Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Hoe maak je een goed zelfportret?

maandag 8 februari 2016, 16:16 door | 29.991x gelezen | 6 reacties

Het is als fotograaf ontzettend leuk om eens zelf voor de camera te gaan staan. En dan niet zomaar een camera, maar die van jezelf! Je vervult zo twee rollen tegelijk, die van fotograaf ťn model.

Op deze manier leer je ontzettend veel over beiden kanten en kun je allerlei concepten uitwerken die je niet aandurft/wil doen met een echt model. Het is echter best wel een lastig klusje, want hoe krijg je jezelf er net zo goed op als je modellen?

Wat heb je nodig?


Een idee of een plan
Het is handig als je van te voren weet wat je wil gaan doen, en wat je wil vertellen met je foto's. Met een model kun je vaak wel 'ergens' beginnen, en in de loop van de shoot volgen meer ideeŽn. Maar nu ben je in je eentje, en het telkens checken van alle foto's is veel lastiger en kost meer tijd.

Besteed wat tijd aan het maken van een moodboard, of zoek gewoon wat inspiratie plaatjes die je mee kunt nemen voor als je het even niet meer weet.

Een camera
Logisch natuurlijk, je hebt een camera nodig. Eigenlijk kun je met elke camera zelfportretten maken!
Sommige camera's maken het je wel wat makkelijker.

Zo heb je camera's met klapschermpjes. Deze kun je omklappen en op liveview zetten, waardoor je jezelf kunt zien. Dit werkt ontzettend fijn, omdat je meteen poses kunt uitproberen en bekijken hoe de foto eruit komt te zien. Ook kun je zo zien of je goed in beeld staat en of alles scherp is.

Zelfportret1


Je hebt ook op steeds meer camera's een WiFi functie zitten. Je kunt op je telefoon dan een app downloaden en contact maken met je camera. Vervolgens kun je op je telefoon de instellingen aanpassen, het beeld zien, foto's maken, en foto's bekijken. Werkt echt super fijn!

Statief
Een statief is een must voor zelfportretten. Hier kun je je camera opzetten en alle kanten op draaien. Heb je geen statief, kun je vaak wel iets verzinnen door een stapel boeken of krukjes en tafeltjes te gebruiken.

Eventueel een afstandsbediening
Heeft je camera geen WiFi functie, dan is een afstandsbediening een fijne tool. Je kunt deze al voor amper 10 euro op eBay bestellen.

Het fotograferen


Je kunt je zelfportretten op twee manieren maken. Handmatig alles instellen, of met een afstandsbediening of WiFi werken.

Handmatig
Deze optie is niet de fijnste, maar wel noodzakelijk als je geen WiFi op je camera hebt of beschikt over een afstandsbediening.

Het handmatige instellen is best een uitdaging. Hierbij heb je een proefmodel nodig dat ongeveer net zo groot is als jij. Je kunt hier bijvoorbeeld een bezem voor gebruiken, of een stapel boeken op een tafel, eigenlijk kan alles. Deze zet je op de plek waar jij straks wil gaan zitten of staan en daarop stel je scherp.

Vervolgens haal je alle spullen opzij maar onthoud je goed waar die spullen stonden. Markeer de plek eventueel. Zet daarna je de zelfontspanner op 10 seconden en je klikt op de knop. Dan is het een kwestie van een sprintje trekken, een mooie pose aannemen, jezelf weer even fatsoeneren, en dat nog twintig keer voor je een mooi gelukt zelfportret hebt.

Zelfportret2


Op deze manier is het best mogelijk zelfportretten te maken, maar zoals je misschien al merkt, het is niet de makkelijkste manier. Je bent vaak te laat, of je zit toch net een paar centimeter opzij waardoor je niet meer helemaal scherp bent.

Afstandsbediening
Werken met een afstandsbediening is een stuk makkelijker. Je kunt al voor minder dan 10 euro een afstandsbediening kopen op websites als eBay. Ondanks de lage prijs en de vrij lage kwaliteit van de afstandsbediening werken deze perfect!

Als je je afstandsbediening gaat gebruiken moet je je camera ook op zelfontspanner zetten. Op de meeste camera's kun je zien dat er naast een van de opties een kleine afstandsbediening staat in het icoontje. Bij mijn camera is dat bij de 10 seconde optie. Selecteer deze optie als je met de afstandsbediening wilt werken. Meer hoef je niet te doen!

Vervolgens zet je je camera op automatisch scherpstellen, en loop je naar je plek. Daar kun je dan kiezen of je meteen de foto maakt bij het klikken, of nog 2 seconde wacht. Ik raad je aan om nog 2 seconde te wachten zodat je nog tijd hebt om de afstandsbediening te verbergen.

Zorg dat je in je gewenste pose staat, klik op de knop zodat de camera scherpstelt en gaat aftellen, en verberg de afstandsbediening. Op het moment dat de foto wordt gemaakt sta jij in je gewenste positie en is die afstandsbediening nergens meer te bekennen!

Het maken van een zelfportret is eigenlijk niet anders dan bij een fotoshoot met modellen. Het enige verschil is dat jij nu zelf het model bent.

Zelfportret3


WiFi
Met de WiFi functie is er helemaal geen kunst meer aan. Je zet de WiFi van je camera aan, en vervolgens verbind je je telefoon met je camera. Zorg dat je de app hebt die bij jou camera hoort, hier kun je meer over lezen in de handleiding van je camera.

Vervolgens kun je op je telefoon alle gewenste instellingen veranderen en aanpassen, en zelfs met liveview werken.

De foto


Je kunt met zelfportretten echt alle kanten op. Je hoofd hoeft er niet eens op te staan, als er maar een deel van jezelf op staat is het al een zelfportret. Zo kun je ook eens met je rug naar de camera gaan staan, of een heel ander standpunt proberen. Het voordeel is dat je de gekste dingen kunt doen zonder dat iemand je vreemd aankijkt omdat je wel hele rare dingen vraagt.

Zelfportret


Lukt het idee wat je hebt uitgewerkt echt niet, neem dan iemand mee. Zo wilde ik in Zuid-Afrika een foto van mijzelf onder de sterrenhemel, maar daarvoor moest ik dan wel even 50 meter over glibberige rotsen afleggen in 10 seconde.

De afstandsbediening werkte niet van die afstand. Ik heb mijn vader achter de camera gezet en hem de knop in laten drukken. Sommige mensen zijn van mening dat het dan geen zelfportret meer is, maar zo zie ik het niet. De persoon die de knop indrukt vervangt eigenlijk alleen de afstandsbediening.

Het belangrijkst bij zelfportretten is eigenlijk; experimenteren. Probeer van alles, wees niet bang, neem risico's. Doe dingen waarvan je geen idee hebt hoe je het voor elkaar gaat krijgen. Ga uitdagingen aan en probeer gewoon van alles!

Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

6 reacties

 1. Marije Weterings
  Marije Weterings schreef op maandag 8 februari 2016 om 20:24  | reageer

  Beste zelfportret ever.

 2. Tonny Visser-Vink
  Tonny Visser-Vink schreef op dinsdag 9 februari 2016 om 13:25  | reageer

  Leuk artikel om te lezen en
  Hoe toevallig, gisteren zelf met mijn eigen, ook bezig geweest om een zelfportret te maken.
  Ik heb een Canon Eos 6d (fulle_frame met wifi).
  dat werkt op zich prima, maar alleen toen het donkerder werd en ik mijn externe flitser op statief en paraplu wou gaan gebruiken en (een slave ) op mijn toestel zelf zet,
  werkt mijn flitser niet?
  Heb jij enig idee wat dat zou kunnen zijn en/of wat ik verkeerd doet?

  gr Tonny 3. Bas Berkhuijsen
  Bas Berkhuijsen schreef op woensdag 10 februari 2016 om 11:24  | reageer

  Hoi Tony,
  Het kan zijn dat de paraplu de tussen de pop-up flitser van je camera en de losse flitser de infrarood straal blokkeert. In dit geval moeten zender (Camera) en ontvanger (flitser) elkaar zien. Oplossing is het werken met triggers.

 4. Marit Hilarius
  Profiel Marit Hilarius schreef op woensdag 10 februari 2016 om 13:02  | reageer

  Bedankt voor je antwoord, Bas! Ik werk zelf nooit met flitsers en heb er in alle eerlijkheid ook weinig verstand van, dus ik had je hier ook niet meek kunnen helpen.

 5. Tonny
  Tonny schreef op donderdag 11 februari 2016 om 09:22  | reageer

  Bedankt voor jullie reactie.👍 maar Bas helaas werkt dit niet. Zou ook raar zijn als het zonder wifi wel gaat en met wifi aan niet. Dus dat is het helaas niet. Maar toch bedankt voor het mee denken.

 6. gast schreef op donderdag 11 februari 2016 om 09:31  | reageer

  Bij mijn weten heeft Wifi niets te maken met het trigeren van een flitser. Maar je toestel is geen slave maar de master. Dat zou je in je menu van de camera moeten kunnen instellen. Dan de externe compaitibel flitser op slave zetten. Probeer je dit eerst zonder en daarna met paraplu. Dan weet je of het werkt Tony

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord