Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Geld verdienen met je foto's via microstock sites

vrijdag 8 december 2006, 23:23 door | 20.155x gelezen | 15 reacties

Vandaag kwam ik op Dutch Photo Zone een link tegen naar een interessant artikeltje over Stock fotografie. Stefan heeft op zijn site, Perrush, een uitgebreid artikeltje geschreven over de verschillende sites waarop je eigengemaakte foto's tegen betaling kunt aanbieden.

Hij heeft specifiek de zogenaamde microstocksites bekeken waarbij de fotograaf zelf maar kleine bedragen per verkochte foto opstrijkt (van 20 cent tot een paar euro). Ook de klanten die op deze sites foto's afnemen betalen overigens maar weinig voor de foto's al ligt die prijs wel vaak vijf keer zo hoog.

In het artikel, Microsites: zegen of vloek?, zijn Stefans persoonlijke ervaringen met deze sites te lezen. Hij geeft aan dat je met een beetje werk al snel zo'n 100 dollar per maand kunt opstrijken. Toch een leuk bedrag voor foto's die je anders maar gewoon op je harddisk zou laten staan.

Een leuk en nuttig artikeltje!

subscribe at Istock  subscribe at shutterstock  subscribe at dreamstime

De drie microstocksites die Stefan aanraad


Meer stockbureau's:
- De Nationale Beeldbank
- Shutterstock
- stockXpert
- Dreamstime
- iStockPhoto
- 123 Royalty Free
- Big Stock Photo
- Fotolia

p.s.: Dit is het honderdste artikeltje op Photofacts! (doet klein dansje door de kamer)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 9 december 2006 om 00:04  | reageer

  Zojuist heb ik mezelf ook aangemeld bij Shutterstock.
  De aanmeldingsprocedure is tamelijk omslachtig. Zo moet je onder andere een scan van je passport uploaden. Deze wordt vervolgens goedgekeurd (of afgekeurd, wat bij mij goed zou kunnen want de door mijn verstuurde afbeelding van m'n ID is verlopen) waarna je 10 foto's moet uploaden om aan te tonen dat je ook daadwerkelijk kunt fotograferen.

  Uiteraard verlies je alle copyrights op de door jouw verstuurde foto's. Begrijpelijk, want ze worden immers voor je verkocht, maar een goede reden om je echte topfoto's niet online te plaatsen.

  Ook zijn er stricte regels over de foto's die je wilt uploaden en bij foto's met personen erin moet je ook verplicht een modellencontract meesturen. Alle maatregels zijn begrijpelijk, maar het maakt het wel ingewikkelder. En dat voor een paar centen per foto.

  Mocht je je ook aanmelden bij Shutterstock, dan stel ik het op prijs wanneer je dat doet via deze link. Ik ontvang dan namelijk ook een klein percentage van wat jij verdient. knipoog
  Dit gaat niet ten nadele van je eigen inkomsten.

  Elja

 2. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op zaterdag 9 december 2006 om 01:42  | reageer

  Hoi Elja...
  Dat je de copyrights verliest op je foto's is niet waar en zou je echt kunnen aanvechten als wordt beweert dat het wel zo is. De fotograaf bezit het intellectuele eigendom op de foto's en dit is alleen overdraagbaar middels een speciaal overdrachtcontract. Naar mijn beste weten werkt geen van de microstock bureaus met een dergelijk contract.

  Kijk trouwens ook eens bij denationalebeeldbank.nl want die betalen veel meer voor een gebruikte foto en verkopen ook echt regelmatig foto's. Als laatste punt onder hun vragen pagina zie je ook dat je bij hun je foto's ook zelf mag blijven aanbieden.

  Succes.

 3. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op zaterdag 9 december 2006 om 01:44  | reageer

  Deze link is misschien ook wel leuk om even te lezen.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 9 december 2006 om 09:21  | reageer

  Waarschijnlijk verwoord ik het verkeerd. Ik bedoel eigenlijk niet dat je je copyright verliest, maar om zo'n 20 cent te verdienen geef je je foto eigenlijk wel weg. De koper kan de foto vervolgens (bijna) vrij gebruiken.

  Ik twijfel zelf nog even of ik hier wel mee aan de slag wil gaan. Zeker de betere foto's zijn gewoon meer waard dan 20 cent. Je moet het bij dit soort miniscule bedragen echt hebben van het volume.

  Bedankt voor je nuttige links. Het artikel bij GOT is interessant om door te nemen en de Nationale Beeldbank klinkt met de vergoeding van 35,- euro / foto ook interessant. Dat vind ik een beter bedrag om je foto voor in de verkoop te doen. Ook al zul je er waarschijnlijk minder verkopen, de waardering voor de foto is hoger.

 5. perrush
  perrush schreef op zaterdag 9 december 2006 om 10:10  | reageer

  Haai Elja,

  ik had net dezelfde bedenkingen als jij toen ik aan die $0.20 dacht ... dat is toch niet de moeite. Dat ik mijn beste foto's niet instuurde lag aan de basis dat ik me 3 keer moest aanmelden bij SS.

  Achteraf gezien mag je je niet doodstaren op die $0.20. Mijn 20ste foto op SS heeft nog altijd 13 downloads op een dikke maand. Das dus minimaal $3.25 (vergeet ook niet dat je een extended licence kan vangen voor $20 netto)

  Of ik heb het eens andere bekeken. Ik ben een namiddag bezig geweest met kerstballen. Als ik al de sales van die foto's optel kom ik vlot boven de $50 op een paar weken, terwijl er maar 1 foto's echt goed gedownload is. Dus al die kleine centjes op die verschillende sites tellen op den duur wel door.

  Trouwens nog eens bedankt voor je vermelding. De vewijzing is echt wel duidelijk.

 6. Dex
  Dex schreef op zaterdag 9 december 2006 om 10:30  | reageer

  "Dit is het honderdste artikeltje op Photofacts!"

  Gefeliciteerd vrolijk

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 9 december 2006 om 10:42  | reageer

  @Dex; Bedankt! vrolijk

  @Perrush, ik denk dat ik het wel ga proberen, al is het alleen al om mijn ervaringen op Photofacts te kunnen delen. Ik heb me inmiddels ook ingeschreven bij de Nationale Beeldbank.
  Laat het me maar weten wanneer je weer een nieuw artikeltje op je site hebt geplaatst. vrolijk

 8. Perrush
  Perrush schreef op zaterdag 9 december 2006 om 11:34  | reageer

  Zal ik doen Elja. nog effe voor de volledigheid. nog ff het volgende meegeven. Als ik kijk wat ik gemiddeld per foto krijg (verdiensten / downloads) is dat bij :
  DT : $0.74
  IS : $0.51
  SS : $0.28

  Dit gewoon om die harnekkige $0.20 te ontkrachten

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 9 december 2006 om 11:46  | reageer

  Die 28 cent komt met de huidige koers natuurlijk neer op € 0,21.
  Dat verklaard waarschijnlijk de vaak genoemde 20 cent.

  Ook de 'hogere' bedragen van $0,74 zijn natuurlijk nog erg weinig voor een mooie foto. Tenminste dat vind ik.
  Ik verdien ongeveer evenveel met 1 klik op een advertentie op deze site.

  Desalniettemin ben ik wel enthousiast geworden door je artikeltje, maar zoals ik zei zal ik waarschijnlijk niet zo snel mijn topfoto's uploaden. Als je met een middagje je hobby uitoefenen echter een euro of honderd kunt verdienen over een paar maanden dan is dat natuurlijk wel leuk. Wanneer je het zo bekijkt is het zeker de moeite.

  Over de Nationale Fotobank wil ik overigens nog even melden dat zij vooral op zoek zijn naar foto's waarin het dagelijks Nederlandse leven voorkomt. Ook willen zij niet door doorsnee strakke plaatjes die je op veel stocksites vind waarbij de mensen op de foto vaak goedgeklede modellen zijn.

  Volgens mij een behoorlijk andere insteek met betrekking tot de stocksites die zich volgens mij vooral richten op de strakke foto's die veel gebruikt worden op sites. Persoonlijk heb ik weinig van zulke foto's die de moeite zijn. vrolijk

 10. Perrush
  Perrush schreef op zaterdag 9 december 2006 om 11:57  | reageer

  Die $0.20 komt van de payout het kleinste formaat van IS (en nu ga ik stoppen want je blogje gaat zo te snel volgeraken vrolijk )

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 9 december 2006 om 12:03  | reageer

  Perrush, hoe meer discussie hoe beter! knipoog
  Vaak zijn bij blogs de reacties interessanter dan het artikel zelf, dus ik heb maar al te graag veel (nuttige) reacties.

 12. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op zondag 10 december 2006 om 15:42  | reageer

  Hoi Elja, je hebt helemaal gelijk dat je bij de Nationale Beeldbank minder foto's verkoopt, maar als ik mijn inzendingen daar nakijk zit ik op een gemiddelde van 2.3 verkopen per foto (niet helemaal eerlijk, er staan er pas 12 van me op waarvan er 2 beter lopen dan de andere)

  Anyway, dan kom ik toch over de 70 euro per ingestuurde foto en voor ik dat haal bij een microstock website... Ik heb het wel een tijdje gedaan bij Istockphoto, maar dat was echt de moeite niet (voor mij).

 13. Perrush
  Perrush schreef op zondag 10 december 2006 om 15:53  | reageer

  Brian,

  das de eerste keer dat ik zulke bedragen over die Nationale Beeldbank hoor. Meestal hoor je daar weinig tot niets van.

 14. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op zondag 10 december 2006 om 21:03  | reageer

  @ Perrush...

  Tja, geen idee hoe dat komt. Ik heb geen belangen in de nationale beeldbank, en dus ook geen reden om oneerlijk positief te zijn over ze. Trouwens, de meeste foto's die ik verkoop, verkoop ik via het bijna volledig onbekende bedrijf Beeldplaat.nl (En daar heb ik wel verstrengelingen mee, want dat bedrijf is van mijn vrouw vrolijk

 15. stockerfan
  Profiel stockerfan schreef op donderdag 25 augustus 2011 om 20:06  | reageer

  ik denk dat er aardig wat bij komt kijken om 100 dollar per maand te verdienen. Dan moet je er echt wel serieus mee bezig zijn. Dit is ook wel een aardige site wel weinig aanbod: http://www.onlinestockfotos.nl

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord