Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Laura van der Burgt

Houd jij ook zo van herfstfotografie?

zondag 19 september 2021, 13:30 door | 3.919x gelezen | 8 reacties

De herfst is in volle gang. De bossen krijgen steeds meer hun prachtige herfsttooi van geel en rode kleuren en door alle regen van de afgelopen dagen schieten de paddenstoelen uit de grond.

Een hoogseizoen voor de (natuur)fotograaf. Ik pak dan ook graag mijn fotorugzak en struin door de bossen. Ga je met me mee?

Vooral na een regenbui is het ideaal om in het bos te fotograferen. De kleuren zijn intenser en regen of dauwdruppels geven een mooi sfeervol effect aan een foto. Tip: gebruik een polarisatiefilter voor diepere kleuren!

Herfst


Ook paddenstoelen houden van vocht. Hoe meer hoe beter. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld heel veel vliegenzwammen die je kunt vinden langs de bospaden. Vooral op plekken waar berken staan want daar schijnen ze een bondje mee te hebben.

Daarnaast ik zoek ook graag naar de wat kleinere soorten. Vooral op omgevallen boomstronken en takken omdat ze dan wat hoger staan en ik ze makkelijker van onderen af kan fotograferen.

Paddenstoelen


Het liefst onder een bladerdek van bomen waar gefilterd zonlicht doorheen valt. Want met juist dit tegenlicht creŽer je een aangenaam 'bokeh' in het onscherpe deel van de foto.

Het bokeh verschilt per lens. Wanneer je waarde hecht aan een mooie onscherpte is het belangrijk te letten op het aantal lamellen in je lens. Hoe meer lamellen, hoe ronder en mooier de cirkels in je achtergrond.

De achtergrond in een foto is belangrijk en bij macro portretjes houd je deze liefst zo rustig mogelijk zodat het onderwerp er mooi uitspringt. Dit lukt beter met een zo groot mogelijk groot diafragma en voldoende afstand tussen onderwerp en achtergrond.

Paddenstoelen


Heb je een foto waar de achtergrond te druk is, kan het een goed idee zijn om deze naar zwart-wit om te zetten.

Dus keur een foto niet te snel af! Voordeel bij zwart-wit is dat structuren extra worden benadrukt en je nog meer de aandacht op het onderwerp kunt leggen.

Paddenstoelen


Zodra je de lens dichtbij de paddenstoel brengt krijg je (aangename) vervormingen te zien. Heb je het zoals boven beschreven bokeh in de achtergrond, zullen de paddenstoeltjes zich vermenigvuldigen! Een voorbeeld van meervoudige reflectie. Dit geeft een geinig effect. Het is wel druk, dus ook hier loont de omzetting naar zwart-wit.

Paddenstoelen


Alle foto's zijn gemaakt met een 100mm macrolens, f/2.8 en stand Av (diafragmavoorkeuze). Ik belicht meestal 2 stops over wanneer ik een lichte foto wil.

Ondanks dat ik altijd trouw mijn driepoot meeneem, fotografeer ik paddenstoelen veelal uit de hand zoekend naar een mooie lichtinval. Helaas gaat in het bos dan wel de ISO omhoog. Gelukkig kunnen de meeste camera's dit aan en anders biedt ruisreductie (Lightroom) uitkomst.

Hopelijk ben je weer een beetje geÔnspireerd geraakt.
Ik zie je reactie graag tegemoet!


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 september 2021.
De eerste publicatiedatum is zondag 25 oktober 2020, 20:10.
Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

8 reacties

 1. Dianne
  Dianne schreef op zondag 25 oktober 2020 om 20:54

  Prachtige foto's en inspirerende en leerzame tekst.

 2. Karijn
  Karijn schreef op maandag 26 oktober 2020 om 10:44

  Goede tip om drukke foto's eens naar zwart-wit om te zetten. Denk daar eigenlijk nooit aan. Geniet van je sfeervolle beelden.

 3. Paul
  Profiel Paul schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 13:36

  Mooie foto's en een sfeervolle eigen stijl, goede tips!

 4. Raymond Delaere
  Raymond Delaere schreef op woensdag 28 oktober 2020 om 09:21

  Heel apart en vaak gedurfd. Een eigen creatie hebben onder deze vorm vind ik persoonlijk niet slecht. Het inspireert me wel. Al zal niet iedereen deze stijl ambiëren denk ik, toch vind ik de resultaten gewoonweg schitterend.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord