Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Anouk Timmerman

Hoe kies je een cameratas?

zaterdag 30 juli 2011, 20:16 door | 43.908x gelezen | 37 reacties

Er is haast net zo'n groot aanbod in tassen als in camera's. Dat kan de keuze behoorlijk lastig maken. Ga je voor dat standaardmodelletje dat eigenlijk net niet handig is? Of wil je toch eens investeren in een goede tas die aansluit op jouw wensen, waarvan je jaren plezier zal hebben? Dit artikel helpt je een goede keuze te maken.

Rugzak, schoudertas, koffer?


De keuze begint bij het soort tas. Wil je een rugzak of een schoudertas? Beide soorten hebben voor- en nadelen. Een kleine spiegelreflexcamera met kitlens verdrinkt in de gemiddelde rugzak en er zijn zeer compacte schoudertassen te koop. Aan de andere kant, bezit je veel apparatuur, dan wordt een schoudertas (die natuurlijk op één schouder rust) al gauw erg zwaar. Een goede rugzak zal in zo’n geval meestal comfortabeler zijn.

Wil je uit je tas kunnen werken, en dus lenzen kunnen wisselen zonder de tas af te hoeven doen? Dan kom je al snel uit op een schoudertas. Het gemak waarmee dit mogelijk is, verschilt wel van tas tot tas en zou je zelf moeten bekijken. In ieder geval is in dit geval een rugzak vaak onhandig, omdat je deze af moet doen en soms zelfs neer moet leggen om er iets uit te halen.

Yasmee
Blijft de tas mooi staan als je er iets uit pakt?


De gemiddelde rugzak moet je bovendien keer op keer goed afsluiten. Dit is niet alleen belangrijk vanwege langslopende mensen buiten jouw blikveld, maar ook omdat je met sommige tassen (vanwege de positie van de ritsen) het risico loopt dat de inhoud er uit valt. Schoudertassen blijven beter binnen je zicht, en beschikken vaak uitsluitend over een opening aan de bovenzijde, waardoor er niet gauw spullen uit zullen vallen.

Mocht je je spullen alleen met de auto vervoeren, is het ook een optie naar een koffer te kijken. Een goede koffer is erg degelijk en biedt je apparatuur een goede bescherming. Het grote nadeel van een koffer kun je zelf wel inschatten: op de fiets is het minder handig. Een ander nadeel is dat een koffer niet over een schouderband beschikt. De degelijkheid van een Pelican-koffer wordt in verschillende YouTube-filmpjes uitgebreid gedemonstreerd. Hier een mooie:


Tenslotte zijn ook de Lowepro Slingshots en soortgelijke tassen van andere merken het vermelden waard. Een Slingshot is een soort rugzak met één schuine draagband, die je gemakkelijk naar voren kunt draaien om je spullen uit je tas te pakken. Hoe dat precies werkt, zie je in onderstaande video. Voor vrouwen is een slingshot vaak minder comfortabel, omdat de draagband schuin over je borsten loopt.


De grootte van de tas


De volgende stap is het bepalen van de gewenste grootte van je tas. Je hebt hoezen waar je camera met kitlens precies in past. Lekker compact, dat klopt, maar zo'n hoes biedt geen ruimte voor je USB-kabeltje, extra geheugenkaartjes, accu's of je lader. Ruimte voor uitbreiding biedt zo'n hoes al helemaal niet. Besluit je dus toch dat extra objectief te kopen, dan komt er ook direct een andere tas bij..

De ideale tas biedt genoeg ruimte voor je camera mét toebehoren, zónder te hoeven proppen. Heb je de aspiraties om je collectie uit te breiden, koop je tas dan enigszins op de groei. Daarmee voorkom je dat je met iedere nieuwe aankoop of upgrade direct een nieuwe tas moet aanschaffen.

Waterbestendig
Is de tas waterbestendig?


Algemene vragenlijst


Na bovenstaande overwegingen te hebben gemaakt, kunnen ook onderstaande punten op je keuze van toepassing zijn:
 • Hoe comfortabel is (zijn) de schouderband(en)? Hoe prettig ligt de (gevulde!) tas op je schouder(s)?
 • Wat is de verwachte levensduur van de tas?
 • Is de tas waterdicht in de categorie wolkbreuk, zomerbuitje of zelfs dat laatste niet?
 • Als vervolg daarop, kun je de tas zonder risico in een plas water zetten of leggen?
 • Kun je uit de tas werken? Met hoe veel gemak? Zoals gezegd gaat dit met een schoudertas vaak beter dan met een rugzak.
 • Is de tas uitwasbaar? Best handig om te weten, je weet immers nooit wat er met je tas zou kunnen gebeuren.
 • Hoe stil kun je de tas openen? Crumpler's klittenband is bijvoorbeeld bijzonder luidruchtig, niet handig tijdens plechtige momenten.
 • Moet je je laptop in dezelfde tas kunnen vervoeren?
 • Past er een A4'tje in je tas? Dat is nuttig om te weten als je vaak folders of een notitieblok wil vervoeren.
 • Hoe veel bescherming biedt de tas? Hoe groot is het risico op inregenen, en is de tas voldoende gevoerd?
 • Hoe veel vakken heeft de tas, en zijn deze variabel van grootte, vorm en doel?
 • Wat is de kwaliteit van het gebruikte materiaal? Billingham en Crumpler gebruiken bijvoorbeeld zeer hoogwaardige ritsen.
 • Is (zijn) de schouderband(en) verstelbaar tot een voor jou prettige lengte?
 • "Schreeuwt" de tas 'hier zit een camera in' of valt dat mee?
 • Hoe veel flexibiliteit biedt de indeling van de tas? Biedt de tas de mogelijkheid deze naar eigen inzicht in te delen?
 • Blijft de tas staan als je hem neerzet, of valt hij om?
 • Is de tas met één hand te openen, of wordt dat lastig?
 • Passen je lenzen er mét zonnekap in, of moet je deze er steeds af draaien of andersom op de lens zetten?
 • Hoe toegankelijk is de tas? Kun je overal gemakkelijk bij, of is de sluiting maar lastig en zul je je spullen moeten stapelen?
 • Last but not least: spreekt het uiterlijk van de tas je aan?

Yasmee
Kun je ook een laptop vervoeren in je tas?

Specifieke vragen


In het geval van een koffer, maak je gebruik van foam of dividers (verdeelvakken)? De laatste bieden vaak veel meer flexibiliteit en duurzaamheid. En in het geval van een rugzak, kun je je camera uit je tas halen zonder deze van je rug te moeten nemen?

Verschillende merken


De bekendste producenten van cameratassen zijn:

- Billingham
- Crumpler
- Domke
- Jill-E (speciaal voor vrouwen)
- Kata
- Lowepro
- Pelican (koffers)
- Tamrac
- Think Tank Photo
- Vanguard

Detail Billingham
De schouderband met dubbele bevestiging voorkomt kantelen van de Billingham.

Cambags.com


Heb je een tas op het oog? Bezoek dan Cambags.com eens. Het is een verschrikkelijk opgezette website, maar desondanks de moeite waard om eens te bekijken. Kies boven het type tas naar keuze (schoudertas, rugzak, etc) en vervolgens aan de linkerkant het gewenste merk en model. Je zult daarna foto's te zien krijgen van mensen die de tas al in hun bezit hebben, met daarbij een beschrijving van de spullen die ze in hun tas hebben zitten. Zo kun je je vanuit je bureaustoel een goed beeld vormen van de grootte en functionaliteit van een tas.

Mijn eigen tassen


Zelf heb ik gekozen voor een combinatie van een grote schoudertas, een kleine schoudertas en een rugzak. De cameratas die ik zelf het meest gebruik is de ruime schoudertas Billingham 445. Het is geen goedkope cameratas, maar de tas is iedere cent waard. Ik ken verhalen van tassen die er na vijftien jaar nog als nieuw uitzagen en exemplaren die zelfs na twintig jaar nog lang niet aan vervanging toe waren. Een merk met een fantastische reputatie en slimme ontwerpen.

Rits
Hoe is de kwaliteit van de ritsen?

Mijn tweede cameratas is een Domke F3X. Deze kleinere schoudertas gebruik ik als ik niet al mijn gear nodig heb en lichtbepakt op stap wil. Door de flexibiliteit van de tas vormt deze zich naar je lichaam en draagt hij uiterst comfortabel. Een slim ontworpen tas met een subtiel uiterlijk.

Tot slot bezit ik nog een grote rugzak, de Lowepro Vertex 200 AW. Omdat je er prettig uit kunt werken heeft een schoudertas mijn sterke voorkeur, maar als je lange afstanden moet afleggen is veel gewicht aan één zijde van je lichaam erg zwaar.

Speciaal voor festivals en vakanties heb ik dan ook deze grote en sterke rugzak aangeschaft. De tas draagt comfortabel en beschikt over een eigen regenjas. Qua formaat past in de Vertex 200 AW dezelfde hoeveelheid apparatuur als in mijn Billingham 445: twee pro-formaat bodies met een aantal objectieven en reportafeflitsers, een 15 inch laptop en de nodige toebehoren als batterijen, laders en geheugenkaarten. De Lowepro bevat bovendien een handig bevestigingssysteem voor een statief.

Schouderband
Domke: Subtiele anti-slip in de draagband.

Vertel eens?


Natuurlijk ben ik nu ook benieuwd welke cameratas jij gebruikt en waarom. Wat waren de eisen waaraan jouw tas moest voldoen? Ben je tevreden met je cameratas, of eigenlijk nog op zoek naar een andere? Welke merken spreken je wel aan, en welke juist niet? Het zou leuk zijn als je een reactie achter laat.

Voor de foto's bij dit artikel heb ik steeds mijn eigen Billingham 445 en Domke F3X model laten staan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Anouk Timmerman

Over de auteur

Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!

37 reacties

 1. Laura
  Profiel  Laura schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 20:36  | reageer

  Mijn oplossing is gewoon een tas voor elke gelegenheid: Ik gebruik een Crumpler Half body voor als ik op vakantie een dagje op pad ga (zodat ik in de bovenkant boterhammetjes, drinken, eventueel regenkleding, etc mee kan nemen).

  Ik heb een Crumpler Pretty Bella Full body om al mijn spullen veilig als handbagage mee te nemen in het vliegtuig. Ook heb een een RosaBag die ik graag op bruiloften gebruik (past extra body plus extra lenzen in en staat netjes) plus nog een Crumpler Muffin Top voor als ik alleen mijn body plus lensje wil meenemen. vrolijk

  Zoals je ziet veel Crumplers, dat is vooral omdat het ik het design zo leuk vind in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tamrac enzo (en ik vind de tassen erg netjes afgewerkt, stevig en ze zijn spatwaterdicht).

 2. dvfotografie
  Profiel dvfotografie schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 20:41  | reageer

  Ik ben iemand die werkt met een trolly/koffer. Bij kleine shoots/reportage's neem ik een kleine schoudertas mee. Als koffer had ik een Lowepro X300, een enorme koffer en eigenlijk te groot. Daarom ben ik overgegaan naar een Thinktank airport security, geweldige koffer! Kan er alles wat ik mee wil/moet hebben in kwijt, en erg sterk spul...
  Die Domke's zijn ook erg fijn alleen vond ik de ijzeren bucle om je tas af te sluiten niet ideaal, die kan gemakkelijk wat beschadigen...

 3. Guillaume Fotography
  Profiel  Guillaume Fotography schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 21:38  | reageer

  Ik gebruik de Dryzone 100 van Lowepro, een waterdichte tas, echter de speciale zipp sluiting is niet echt gemak evenals de tas niet in zijn geheel geopend kan worden De tas moet altijd liggen als je er iets uit wilt halen. Heb ook een xxl messenger van Crumpler, prima tas waar veel in kan maar niet om mee te reizen. Ik ben zelf de aankoop van een Kata bumblee 220PL aan het overwegen om mijn 2 bodies en 3-4 lenzen mee te nemen op mijn reis.

  De reden voor de Kata is dat de tas erg licht in gewicht is, en meerder mogelijkheden heeft om bij je apparatuur te kunnen komen.

 4. Jan Harm
  Jan Harm schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 22:19  | reageer

  Leuk artikel met handige tips, dank! Ik zelf ben begonnen met een Tamrac 3375, voordeel dat je de camera ook via een vakje opzij eruit kan halen. In de tas eerst een Canon Eos 40D met standaard 17-85 en later met batterijgrip. Tevens een Canon 430 flitser en wat later een 70-200 f/4 IS USM L lens. Dat alles met zonnekappen en toch ruimte voor een windjack en wat ander klein spul (polarisatiefilter, reservebatterijen etc.) De 17-85 werd ingeruild voor een 24-70 f/2.8 L lens en de 40 D voor een Eos 5D MK2 (zonder batterijgrip).

  De 430 flits voor een 580. Alles ging nog steeds met goed fatsoen in de Tamrac en ook de later aangeschafte 50 mm 1.4 paste er nog steeds in. Maar, al met al wel 10 kg over meestal 1 schouder.De rits van het zijvak is water sealed en ik heb ook tijdens vreselijke regenbuien nooit problemen gekend. Uiteindelijk (ruim 1,5 jaar) begaf een van bevestigingen van een van de ritsluitingen aan het stof het.

  Gelukkig kent de importeur van Tamrac (Transcontinenta B.V.) een goede service en ik kreeg een nieuwe tas. Deze heb ik verkocht en zelf een Domke F2 schoudertas gekocht. Voordeel tov de rugzak is dat ik met deze tas niet zo snel omstanders neerhaal tijdens popconcerten e.d. (terwijl ik dat meestal `elf niet doorheb) en de Domke draagt heel plezierig. Het canvas vouwt zich als het ware om je lichaam (ik heb de wax wear uitvoering die iets soepeler is dan de stevige canvas versies).

  Daarnaast kan in deze tas weer meer in dan in de Tamrac en zijn de lensen en andere attributen veel eenvoudiger en sneller te pakken.Ook kan ik in het zijvak een Ipad kwijt. Ondanks het regenachtige weer de laatste tijd nog niet getest op waterdichtheid maar vooralsnog uitermate blij met deze Domke tas die ook plezierig draagt vanwege de schouderband met anti-slip.

 5. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 31 juli 2011 om 00:52  | reageer

  Leuk artikel! Zelf heb ik al een heel arsenaal aan tassen en koffers waarvan er een paar nagenoeg ongebruikt op zolder staan omdat de uiteindelijke ervaring toch weer tegen zat vrolijk

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 31 juli 2011 om 05:15  | reageer

  Erg leuk artikel! Sinds twee jaar gebruik ik de Lowepro Vertex 200 AW en fully loaded (incl. laptop) is het toch een zware jongen die je de hele dag meezeult. de ergonomie maakt het wel draaglijk moet ik zeggen. Een nadeel bij het wisselen van lenzen is dat je telkens een (schone, droge) plek moet zien te vinden om de tas plat neer te legen en vervolgens te openen. Vergeet je de rits te sluiten en pak je de tas op dan valt de inhoud eruit (met alle gevolgen vandien).

  Ik zit er al 'n tijdje over te denken ook de Lowepro Vertex 100 AW aan te schaffen, z'n kleinere broertje zeg maar. Voor (lokale) tochten op m'n mountainbike kan daar genoeg gear in en het formaat lijkt me ietsje handzamer. Over de kwaliteit van de Lowepro tas ben ik bijzonder te spreken. En met de weather sealing zit het ook wel goed; de ritssluitingen zijn waterdicht en je kunt er een regenhoes overheen trekken die in een klein vakje aan de onderkant van de tas zit.

  Ook de look & feel van de Lowepro produkten spreekt mij bijzonder aan.

 7. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zondag 31 juli 2011 om 11:18  | reageer

  Een bijzonder mooi en interessant artikel. Ik heb de afgelopen twee jaar behoorlijk gezocht naar een combinatie van twee vooral praktische tassen. Een rugtas en een schoudertas en ik ben uiteindelijk na lang zoeken uitgekomen op de schoudertas van Vintage. Deze tas heeft een waterproof binnentas wat heel erg veilig voor je gear is. Ik heb deze tas nu twee maanden en is echt een aanrader! Hier is al een artikel over geschreven.

  En tenslotte heb ik een rugtas van Lowepro, de trekker 300 AW.
  Met deze tas heb ik een week (met statief) zonder rugpijn rondgelopen in New York, hij is heel erg praktisch in gebruik en heeft nog legio andere (laptop) reis opberg mogelijkheden. Ik ben er blij mee. Een tip: in de VS 250,= dollar en hier € 450,=. Je mag tot € 450,= belastingvrij invoeren!

 8. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 31 juli 2011 om 13:31  | reageer

  Ik gebruik al jaren een Billingham 335 en een Billingham 445.
  Een dijk van een tas, alleen de (uitneembare)vakken zijn wat krap voor Canon L objectieven of Pentax 645 objectieven die je met omgekeerde zonnekap wilt opbergen.
  Heb nooit begrepen dat mijnheer Billingham niet extra ruime inserts levert. (de grotere maat die ze leveren is in eens weer 3 maten te groot, terwijl 3 cm. ruimer dan standaard al OK zou zijn)

 9. Evert
  Evert schreef op zondag 31 juli 2011 om 14:18  | reageer

  Prima en praktische info.

  Ik heb onderhand geconcludeerd dat de ideale fototas eigenlijk niet bestaat met als gevolg een aardige collectie. Met jouw tips kunnen mensen gericht een goede tas zoeken en weten waar ze op moeten letten!

 10. Guillaume Fotography
  Profiel  Guillaume Fotography schreef op zondag 31 juli 2011 om 14:57  | reageer

  Voor wie wil weten wat de juiste Lowepro tas bij de gear die je erin wil doen heeft Lowepro ook een site waar je dit prima kunt aangeven.

 11. Hans van Geluk
  Hans van Geluk schreef op zondag 31 juli 2011 om 20:54  | reageer

  Heel leuk om te lezen. Ik moet toegeven dat ik cameratassen verslaving heb.
  Sinds een maand of 3 in het bezit van cameratas Scout, gekocht bij Rene van www.vintage217.com. Wow wat een uitstraling heeft deze tas en ideaal voor camera met nog wat gear.

  Hans

 12. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zondag 31 juli 2011 om 22:50  | reageer

  een prima tas had ik al (ook de Vertex), maar toch een prachtig artikel met zeer mooie illustratieve foto's!!!

 13. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zondag 31 juli 2011 om 23:08  | reageer

  Mijn "regel" is altijd geweest: ik wil vooral geen echte cameratas. Ook toen ik nog rondliep met een spiegelreflex en prime lenzen (schiet nu alleen nog met compacts), ging alles in een onopvallende, messenger bag.

  Voordeel: je profileert jezelf niet meer dan nodig als De Fotograaf. En vooral bij straatfotografie ga je meer ongemerkt op in het straatbeeld. Plus, wanneer je - zoals ik - altijd per OV reist, maak je minder kans op een hit & run actie van een grijpgrage medepassagier (sommige korte, treintrajecten zijn inmiddels berucht wat dat betreft).

  Heb nu een old skool - dus beetje versleten uitziende - tas van PUMA. Veel ruimte, goed afsluitbaar (nog nooit een druppel water binnenin aangetroffen) en genoeg afsluitbare vakjes voor extra geheugenkaartjes, mijn viewfinder, visitekaartjes en wat al niet.

  Uiteraard geen optie voor iemand die zwaar bewapend naar opdrachten moet, maar voor normaal gebruik een prima lichtgewicht alternatief voor een cameratas.

 14. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 1 augustus 2011 om 09:35  | reageer

  Ook ik heb een heel arsenaal aan tassen staan. Inderdaad: omdat de ideale tas niet bestaat. Wat ik het meest gebruik: een Lowepro rugzak als ik de natuur in ga. Bij stadswandelingen: de slingshot. Kan minder gewicht in, maar alles in makkelijk bereikbaar.

  Bij fotoshoots bij bedrijven neem ik afhankelijk van het soort bedrijf een Tinka koffer op wieltjes mee, of de Stanley Mobile Pro Chest, te koop bij de Praxis. Hier kan veel in, er zitten wieltjes onder en: je kunt er op staan! Altijd een trapje bij je dus. Voor safarireizen in jeeps e.d.: Ortlieb koffer. Harde buitenkant, dus minder kans op schade. En grootte die afgestemd is op wat mee mag in het vliegtuig.

  Nadeel van verschillende tassen voor verschillende gelegenheden is wel dat je alles steeds om moet pakken!

 15. Ron Hendriks
  Ron Hendriks schreef op maandag 1 augustus 2011 om 21:09  | reageer

  Ik heb een hele reeks tassen in allerlei maten. Veel van Vanguard, waaronder een grote tas waar een flinke set in past (die is van 1995 en nog steeds een rots van een tas gemaakt van canvas)tot een snuit waar slechts camera/lens inpassen. Afhankelijk van wat ik ga doen, besluit ik welke tas daarvoor passend is. Als laatste een ThinkTank slingbag gekocht en dat is ook wel een gemak.

 16. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 16:24  | reageer

  Haha, ik kwam er pas gisteravond achter dat dit artikel zaterdag al gepubliceerd was... Oeps vrolijk
  Wel super leuk om na de ontdekking al 14 uitgebreide reacties aan te treffen. Erg leuk om te lezen wat voor tassen jullie allemaal gebruiken en waarom!

  @Liesbeth: nadeel van moeten overpakken herken ik zeker.
  @Henri: ik heb eigenlijk geen klachten over de grootte van de vakken. Met 3 cm groter houd je denk ik ook veel loze ruimte over in de diepte van de tas.
  @dvfotografie: Hmm, heb mijn Domke al jaren maar geen klachten van die aard. Ik kan je wel uit eigen ervaring vertellen dat het geen aanrader is je vinger tussen de sluitingshaak te stoppen...

 17. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 21:17  | reageer

  Net als elke fotograaf heb ook ik een aantal tassen. In elke tas zit in ieder geval één lege CF-card en een lensdoekje.

 18. henri achterkamp
  henri achterkamp schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 12:23  | reageer

  Zeer uitgereid maar zeer goed leesbaar en bruikbaar artikel. Ik heb zelf, na het kopen van een zoomlens, blijkbaar toch de verkeerde (1 vaks, waar toestel staand in zit) gekocht. Nu kan ik nl m'n gewone 18-55 mm lens niet meer meenemen, terwijl je die soms toch ook wilt gebruiken. Dus dit artikel helpt me weer verder in m'n zoektocht naar een "beter passende" tas! Dank voor tips etc.

 19. Jan
  Jan schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 18:38  | reageer

  In alle besproken tassen mis ik ruimte voor persoonlijke zaken zoals een fles water, een regenjasje of paraplu, lunchpakket e.d. Ook zijn vrijwel alle tassen gericht op fotografen en niet op videofilmers.
  na een schoudertas overweeg ik een Kata die zowel als lsingshot met één schouderband en als rugzak te gebruiken is. Heeft iemand ervaring met een dergelijke Kata?

  P.S. Ik besef dat een fles drinken bij apparatuur gewaagd is. maar geen van de tassen heeft aan de buitenkant een vak voor een drinkfles. En met wee tassen zeulen wil ik niet meer.

 20. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 18:43  | reageer

  Hallo Jan,

  De ruimte die bijvoorbeeld mijn 445 biedt (waar op de foto een laptop uit komt) kun je natuurlijk ook voor andere zaken dan een laptop benutten... En zo geldt dat natuurlijk voor veel meer tassen knipoog
  Een speciaal vak aan de buitenkant heb ik inderdaad ook nog niet gespot. Maar zo gewaagd is 't toch niet, als je (je flesje in een voorvak stopt en) de fles goed dicht doet?

  Wel bedankt voor je aanvulling, "ruimte over houden voor wat-dan-ook" had achteraf inderdaad explicieter benoemd kunnen worden in het artikel. Met je vraag mbt de Kata-tassen kan ik je helaas niet helpen.

 21. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 19:08  | reageer

  @Jan
  Kijk ook eens naar de Lowepro Pro Trekker 300 AW
  Deze tas voldoet volgens mij wel aan je wensen, bij mij in ieder geval wel.

 22. Jan Harm
  Jan Harm schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 20:42  | reageer

  Jan (nav je reactie van vandaag (3 augustus). De door mij eerder genoemde Tamrac heeft een apart vak opzij van de tas waarin je een fles water (of andere drank) kan plaatsen. Ongetwijfeld hebben meerdere rugzakken dat ook, succes met zoeken, Jan Harm

 23. Jan
  Jan schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 22:27  | reageer

  @Jan (om de verwarring compleet te maken)... ik heb een Kata R102 die ik meestal inderdaad over een schouder draag; hij is robuust, dslr snel toegankelijk. De R103 is nu meer courant (ietsje groter en met laptopvak).

  En ik zie nu dat de R104 en R106 wel twee zijvakjes hebben. Beperkt je tijdens opdrachten met veel mensen (huwelijk/concert/nieuws) wel extra in je bewegingsvrijheid. Je kunt de R102/103 met het EPH-systeem heupcompartiment met flesruimte toevoegen. Persoonlijk lijkt me dat nog meer ballast en hinderlijk tijdens opdrachten. Bovendien extra warm als je de tas wel op de rug draagt.

  Bij elke outdoorzaak kun je wel een drinkfles vinden met hoesje en clip/velcro waarmee die aan je tas strak is te bevestigen. Dan is je basistas klein van formaat. Mijn advies: ga naar een ruim gesorteerde fotozaak en probeer veel verschillende tassen in de winkel uit. En check de afmetingen i.v.m. meenemen als handbagage tijdens vluchten.

 24. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 22:40  | reageer

  @Jan de Pro Trekker heeft het juiste formaat voor handbagage. Ook goed is om te weten dat Lowepro bereidt is om je internet keuze(s) naar een door jou gekozen fotozaak te zenden zonder dat je dan aan de tas "vastzit".

  Deze Trekker van Lowepro heeft een apart compartiment voor je (water) fles maar een goed flesje wijn verdwijnt er ook in! Succes met je zoektocht!

  Groet Eduard.

 25. René Damkot
  Profiel René Damkot schreef op zondag 21 augustus 2011 om 16:38  | reageer

  @Henri: De Billingham "asymmetrische" inserts heb je ruimte genoeg voor een Canon L zoom. http://www.billingham.co.uk/acatalog/SuperFlex_Inserts.html

  Heb ze zelf ook voor m'n 445. Mijn 335 is ouder en heeft alleen de ouderwetse inserts.

 26. liedje89
  Profiel liedje89 schreef op donderdag 20 oktober 2011 om 01:15  | reageer

  Ik ben (volgens mij als een van de weinige hier)wel echt op zoek naar een cameratas. In het artikel staat een link naar de amerikaanse website van Jill-e hierop kan ik echter geen europeese verkooppunten vinden. Weet iemand misschien waar de verkooppunten van dit merk in nederland zijn?

 27. Jarik
  Profiel Jarik schreef op zaterdag 14 januari 2012 om 17:47  | reageer

  Zojuist aangemeld voor de website. Veel interessante artikelen!!!
  Ik kwam hier omdat ik op zoek ben naar een hoes/tas voor mijn Canon 550D met lens, welke ik in mijn schoudertas kan doen. Dus ik ben niet op zoek naar een tas voor alleen mijn camera, maar juist een 'bag-in-bag'.
  Dit is een afbeelding van de tas waar hij in moet.

  Het liefst vind ik een hoes/tas zodat ik er ook nog makkelijk bij kan (dus makkelijk te openen). Dit ben ik al tegengekomen.

  Iemand nog ideeën?

  MVG, Jarik

 28. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zaterdag 14 januari 2012 om 23:30  | reageer

  @Jarik, Ik lees je reactie en zou je eigenlijk willen adviseren om eens te kijken naar Vintage217.
  Wij reizen erg veel en heb zelf heel veel praktisch plezier van de Ranger uit deze serie maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zie ook de reacties boven over Vintage! Succes met je zoektocht! Groet Eduard

 29. Jarik
  Profiel Jarik schreef op dinsdag 17 januari 2012 om 21:11  | reageer

  @eduardvanmil, bedankt voor je reactie. Dat zijn inderdaad supermooie tassen! Zeker die Ranger...
  Ik ga daar zeker eens over nadenken!
  Ondertussen ook het artikeltje bekeken bij je reactie helemaal bovenaan, die heb ik bij het scannen van de reacties toch gemist de eerste keer.
  Mocht iemand toch nog weten van alleen een inzet of simpel omhulsel voor je camera zodat ik het gewoon in m'n tas kan doen, houd ik me uiteraard aanbevolen!

 30. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 17 januari 2012 om 22:09  | reageer

  @Jarik, ik weet toevallig dat vintage217.com een waterdichte (Ranger) binnentas te koop heeft. Ik meen voor 50 euro excl verzendkosten, maar dat is na te vragen via de site van Vintage. Met dat artikeltje boven doel je waarschijnlijk op de Trekker 300 gekocht in de VS. De Ranger is daar niet te koop!

 31. BiancaE
  Profiel BiancaE schreef op zondag 29 januari 2012 om 13:46  | reageer

  Hallo Allemaal!
  Ontzettend bruikbaar artikel. Erg interessant ook om te lezen wat andere gebruiken, al is dit natuurlijk erg persoonlijk. Ikzelf ben opzoek naar een geschikte hoes/tas voor mijn backpack reizen. Ik zal dan uiteraard een backpack nemen, maar ook een (handbagage)rugtas die geschikt is voor het bergwandelen en andere activiteiten die ik onderneem.

  Nu zit ik heel erg te twijfelen tussen een zo gewoon mogelijk uitziende bergwandelrugtas en daarin mijn camera (Nikon D3100 met standaard lens) en een extra lens (apart in lenshoes) mee te nemen of een speciale cameratas waar ook nog ruimte is voor persoonlijke spullen (windstopper, vest, camelbag, eten, boek, kaarten).

  Zo kwam ik de LowPro Sport tegen. Iemand ervaring met deze tas? Erg handig voor het bergwandelen, maar aan de andere kant misschien wat groot voor in de stad/dorpen/bezienswaardigheden.

  Punt is ook dat ik eigenlijk het liefst zo min mogelijk opval als "de toerist met een dure camera". Besef me ook dat ik best veel wensen & eisen heb voor in 1 tas. Vraag me af of het haalbaar is.

  Alvast bedankt!

 32. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zondag 29 januari 2012 om 22:38  | reageer

  @BiancaE, als ik jou was koos ik voor de Ranger van vintage217.com. Een geweldige functionele modieuze tas en hebben ook nog een ruim assortiment andere tassen. Zie voor verdere info bovenstaande reacties. Je zal er geen spijt van krijgen, heb ik ook niet!
  Succes met je keuze! Gr Eduard

 33. Peter
  Profiel Peter schreef op zaterdag 21 april 2012 om 20:00  | reageer

  In het bos van cameratassen vind ik niet die ene die ik zoek: een schoudertas voor een spiegelreflex (500D); extra lens (70-300), flitser(44 AF1), nog wat klein spul, maar, zeker zo belangrijk: ook ruimte voor (een) A4 schrijfblok(-ken). Het liefst zou ik mijn eigen schoudertas hiervoor gebruiken maar hoe kom ik aan een losse inrichting zoals die ook in echte cameratassen zit?
  Alvast bedankt!

 34. Jarik
  Profiel Jarik schreef op zondag 22 april 2012 om 12:26  | reageer

  Beste Peter,

  ik kwam een paar maanden met dezelfde vraag, zie de reacties hierboven (van eduardvanmil).

  Succes!

 35. Peter
  Profiel Peter schreef op maandag 23 april 2012 om 07:30  | reageer

  Beste Jarik,

  Weet jij (of iemand anders) hoe ik aan een losse klitbare inrichting kom zoals die ook in echte cameratassen zit zodat ik mijn huidige schoudertas in kan richten als cameratas?

  Groet,
  Peter

 36. Jarik
  Profiel Jarik schreef op maandag 23 april 2012 om 08:21  | reageer

  Beste Peter,

  hierboven heeft eduardvanmil dit geschreven:
  @Jarik, ik weet toevallig dat vintage217.com een waterdichte (Ranger) binnentas te koop heeft. Ik meen voor 50 euro excl verzendkosten, maar dat is na te vragen via de site van Vintage.

 37. tschouten
  Profiel tschouten schreef op maandag 28 maart 2016 om 16:25  | reageer

  Leuk artikel! Heb zelf in de 10 jaar dat ik fotografeer al veel tassen versleten. vrolijk Inmiddels heb ik meerdere soorten waardoor ik voor iedere trip een juiste tas heb. Een schoudertas voor een Citytrip, een kleine rugtas voor wat langere vakanties en een grote rugzak voor als ik de natuur in ga. Vooral het merk F-stop kan ik mensen van harte aanbevelen. Fijne tassen die je ook nog als backpack kan gebruiken. Lekker multifunctioneel! Heb er ook een artikel over geschreven. Lees het op mijn site (klik op mijn naam gemeen ).

  Groeten!

  Thijs

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord