De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Stefan Sterkhuis

Huren, een alternatief voor investeren?

zaterdag 19 oktober 2013, 22:59 door | 8.998x gelezen | 12 reacties

Voor de beginnende beroepsfotograaf en ook de fanatieke hobby-fotograaf kan het de moeite waard zijn om eens te kijken naar de mogelijkheid voor huren. De grotere vakzaken zoals CameraTools, CameraNu, Foto Konijnenberg, Pixto-F, Calumet Photo en Kamera-Express bieden professionele apparatuur aan voor een redelijk tarief.

Een objectief van 1.400 euro kost om en nabij de 25 euro per dag. Een Canon 1D X kost geen 6.000 euro, maar zo'n 80 euro per dag. Wel dient rekening gehouden met een flinke borg welke uiteenloopt van 250 tot 1.000 euro per dag, per product. De borg wordt meestal ook niet contant terugbetaald bij inlevering maar overgemaakt waardoor het terugkrijgen van de borg enkele dagen kan duren.

Canon 1D X

Is huren dan ideaal?


Nee, niet altijd. De gehuurde apparatuur moet elke keer opgehaald worden. Dat is bij de meeste winkels de avond voor de gehuurde dag ophalen en de dag er na vroeg weer terug brengen. Het is dus wel handig om een winkel bij jou in de buurt uit te zoeken. Daarnaast is het kostenplaatje bij langdurig gebruik hoog.

De beroepsfotograaf zal voor zichzelf goed moeten uitrekenen wat voordeliger is. Voor ad-hoc werk, zoals persfotografie is het dan verre van ideaal maar voor de enthousiaste fotograaf die een paar bruiloften per jaar schiet kunnen de kosten van de huur lager uitvallen dan de aanschaf van een aantal objectieven en die dan in een paar jaar af te moeten schrijven.

Ook moet je goed kijken naar de verzekeringen. Een duur objectief van jezelf laten vallen is heel vervelend, maar een duur objectief van een ander kapot terugbrengen nog vervelender. Het is zaak goed te kijken naar je eigen verzekeringen of deze de schade wel dekken.

Daarnaast moet je goed bekend zijn met de camera. Wil je alle functies gebruiken die de camera je bied dan zal je soms even moeten zoeken. Voor een dag een andere camera huren kan je een hoop zoekwerk bezorgen of je het optimale resultaat uit de camera laten halen.

En tot slot is niet altijd alle apparatuur voor handen. Tijdig reserveren is dan ook aan te raden en daarnaast is het aanbod aan minder gangbare apparatuur onder beroepsfotografen vaak lager.

Aan de andere kant zijn er ook voordelen. Al het materiaal dat je meeneemt is schoon en werkt naar behoren. Je hebt zelf geen omkijken meer naar de camera en de objectieven. Gaat er tussendoor iets stuk (anders dan door jou toedoen) dan kan je het terugbrengen en een andere weer meenemen.

Voor de fotograaf die zijn zaak wil opbouwen met betaald werk zonder ineens een hoop geld te investeren in apparatuur of degene die zo nu en dan eens een leuke klus doet waarvoor hij net iets extra's wil van zijn apparatuur zonder grote investeringen te doen kan huren dus heel aantrekkelijk zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Stefan Sterkhuis

Over de auteur

Stefan Sterkhuis is inmiddels ruim 8 jaar bezig met fotografie. Wat begon met het schieten van kiekjes kreeg meer en meer vorm. De inhoud werd serieuzer en zijn kijk op fotografie gevormd. Inmiddels doet Stefan veel met straatfotografie. Het leven vastleggen zoals het is, kritisch en soms rauw.

12 reacties

 1. Jeroen Zelle
  Jeroen Zelle schreef op zaterdag 19 oktober 2013 om 23:17

  Interessant artikel, maar je mist 2 grote spelers op het gebied van verhuur:
  Pixto F, met uniek rentomat systeem (zelf ophalen op de tijd dat jij wilt, ook buiten winkeltijden!)

  Calumet Photo

 2. vanzetti
  vanzetti schreef op zondag 20 oktober 2013 om 07:29

  Zouden er nu echt mensen zijn die dit niet zelf kunnen verzinnen?

  Ik zou veel liever een stukje zien met echte ervaringen.
  Wat ik me bv kan indenken, is dat gehuurd materiaal afgeragd is. En dus eigenlijk niet goed is om te vergelijken als je iets nieuws kunt kopen.

  Wat ik me ook kan voorstellen is dat je onverrichter zaken naar de winkel terug moet, omdat er net weer iets ontbreekt/stuk is waardoor je hele plezier in een dag wordt verziekt.
  En zo zijn er nog wel wat dingen te verzinnen.

  Vertel eens of dat ervaringen zijn, of dat dat nooit voorkomt.

 3. Connie
  Connie schreef op zondag 20 oktober 2013 om 13:46

  Twee maal spullen gehuurd bij Pixto-F, twee maal piekfijn in orde. Tot zover de gevraagde ervaringen vrolijk

 4. Brian
  Brian schreef op maandag 21 oktober 2013 om 02:39

  Mijn ervaring is vanaf de andere kant gezien. Wij verhuren apparatuur en zijn een van de genoemde winkels uit het bovenste rijtje (Reclame maken op dit forum vind ik niet netjes, maar we staan er tussen).

  Wie bij ons een apparaat huurt, kan ervan verzekerd zijn dat het om een "zo goed als nieuw" product gaat. Wij eisen ook van onze klanten dat het zo terug komt, zo niet dan kost dit (een deel van) de ingelegde borgsom en wordt de apparatuur in perfecte staat hersteld.

  De zorgen die Vanzetti hier uit kan ik mij heel erg goed voorstellen maar ik kan niet geloven dat een van de genoemde zaken "afgeragde" spullen in de verhuur heeft. Ik vind het jammer dat dit beeld nog steeds bij sommige mensen leeft. Als verhuurder van apparatuur ben ik elke keer weer heel erg blij dat mensen juist zo verantwoordelijk en goed met onze spullen omgaan en dat alles zo netjes wordt geretourneerd. Het voordeel van een winkel met verhuur afdeling boven een bedrijf dat echt alleen maar verhuurd is misschien ook wel dat als een apparaat onverhoopt defect mocht terugkomen, je dit onmiddellijk kan vervangen voor een nieuw apparaat.

  Huur apparatuur is interessant voor iedereen die eens wil werken met een apparaat waar hij/zij eigenlijk te weinig werk voor heeft. Bovendien kun je bij de meeste winkels je huurprijs voor een deel terug krijgen mocht je besluiten het gehuurde toch te willen kopen. Het is dus een perfecte manier om een (duur) apparaat te testen voor je het koopt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.256 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord