Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Hoe maak je de selfie van Kim Feenstra

donderdag 1 december 2016, 10:20 door | 32.699x gelezen | 13 reacties

In Het Perfecte Plaatje zagen we afgelopen maandag dat Kim Feenstra een selfie maakte waarbij haar gezicht door haar handen heen te zien was. Een dergelijke foto maken is niet zo moeilijk, maar wel heel leuk om zelf ook eens te proberen. Ik laat je zien hoe je dat doet.

Nu heb ik natuurlijk niet de goede looks van Kim, maar als voorbeeld zal je het er even mee moeten doen. In de video hieronder leg ik je uit hoe je zelf ook deze selfie kunt maken.


De truc is dus de lange sluitertijd. Ik heb dezelfde sluitertijd gebruikt als Kim in Het Perfecte Plaatje deed (4 seconden), maar het kan ook prima met 5, 6 of een andere lange sluitertijd. Hoe langer het wordt, hoe meer kans op beweging. Daarom is vier seconden helemaal geen verkeerde keuze.

Je camera zet je dus op sluitertijdvoorkeuze (Tv of S). Vervolgens zet je de lichtgevoeligheid van je camera op de laagste stand (vaak ISO 100). Je camera kiest een bijpassend diafragma. Die zal al snel hoger zijn dan je objectief aan kan, dus moet je zorgen dat er weinig licht is in de ruimte waar je bent.

Als je de foto echt zelf wilt maken is het handig een klapschermpje te hebben zodat je kunt zien wat je aan het doen bent. Zet de zelfontspanner aan (ik koos voor 2 seconden), dan heb je tijd om je handen voor je gezicht te doen.

Het maken van de foto duurt 4 seconden. In die tijd moet je zo weinig mogelijk bewegen. Met ťťn uitzondering natuurlijk: je handen moet ja na ongeveer 2 seconden weghalen. Hierdoor krijg je het effect wat je zoekt: doorzichtige handen in het eindresultaat zodat je jouw gezicht er door heen ziet.

Kimfie

f/5, 4 seconden, 100 ISO @ 35mm

Nabewerken


In de nabewerking heb ik de foto omgezet naar zwart-wit en wat extra contrast toegevoegd. Door de omzetting naar zwart-wit gaat de focus echt naar het gezicht. In combinatie met het extra contrast zorg je er ook nog voor dat je minder op de onscherpe details gaat letten.

Om echt de perfecte doorzicht selfie te maken moet je natuurlijk heel veel foto's maken. Probeer telkens dingetjes te variŽren en kijk tussendoor naar het resultaat zodat je ziet wat je kunt verbeteren.

Veel succes met jouw eigen Kimfie! knipoog

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op donderdag 1 december 2016 om 11:04

  Je maakt één misser @Elja! Kim Feenstra gebruikt voor haar selfie een flitser om haar beweging te bevriezen. In haar ogen kan je ook de reflectie van die flitser zien.

  Overigens zou ik zelf 'gewoon' 2 foto's gemaakt hebben en deze in PS samengevoegd hebben.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 1 december 2016 om 11:12

  @Arthur; Hmm, ik weet niet of ze wel een flitser gebruikt heeft. Die catchlight kan ook een reflectie van het licht door een raam zijn (in mijn ogen zie je ook de reflectie van de softbox - zonder flits te gebruiken). Kan me ook niet herinneren dat er een flitser te zien was in het programma. Ik denk eigenlijk niet dat ze geflitst heeft.

  Natuurlijk is het gemakkelijker om twee foto's samen te voegen in de nabewerking, maar dit is leuker. Gewoon direct uit de camera een bijzonder resultaat.

 3. edith
  edith schreef op donderdag 1 december 2016 om 12:20

  Iets klopt er niet aan de foto van Kim. Haar handen zijn veel te groot toch?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 1 december 2016 om 13:00

  @Edith; hoe verder je je handen naar voren houd (hoe dichter bij je camera) hoe groter de handen worden. Je kunt daar dus zelf in variëren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.577 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord