Elja Trum

Herfstfoto's met flare; een flitser gebruiken als zon

donderdag 29 oktober 2015, 22:46 door | 5.634x gelezen | 5 reacties

Vandaag heb ik foto's geschoten in een bos bij Nijmegen. Hoewel de zon nog wel scheen was die door de bomen heen amper aanwezig. Gelukkig kun je dan altijd nog zelf een krachtige zon nabootsen met een flitser.

Lieke

1/60s, f/3.5, ISO 400 @ 85mm

Dat is dan ook precies wat ik in bovenstaande foto gedaan heb. De lichte kleding die Lieke hier droeg paste in mijn ogen ook goed met veel licht. Ik heb twee flitsers gebruikt voor de foto. En flitser staat links van Lieke en is voorzien van een Westcott Stripe softbox.

De andere flitser werd rechts achter Lieke omhoog gehouden. Dit is de flitser die mijn zon moet nabootsen. Hij staat relatief fel (1/4 kracht) zodat hij ook echt voor een stevige overbelichting in het haar zorgt en voor de lichte waas aan de rechterkant van de foto.

Op de beide flitsers heb ik overigens een CTO-gel geplaatst. Deze zorgt ervoor dat het licht wat warmer is. Daardoor kon ik de foto met een warme kleurtemperatuur nemen en dat helpt dan weer om de herfstkleuren van de bladeren in de achtergrond er goed uit te laten komen.

Lieke - Behind the Scenes


Hierboven een behind-the-scenes foto van deze opstelling. Zoals je kunt zien redelijk eenvoudig, maar wel met een lekker zonnig resultaat.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. anneke
  anneke schreef op vrijdag 30 oktober 2015 om 12:12

  hoe moet ik dat praktisch zien, 1/4 kracht? 1/4 van vol vermogen? op wat komt dat ongeveer neer?

 2. anneke
  anneke schreef op vrijdag 30 oktober 2015 om 12:12

  gaaf effect!

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 30 oktober 2015 om 12:58

  @Anneke; Dank je! Inderdaad 1/4 van vol vermogen. Ik heb geen lichtmeter gebruikt om te meten hoeveel licht er in deze stand van de flitser af kwam.

  De flitser in de softbox stond volgens mij op 1/16 van vol vermogen.

 4. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op vrijdag 30 oktober 2015 om 16:56

  In vind het helaas een minder geslaagde uitwerking, Elja. Het idee om met een (reportage)flitser zonlicht na te bootsen is super. Ik zou zelf dan alleen i.p.v. de softbox een reflectiescherm gebruiken om het gezicht van het model op te lichten. Nu is er een overduidelijke tangverlichting wat ik persoonlijk onnatuurlijk vind.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord