar kleine bedragen per verkochte foto opstrijkt (van 20 cent tot een paar euro). Ook de klanten die op deze sites foto's afnemen betalen overigens maar weinig voor de foto's al ligt die prijs wel vaak vijf keer zo hoog.

In het artikel, Microsites: zegen of vloek?, zijn Stefans persoonlijke ervaringen met deze sites te lezen. Hij geeft aan dat je met een beetje werk al snel zo'n 100 dollar per maand kunt opstrijken. Toch een leuk bedrag voor foto's die je anders maar gewoon op je harddisk zou laten staan.

Een leuk en nuttig artikeltje!

subscribe at Istock  subscribe at shutterstock  subscribe at dreamstime

De drie microstocksites die Stefan aanraad


Meer stockbureau's:
- De Nationale Beeldbank
- Shutterstock
- stockXpert
- Dreamstime
- iStockPhoto
- 123 Royalty Free
- Big Stock Photo
- Fotolia

p.s.: Dit is het honderdste artikeltje op Photofacts! (doet klein dansje door de kamer)

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 9 december 2006 om 00:04

  Zojuist heb ik mezelf ook aangemeld bij Shutterstock.
  De aanmeldingsprocedure is tamelijk omslachtig. Zo moet je onder andere een scan van je passport uploaden. Deze wordt vervolgens goedgekeurd (of afgekeurd, wat bij mij goed zou kunnen want de door mijn verstuurde afbeelding van m'n ID is verlopen) waarna je 10 foto's moet uploaden om aan te tonen dat je ook daadwerkelijk kunt fotograferen.

  Uiteraard verlies je alle copyrights op de door jouw verstuurde foto's. Begrijpelijk, want ze worden immers voor je verkocht, maar een goede reden om je echte topfoto's niet online te plaatsen.

  Ook zijn er stricte regels over de foto's die je wilt uploaden en bij foto's met personen erin moet je ook verplicht een modellencontract meesturen. Alle maatregels zijn begrijpelijk, maar het maakt het wel ingewikkelder. En dat voor een paar centen per foto.

  Mocht je je ook aanmelden bij Shutterstock, dan stel ik het op prijs wanneer je dat doet via deze link. Ik ontvang dan namelijk ook een klein percentage van wat jij verdient. knipoog
  Dit gaat niet ten nadele van je eigen inkomsten.

  Elja

 2. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op zaterdag 9 december 2006 om 01:42

  Hoi Elja...
  Dat je de copyrights verliest op je foto's is niet waar en zou je echt kunnen aanvechten als wordt beweert dat het wel zo is. De fotograaf bezit het intellectuele eigendom op de foto's en dit is alleen overdraagbaar middels een speciaal overdrachtcontract. Naar mijn beste weten werkt geen van de microstock bureaus met een dergelijk contract.

  Kijk trouwens ook eens bij denationalebeeldbank.nl want die betalen veel meer voor een gebruikte foto en verkopen ook echt regelmatig foto's. Als laatste punt onder hun vragen pagina zie je ook dat je bij hun je foto's ook zelf mag blijven aanbieden.

  Succes.

 3. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op zaterdag 9 december 2006 om 01:44

  Deze link is misschien ook wel leuk om even te lezen.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 9 december 2006 om 09:21

  Waarschijnlijk verwoord ik het verkeerd. Ik bedoel eigenlijk niet dat je je copyright verliest, maar om zo'n 20 cent te verdienen geef je je foto eigenlijk wel weg. De koper kan de foto vervolgens (bijna) vrij gebruiken.

  Ik twijfel zelf nog even of ik hier wel mee aan de slag wil gaan. Zeker de betere foto's zijn gewoon meer waard dan 20 cent. Je moet het bij dit soort miniscule bedragen echt hebben van het volume.

  Bedankt voor je nuttige links. Het artikel bij GOT is interessant om door te nemen en de Nationale Beeldbank klinkt met de vergoeding van 35,- euro / foto ook interessant. Dat vind ik een beter bedrag om je foto voor in de verkoop te doen. Ook al zul je er waarschijnlijk minder verkopen, de waardering voor de foto is hoger.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord