Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Hoe zet je een landscape foto om in portrait formaat?

maandag 10 december 2018, 20:02 door | 27.815x gelezen | 10 reacties

We kregen weer een interessante vraag binnen van n van onze lezers. De vraag kwam van Erwin Honig en hij luidt als volgt:

Ik heb een paar portretfoto's gemaakt op landscape formaat. Maar wil ze graag af kunnen drukken in portrait formaat zodat deze in de fotolijst passen. Hoe kan ik dat het beste doen? Ik heb Adobe fotoshop elements 2018 als bewerkingssoftware.

Photoshop crop tool


Crop/Uitsnijd tool


Het uitsnijden van de foto in portrait-formaat is niet het grootste probleem. Photoshop heeft hier een mooie Crop of Uitsnijden tool voor. Deze selecteer je door op de C te drukken.

Er wordt een uitsnijdrand om de hele afbeelding geplaatst. Om een uitsnede te maken, klik je op n van de kleine handvatten die aan de zijkanten en op de hoeken verschijnen en versleep je deze.

Om het hele uitsnijdkader te verplaatsen, klik je erin en sleep je dit naar de gewenste positie. Om het uitsnijdkader proportioneel te vergroten of te verkleinen, druk je tijdens het verslepen van de handvatten op de Shift-toets. Om je uitsnede om te draaien van liggend naar staand (of vice versa), druk je op het toetsenbord op de X-toets.

Om je uitsnede te draaien, beweeg je de cursus buiten het uitsnijdkader. Deze verandert in een dubbele pijl. Nu kun je klikken en slepen om het hele uitsnijdkader te draaien. Om je uitsnijdkader helemaal te verwijderen, druk je op de Esc-toets. Als de uitsneden naar wens is, druk je op de Return-toets (pc: Enter om je uitsnede vast te leggen.

Uitsnijden tot bepaald formaat


Maar hoe zorg je er nu voor dat de oorspronkelijke verhoudingen (vaak 2:3 of 3:2) bewaard blijven, zodat de foto precies in het lijstje past? Als je de crop-tool geactiveerd hebt met de C-toets verschijnt er een lijst met een aantal uitsnijdverhoudingen en -maten aan de linkerkant van de optiebalk op het vooraf ingestelde snelmenu.

Photoshop croppen horizontaal naar verticaal 1n


Kies nu je uitsnijdverhoudingen in het snelmenu, zoals bijvoorbeeld 2:3 (4:6). Wanneer je nu met het gereedschap Uitsnijden (C) klikt en sleept, zal het kader worden beperkt tot een formaat met de verhouding 2:3.

Als je je eigen aangepaste verhouding of formaat wilt maken, hoef je deze slechts in de twee velden, die direct aan de rechterkant van het snelmenu verschijnen, in te voeren (om deze getallen snel te wisselen, klik je rechts hiervan op de knop Wissen).

De knop met de twee kleine pijltjes tussen de invoervelden voor de aangepaste verhoudingen, verwisselt de twee getallen (zo maak je met n klik van een 2:3-verhouding een 3:2 verhouding).

Als je van gedachten verandert en je wilt een andere uitsnede maken, druk je op het toetsenbord op de Esc-toets. Om de uitsnede helemaal te annuleren, druk je op de Delete-toets (pc: Backspace).

Photoshop croppen horizontaal naar verticaal 2n


De uitsnijd-verhoudingen moeten nu van 3:2 (landscape) naar 2:3 (portrait) worden aangepast. Zorg dat in de twee velden dus respectievelijk de getallen 2 en 3 staan ingevuld. Je ziet dat nu een heel stuk van de linkerhand en van de achterkant van de muzikant wordt afgesneden. Niet erg mooi!

Photoshop croppen horizontaal naar verticaal 3n


Je kunt het canvas (met de verhoudingen intact) nu wat uitbreiden zodat de muzikant er in ieder geval wel in zijn geheel in past. Aan de bovenkant heb je nu echter een groot wit vlak.

Photoshop croppen horizontaal naar verticaal 4


Dit witte vlak kun je proberen op te vullen (en in dit geval gaat dat gemakkelijk omdat het eenvoudig te selecteren is). Selecteer het witte vlak met het rechthoekig selectiegereedschap. Ga dan naar het menu Bewerken en kies Vullen.

Wanneer het dialoogvenster Vullen verschijnt, kies je, als het nog niet is geselecteerd, uit het snelmenu Inhoud behouden. Wanneer je op OK klikt kijkt Photoshop naar de omgeving en past op intelligente wijze de vulling daarop aan, in plaats van het slechts te vullen met wit of zwart.

Het levert meestal een vrij goed resultaat op (zoals de inzet hier beneden). Wanneer dit echter niet het geval is, lijkt het nergens op en ziet het er verschrikkelijk uit. Met Command-Z (pc: Ctrl-Z) maak je het weer ongedaan en moet je een andere manier vinden om die gebieden handmatig te vullen. Meestal met behulp van het gereedschap Kloonstempel.

Photoshop croppen horizontaal naar verticaal 5


Het resultaat is nog steeds niet erg mooi, er is veel teveel loze ruimte aan de bovenkant van de foto. Voor een tijdschrift zou hij eventueel nog wel bruikbaar zijn, je zou er dan een heel stuk tekst in kwijt kunnen.

Vaak lenen landscape-portretfoto's zich beter voor een vierkant formaat (verhouding 1:1) als je ze omzet, dan als portrait. Goed nadenken voor je de foto maakt is dus een handiger optie!

Conclusie


Een echt mooie oplossing is er dus niet om een landscape-portretfoto om te zetten naar portrait. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, want er zijn ook landscape foto's die zich wl prima lenen voor een staand formaat.

Mocht je leuke alternatieve oplossingen of methodes voorhanden hebben, dan zijn deze uiteraard zeer welkom in de comments!

Cursus Photoshop op Photofacts Academy


En mocht je meer willen weten over Photoshop, dan is de cursus Photoshop voor beginners van expert Johan Elzenga op Photofacts Academy waarschijnlijk wel iets voor je.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

10 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 11 december 2018 om 13:09  | reageer

  En hoe funktioneeert dit, zoals vraagsteller aangegeven had, in Photoshop Elements?

 2. Noortje
  Noortje schreef op dinsdag 11 december 2018 om 13:29  | reageer

  Wat betreft portret formaat:

  Misschien 3:4 maat nemen en dan de uitsnijding rechts net achter oor aanhouden?
  Dan heeft de man toch nog wat kijk ruimte.
  Ik denk dat de hand er dan ook nognop komt. Ik heb het niet geprobeerd.

  Maar wel eens: niet de beste foto waar dit zich voor leent.

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 11 december 2018 om 14:06  | reageer

  @Gast: ik neem aan op dezelfde manier. Ik ken Photoshop Elements niet in detail, maar begrijp dat er veel overeenkomsten zijn.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 11 december 2018 om 14:11  | reageer

  @Noortje: bij verhouding 3:4 wordt het inderdaad wel een iets ander verhaal. Vraag is echter welke verhouding de meeste fotolijstjes hebben...

 5. Noortje
  Noortje schreef op dinsdag 11 december 2018 om 15:09  | reageer

  Michelle, er zijn tegenwoordig meer lijstjes dan sterren(bij wijze van spreken) vrolijk)

 6. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 11 december 2018 om 15:12  | reageer

  @Noortje: helemaal waar! En anders is een vierkante uitsnede helemaal succes verzekerd...

 7. Noortje
  Noortje schreef op dinsdag 11 december 2018 om 15:45  | reageer

  Dat was ook mijn allereerste gedachte vrolijk.
  Ik houd erg van dit formaat, maar in essentie heeft de fotograaf de verkeerde keuze gemaakt voor dit portret.
  Daarnaast ook nog veel verlies van pp pixels.
  Maar daardoor op deze plek leerzaam voor een evt. oplossing.

 8. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 11 december 2018 om 16:26  | reageer

  @Noortje: het is sowieso altijd handig om een wat ruimere kadering te kiezen als je fotografeert, dan valt er meer te snijden. Of van tevoren na te denken wat je met de foto wilt. Maar dat gebeurt vaak niet in de praktijk, zeker niet bij spontane fotografie.

 9. Leo Chaulet
  Leo Chaulet schreef op dinsdag 11 december 2018 om 18:57  | reageer

  Hallo naar mijn mening zou ik een vierkant lijstje aanschaffen, het staande lijstje ben je een stuk van z’n handen en rug kwijt. En dan vierkant uitsnijden zoals het verhaal hier boven

 10. Han Gerretsen
  Han Gerretsen schreef op woensdag 12 december 2018 om 13:42  | reageer

  Croppen gaat eenvoudig met Fireworks

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord