Anouk Timmerman

Hoe kies je een cameratas?

zaterdag 30 juli 2011, 20:16 door | 42.730x gelezen | 37 reacties

Er is haast net zo'n groot aanbod in tassen als in camera's. Dat kan de keuze behoorlijk lastig maken. Ga je voor dat standaardmodelletje dat eigenlijk net niet handig is? Of wil je toch eens investeren in een goede tas die aansluit op jouw wensen, waarvan je jaren plezier zal hebben? Dit artikel helpt je een goede keuze te maken.

Rugzak, schoudertas, koffer?


De keuze begint bij het soort tas. Wil je een rugzak of een schoudertas? Beide soorten hebben voor- en nadelen. Een kleine spiegelreflexcamera met kitlens verdrinkt in de gemiddelde rugzak en er zijn zeer compacte schoudertassen te koop. Aan de andere kant, bezit je veel apparatuur, dan wordt een schoudertas (die natuurlijk op één schouder rust) al gauw erg zwaar. Een goede rugzak zal in zo’n geval meestal comfortabeler zijn.

Wil je uit je tas kunnen werken, en dus lenzen kunnen wisselen zonder de tas af te hoeven doen? Dan kom je al snel uit op een schoudertas. Het gemak waarmee dit mogelijk is, verschilt wel van tas tot tas en zou je zelf moeten bekijken. In ieder geval is in dit geval een rugzak vaak onhandig, omdat je deze af moet doen en soms zelfs neer moet leggen om er iets uit te halen.

Yasmee
Blijft de tas mooi staan als je er iets uit pakt?


De gemiddelde rugzak moet je bovendien keer op keer goed afsluiten. Dit is niet alleen belangrijk vanwege langslopende mensen buiten jouw blikveld, maar ook omdat je met sommige tassen (vanwege de positie van de ritsen) het risico loopt dat de inhoud er uit valt. Schoudertassen blijven beter binnen je zicht, en beschikken vaak uitsluitend over een opening aan de bovenzijde, waardoor er niet gauw spullen uit zullen vallen.

Mocht je je spullen alleen met de auto vervoeren, is het ook een optie naar een koffer te kijken. Een goede koffer is erg degelijk en biedt je apparatuur een goede bescherming. Het grote nadeel van een koffer kun je zelf wel inschatten: op de fiets is het minder handig. Een ander nadeel is dat een koffer niet over een schouderband beschikt. De degelijkheid van een Pelican-koffer wordt in verschillende YouTube-filmpjes uitgebreid gedemonstreerd. Hier een mooie:


Tenslotte zijn ook de Lowepro Slingshots en soortgelijke tassen van andere merken het vermelden waard. Een Slingshot is een soort rugzak met één schuine draagband, die je gemakkelijk naar voren kunt draaien om je spullen uit je tas te pakken. Hoe dat precies werkt, zie je in onderstaande video. Voor vrouwen is een slingshot vaak minder comfortabel, omdat de draagband schuin over je borsten loopt.


De grootte van de tas


De volgende stap is het bepalen van de gewenste grootte van je tas. Je hebt hoezen waar je camera met kitlens precies in past. Lekker compact, dat klopt, maar zo'n hoes biedt geen ruimte voor je USB-kabeltje, extra geheugenkaartjes, accu's of je lader. Ruimte voor uitbreiding biedt zo'n hoes al helemaal niet. Besluit je dus toch dat extra objectief te kopen, dan komt er ook direct een andere tas bij..

De ideale tas biedt genoeg ruimte voor je camera mét toebehoren, zónder te hoeven proppen. Heb je de aspiraties om je collectie uit te breiden, koop je tas dan enigszins op de groei. Daarmee voorkom je dat je met iedere nieuwe aankoop of upgrade direct een nieuwe tas moet aanschaffen.

Waterbestendig
Is de tas waterbestendig?


Algemene vragenlijst


Na bovenstaande overwegingen te hebben gemaakt, kunnen ook onderstaande punten op je keuze van toepassing zijn:
 • Hoe comfortabel is (zijn) de schouderband(en)? Hoe prettig ligt de (gevulde!) tas op je schouder(s)?
 • Wat is de verwachte levensduur van de tas?
 • Is de tas waterdicht in de categorie wolkbreuk, zomerbuitje of zelfs dat laatste niet?
 • Als vervolg daarop, kun je de tas zonder risico in een plas water zetten of leggen?
 • Kun je uit de tas werken? Met hoe veel gemak? Zoals gezegd gaat dit met een schoudertas vaak beter dan met een rugzak.
 • Is de tas uitwasbaar? Best handig om te weten, je weet immers nooit wat er met je tas zou kunnen gebeuren.
 • Hoe stil kun je de tas openen? Crumpler's klittenband is bijvoorbeeld bijzonder luidruchtig, niet handig tijdens plechtige momenten.
 • Moet je je laptop in dezelfde tas kunnen vervoeren?
 • Past er een A4'tje in je tas? Dat is nuttig om te weten als je vaak folders of een notitieblok wil vervoeren.
 • Hoe veel bescherming biedt de tas? Hoe groot is het risico op inregenen, en is de tas voldoende gevoerd?
 • Hoe veel vakken heeft de tas, en zijn deze variabel van grootte, vorm en doel?
 • Wat is de kwaliteit van het gebruikte materiaal? Billingham en Crumpler gebruiken bijvoorbeeld zeer hoogwaardige ritsen.
 • Is (zijn) de schouderband(en) verstelbaar tot een voor jou prettige lengte?
 • "Schreeuwt" de tas 'hier zit een camera in' of valt dat mee?
 • Hoe veel flexibiliteit biedt de indeling van de tas? Biedt de tas de mogelijkheid deze naar eigen inzicht in te delen?
 • Blijft de tas staan als je hem neerzet, of valt hij om?
 • Is de tas met één hand te openen, of wordt dat lastig?
 • Passen je lenzen er mét zonnekap in, of moet je deze er steeds af draaien of andersom op de lens zetten?
 • Hoe toegankelijk is de tas? Kun je overal gemakkelijk bij, of is de sluiting maar lastig en zul je je spullen moeten stapelen?
 • Last but not least: spreekt het uiterlijk van de tas je aan?

Yasmee
Kun je ook een laptop vervoeren in je tas?

Specifieke vragen


In het geval van een koffer, maak je gebruik van foam of dividers (verdeelvakken)? De laatste bieden vaak veel meer flexibiliteit en duurzaamheid. En in het geval van een rugzak, kun je je camera uit je tas halen zonder deze van je rug te moeten nemen?

Verschillende merken


De bekendste producenten van cameratassen zijn:

- Billingham
- Crumpler
- Domke
- Jill-E (speciaal voor vrouwen)
- Kata
- Lowepro
- Pelican (koffers)
- Tamrac
- Think Tank Photo
- Vanguard

Detail Billingham
De schouderband met dubbele bevestiging voorkomt kantelen van de Billingham.

Cambags.com


Heb je een tas op het oog? Bezoek dan Cambags.com eens. Het is een verschrikkelijk opgezette website, maar desondanks de moeite waard om eens te bekijken. Kies boven het type tas naar keuze (schoudertas, rugzak, etc) en vervolgens aan de linkerkant het gewenste merk en model. Je zult daarna foto's te zien krijgen van mensen die de tas al in hun bezit hebben, met daarbij een beschrijving van de spullen die ze in hun tas hebben zitten. Zo kun je je vanuit je bureaustoel een goed beeld vormen van de grootte en functionaliteit van een tas.

Mijn eigen tassen


Zelf heb ik gekozen voor een combinatie van een grote schoudertas, een kleine schoudertas en een rugzak. De cameratas die ik zelf het meest gebruik is de ruime schoudertas Billingham 445. Het is geen goedkope cameratas, maar de tas is iedere cent waard. Ik ken verhalen van tassen die er na vijftien jaar nog als nieuw uitzagen en exemplaren die zelfs na twintig jaar nog lang niet aan vervanging toe waren. Een merk met een fantastische reputatie en slimme ontwerpen.

Rits
Hoe is de kwaliteit van de ritsen?

Mijn tweede cameratas is een Domke F3X. Deze kleinere schoudertas gebruik ik als ik niet al mijn gear nodig heb en lichtbepakt op stap wil. Door de flexibiliteit van de tas vormt deze zich naar je lichaam en draagt hij uiterst comfortabel. Een slim ontworpen tas met een subtiel uiterlijk.

Tot slot bezit ik nog een grote rugzak, de Lowepro Vertex 200 AW. Omdat je er prettig uit kunt werken heeft een schoudertas mijn sterke voorkeur, maar als je lange afstanden moet afleggen is veel gewicht aan één zijde van je lichaam erg zwaar.

Speciaal voor festivals en vakanties heb ik dan ook deze grote en sterke rugzak aangeschaft. De tas draagt comfortabel en beschikt over een eigen regenjas. Qua formaat past in de Vertex 200 AW dezelfde hoeveelheid apparatuur als in mijn Billingham 445: twee pro-formaat bodies met een aantal objectieven en reportafeflitsers, een 15 inch laptop en de nodige toebehoren als batterijen, laders en geheugenkaarten. De Lowepro bevat bovendien een handig bevestigingssysteem voor een statief.

Schouderband
Domke: Subtiele anti-slip in de draagband.

Vertel eens?


Natuurlijk ben ik nu ook benieuwd welke cameratas jij gebruikt en waarom. Wat waren de eisen waaraan jouw tas moest voldoen? Ben je tevreden met je cameratas, of eigenlijk nog op zoek naar een andere? Welke merken spreken je wel aan, en welke juist niet? Het zou leuk zijn als je een reactie achter laat.

Voor de foto's bij dit artikel heb ik steeds mijn eigen Billingham 445 en Domke F3X model laten staan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Anouk Timmerman

Over de auteur

Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!

37 reacties

 1. Laura
  Profiel  Laura schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 20:36

  Mijn oplossing is gewoon een tas voor elke gelegenheid: Ik gebruik een Crumpler Half body voor als ik op vakantie een dagje op pad ga (zodat ik in de bovenkant boterhammetjes, drinken, eventueel regenkleding, etc mee kan nemen).

  Ik heb een Crumpler Pretty Bella Full body om al mijn spullen veilig als handbagage mee te nemen in het vliegtuig. Ook heb een een RosaBag die ik graag op bruiloften gebruik (past extra body plus extra lenzen in en staat netjes) plus nog een Crumpler Muffin Top voor als ik alleen mijn body plus lensje wil meenemen. vrolijk

  Zoals je ziet veel Crumplers, dat is vooral omdat het ik het design zo leuk vind in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tamrac enzo (en ik vind de tassen erg netjes afgewerkt, stevig en ze zijn spatwaterdicht).

 2. dvfotografie
  Profiel dvfotografie schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 20:41

  Ik ben iemand die werkt met een trolly/koffer. Bij kleine shoots/reportage's neem ik een kleine schoudertas mee. Als koffer had ik een Lowepro X300, een enorme koffer en eigenlijk te groot. Daarom ben ik overgegaan naar een Thinktank airport security, geweldige koffer! Kan er alles wat ik mee wil/moet hebben in kwijt, en erg sterk spul...
  Die Domke's zijn ook erg fijn alleen vond ik de ijzeren bucle om je tas af te sluiten niet ideaal, die kan gemakkelijk wat beschadigen...

 3. Guillaume Fotography
  Profiel  Guillaume Fotography schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 21:38

  Ik gebruik de Dryzone 100 van Lowepro, een waterdichte tas, echter de speciale zipp sluiting is niet echt gemak evenals de tas niet in zijn geheel geopend kan worden De tas moet altijd liggen als je er iets uit wilt halen. Heb ook een xxl messenger van Crumpler, prima tas waar veel in kan maar niet om mee te reizen. Ik ben zelf de aankoop van een Kata bumblee 220PL aan het overwegen om mijn 2 bodies en 3-4 lenzen mee te nemen op mijn reis.

  De reden voor de Kata is dat de tas erg licht in gewicht is, en meerder mogelijkheden heeft om bij je apparatuur te kunnen komen.

 4. Jan Harm
  Jan Harm schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 22:19

  Leuk artikel met handige tips, dank! Ik zelf ben begonnen met een Tamrac 3375, voordeel dat je de camera ook via een vakje opzij eruit kan halen. In de tas eerst een Canon Eos 40D met standaard 17-85 en later met batterijgrip. Tevens een Canon 430 flitser en wat later een 70-200 f/4 IS USM L lens. Dat alles met zonnekappen en toch ruimte voor een windjack en wat ander klein spul (polarisatiefilter, reservebatterijen etc.) De 17-85 werd ingeruild voor een 24-70 f/2.8 L lens en de 40 D voor een Eos 5D MK2 (zonder batterijgrip).

  De 430 flits voor een 580. Alles ging nog steeds met goed fatsoen in de Tamrac en ook de later aangeschafte 50 mm 1.4 paste er nog steeds in. Maar, al met al wel 10 kg over meestal 1 schouder.De rits van het zijvak is water sealed en ik heb ook tijdens vreselijke regenbuien nooit problemen gekend. Uiteindelijk (ruim 1,5 jaar) begaf een van bevestigingen van een van de ritsluitingen aan het stof het.

  Gelukkig kent de importeur van Tamrac (Transcontinenta B.V.) een goede service en ik kreeg een nieuwe tas. Deze heb ik verkocht en zelf een Domke F2 schoudertas gekocht. Voordeel tov de rugzak is dat ik met deze tas niet zo snel omstanders neerhaal tijdens popconcerten e.d. (terwijl ik dat meestal `elf niet doorheb) en de Domke draagt heel plezierig. Het canvas vouwt zich als het ware om je lichaam (ik heb de wax wear uitvoering die iets soepeler is dan de stevige canvas versies).

  Daarnaast kan in deze tas weer meer in dan in de Tamrac en zijn de lensen en andere attributen veel eenvoudiger en sneller te pakken.Ook kan ik in het zijvak een Ipad kwijt. Ondanks het regenachtige weer de laatste tijd nog niet getest op waterdichtheid maar vooralsnog uitermate blij met deze Domke tas die ook plezierig draagt vanwege de schouderband met anti-slip.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord