Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Huub Keulers

Het nut van een monopod

zondag 14 mei 2017, 16:32 door | 12.577x gelezen | 10 reacties

In Het boek 'Animal Farm' van George Orwell concluderen sommige dieren dat het hebben van vier poten beter is dan twee poten. In dit artikel gaan we bekijken waarom één poot in sommige gevallen beter is dan drie poten en waarom een monopod dus erg handig kan zijn.

Essentieel maar zwaar...


Een monopod is een essentieel stuk gereedschap dat iedere fotograaf in zijn/haar bezit moet hebben. Er zijn echter aspecten die je je moet bedenken bij de aanschaf. Ze zijn soms wat zwaarder, niet echt handig om mee te nemen en ze vertragen je bij het fotograferen.

Maar we weten ook dat hoe stabieler je je camera kunt houden, des te scherper kunnen je foto's worden. Ontmoet de monopod oftewel de éénpoot.

Kwaliteit


Met een monopod doe je zeker 20 tot 30 jaar zo niet een leven lang, als je er één van goede kwaliteit aanschaft. En ook dan kan er iets kapotgaan. Belangrijk is daarom dat je ook lang vervangende onderdelen kunt aanschaffen.

Bij kwaliteitsmerken als Manfrotto en Gitzo bijvoorbeeld zijn die nog heel lang en wereldwijd verkrijgbaar. Ter informatie: Manfrotto en Gitzo zijn sinds een tijdje al één bedrijf. Mijn advies: bezuinig niet op een monopod/statief.

Foto 1-Huub Keulers


Aanschaf, waar op te letten


Bij de aanschaf van een monopod, kijk je in meer of mindere mate naar zaken die ook van belang zijn bij een statief zoals stabiliteit, hoogte, gewicht et cetera.

Bij voorkeur wil je een minimumaantal poot-secties noodzakelijk voor de gewenste hoogte. Iedere uitgeschoven sectie is namelijk een bron voor eventuele instabiliteit.

Carbon-vezel


Identiek als met driepoot-statieven zijn de beste monopods van het carbon-vezel type welke sterkte, stabiliteit en laag gewicht combineren.

Let er bij de aanschaf van een monopod wel op dat het gewicht van je camera- en zwaarste lenscombinatie het maximale draaggewicht van je monopod niet overschrijdt.

Zware statiefkop


Ik ken mensen die een prachtige lichtgewicht monopod hebben aangeschaft maar daar een zware statiefkop op hebben bevestigd. Weg is je lichtgewicht voordeel van het carbon. Als het op een monopod aankomt dien je je te realiseren dat het geen complete vervanging van je statief is.

Momenten waar een monopod je niet zullen helpen om een scherpere foto te maken zijn nachtopnamen en serieopnamen zoals bij HDR-foto's. Waar een monopod wel degelijk het verschil kan maken is bij:

 • Wildlife-, en sportfotografie waar je in de veel gevallen met een lange telelens werkt
 • Reisfotografie met name als het licht wat minder wordt
 • Macrofotografie.


Hoe gebruik je een monopod


Eén van de belangrijkste aspecten bij het gebruik van een monopod is hoe deze stabiel te houden. De beste methode om dit te bereiken is de volgende:

Ga met beide benen ongeveer 50 centimeter uit elkaar staan met de monopod voor je, zodat je lichaam en je monopod een driehoek vormen. Houdt de bovenkant van je monopod stevig vast maar niet te vast.

De sleutel tot stabiliteit is, hoe vreemd het klinkt, om niet zo vast als een boom te gaan staan. Door je spierspanning ga je namelijk net trillingen veroorzaken. Druk je monopod nu licht naar beneden om hem figuurlijk 'in-de-grond' vast te zetten.

Bij het gebruik van een telelens leg je je andere hand bovenop je lens en druk je deze lichtjes naar beneden. Je kunt ook op een iets andere manier staan of de monopod tegen je been te duwen zoals de afbeeldingen hieronder tonen maar zorg in ieder geval dat je stabiel staat en het prettig aanvoelt voor je.

Foto 2

Zelf gebruik ik mijn monopod voornamelijk als ik met een zwaar 300 of 400mm f/2.8 teleobjectief fotografeer of tijdens het pannen (camera meetrekken met het snel bewegende onderwerp). Dit zijn situaties waarbij het stabiel houden van een camera essentieel zijn.

Daarnaast is het verre van aangenaam om een hele dag met een telelens van 5 kilo en een camerabody van 1,4 kilo te slepen. Dan kan het prettig zijn om dat gewicht met een monopod te ondersteunen.

Sleep maar eens de hele dag met een zak aardappelen van meer dan 5 kilo, je zult je armen aan het eind van de dag graag rust geven.

Bij het gebruik van een wat zwaardere telelens wordt een monopod trouwens niet op de camerabody zelf bevestigd maar op een zogenaamde statiefgondel van je telelens. Met behulp van deze statiefgondel kun je, met je camera, heel snel van landschap- naar portretstand veranderen.

Statiefgondel


De monopod welke ik regelmatig gebruik en die voor mij perfect werkt is de Manfrotto XPro serie met vier secties. Hij is alles wat ik in een monopod zoek: licht, prettig in gebruik, stabiel, sterk en ingeschoven kort genoeg om in mijn rugzak te passen.

Ik vind het klik-systeem van Manfrotto en Benro trouwens handiger in gebruik dan het draai-systeem van merken als Gitzo, Sirui, Induro, MeFoto of Velbon maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak.

Klik- of draaisysteem


Een andere situatie waarin een monopod handig kan zijn is om foto's te maken met een hoger standpunt. Houdt je monopod aan de onderzijde vast en til hem boven je hoofd.

Met een 'remote' kun je nu foto's maken vanaf een hoogte van gemakkelijk drie meter. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het fotograferen van mensen op de dansvloer tijdens een bruiloft of een gedurende een time-out van een sportwedstrijd waarbij de trainer in een kring de sporters toespreekt.

Belangrijk: Zorg bij het fotograferen of filmen met je monopod dat de Image Stabilisation (IS) of Vibration Reduction (VR) van je objectief niet actief is. Indien deze wel actief is zal dit systeem net onscherpte in je foto's veroorzaken.

Een actief IS/VR systeem verwacht namelijk ongewenste bewegingen terwijl deze niet aanwezig zijn bij het gebruik van een monopod (of statief).

Samenvattend kijken we kort naar de voor- en nadelen van een monopod.

Voordelen:

 • Vervoersgemak en lage gewicht
 • Stabilisatie bij gebruik lange telelenzen waardoor grotere kans op scherpe foto's
 • Snelheid in opzetten
 • Maakt ook filmen met je camera eenvoudiger/stabieler

Nadelen:
 • Geen voordeel in donkere condities
 • Iets minder geschikt indien je heel snel en frequent van positie moet veranderen
 • Gewenningsperiode in gebruik


Manfrotto monopod


Een monopod kan een uiterst nuttige en belangrijke aanvulling voor jou als fotograaf zijn, en niet alleen als je een sportfotograaf bent. Het kan zeer zeker voor extra stabiliteit zorgen maar bedenk wel dat het geen vervanging van een statief is.

Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende freelance sport- en portretfotograaf, schrijver en fotografietrainer uit Elsloo. Het persoonlijke contact met sommige sporters gebruikt hij graag om zijn foto's meer karakter te geven. Huub's fotografiestijl kenmerkt zich het beste als gestyled met oog voor timing, dynamiek en emotie. Noem het (e)Motion!

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

10 reacties

 1. Plaatjesmaker
  Plaatjesmaker schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 13:59

  Prima artikel. Eindelijk eens een positief woord over eenbeen. Ik kijk behoorlijk goed rond me heen en heb er in jaren nog maar 2 in het 'wild' gezien. Een groot nadeel is dat ze vaak nogal lang zijn. Sinds kort werk ik met een Velbon Super 8 (28cm zonder kop). Heerlijk ding, steek je zo in je binnenzak.

 2. Peter Lambrichs
  Peter Lambrichs schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 14:56

  Informatief artikel, Huub.
  Ondanks het feit dat ik de monopod bij 'mijn' fotografie maar sporadisch gebruik, kan ik de door jou opgesomde voordelen volledig onderschrijven.

 3. huubkeulers
  Profiel huubkeulers schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 16:38

  Dank jullie wel voor jullie reactie Plaatjesmaker en Peter. Mooi dat jullie een monopod ook waarderen. Leuke reactie van je Plaatjesmaker over het 'in het wild zien' vrolijk

 4. Jan
  Jan schreef op woensdag 17 mei 2017 om 01:12

  Ik heb er al jaren een ongebruikt in de kast liggen: ik vind het een van de meest onnuttige en onhandige attributen met een schijnstabiliteit die er bestaan. Ik werk met een goede driepoot met schommelkop en ik sjouw heel wat kilometers door natuurgebieden. Meestal gebruik ik een boodschappenwagentje om mijn zware spullen in de doen en wanneer ik met de fiets onderweg ben gebruik ik een fietsaanhanger. Afhankelijk waar ik mee bezig ben gebruik ik een ander aangepast statief, maar nooit een eenpoot want daar ben je juist niet flexibel mee.
  Voor macro opnamen gebruik ik vaak een zelfgemaakt grondstatief of een pittenzak.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.381 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord