Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Instagram foto's opslaan in Dropbox

vrijdag 25 december 2015, 14:14 door | 5.009x gelezen | 4 reacties

Als fotograaf kom je op Instagram veel inspiratie tegen. Instagrams algoritme zorgt ervoor dat je steeds meer foto's te zien krijgt die lijken op foto's die je eerder geliked hebt. Je kunt de foto's die je liked ook automatisch laten opslaan in je Dropbox account.

Dat is handig, want dan kun je ze eenvoudig terugzoeken op het moment dat je ze nodig hebt. Bijvoorbeeld op het moment dat je een nieuwe shoot aan het plannen bent. Je kunt ze dan als inspiratie gebruiken.

Nu is dat opslaan niet iets wat Instagram zelf mogelijk maakt, maar je kunt het wel instellen via de geniale site IFTTT. Via deze site (en bijbehorende apps) kun je verschillende diensten aan elkaar koppelen op basis van 'recepten'.

Van Instagram naar dropbox


Naast een Instagram account heb je dus ook een Dropbox account en een IFTTT account nodig. Al deze diensten zijn gratis.

Dropbox


Voor wie Dropbox niet kent; deze site geeft je een schijfruimte 'in the cloud'. Je kunt vervolgens hun app installeren op je computer(s) en ook op een smartphone of tablet.

De bestanden die je in je Dropbox zet worden automatisch gesynchroniseerd met al je apparaten. Je kunt er dan dus altijd en overal bij. Heel handig, niet alleen voor deze Instagram tip.

Bij het aanmaken van een gratis account krijg je 2 gigabyte aan ruimte cadeau. Een Instagram foto neemt gemiddeld circa 70 kilobyte in op Dropbox. Je kunt er dus flink wat kwijt (zo'n 28 duizend). Mocht je Dropbox account toch vol raken, dan verplaats je de inhoud van de map gewoon naar een andere map op je eigen computer.

IFTTT


IFTTT is ook een gratis dienst en extreem handig. Niet alleen hiervoor, ik gebruik de dienst bijvoorbeeld ook om foto's die met mijn naam getagged worden op Facebook automatisch op te slaan in Dropbox en om bij een brandmelding in mijn huis (Nest Protect) automatisch alle (Philips Hue) lampen aan te schakelen.

Maar nu gaat het om dit recept. Hiermee sla je elke foto die je liked op Instagram automatisch op in je Dropbox account.

Uiteraard moet je bij het inschakelen van het recept zowel op Instagram als op Dropbox toegang geven voor IFTTT. Het proces wijst zichzelf, je kunt het binnen drie minuten ingesteld hebben.

Inspiratie


Het resultaat is dus een mapje in je Dropbox account met daarin alle foto's die je geliked hebt (vanaf het moment dat je het recept geactiveerd hebt). Als je actief aan het liken bent kan het aantal foto's dus hard oplopen.

Zelf gebruik ik de map om inspiratie te zoeken voor een nieuwe shoot. Eventueel kun je de foto's die in je mapje geplaatst worden regelmatig even indelen in submappen op onderwerp. Dat zal je nog wel handmatig moeten doen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Serge Van Cauwenbergh
  Serge Van Cauwenbergh schreef op vrijdag 25 december 2015 om 15:00  | reageer

  Leuke en handige feature! Ik kende het nog niet. Kan je ook eerder bewaarde Instagram likes naar Dropbox laten overzetten? Of werkt het enkel met nieuwe likes?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 25 december 2015 om 22:35  | reageer

  @Serge; dat heb ik nog niet gevonden. Dit IFTTT-recept start vanaf het moment dat je hem actief maakt. Alle likes die je erna doet worden opgeslagen.

 3. Peter
  Peter schreef op zaterdag 26 december 2015 om 11:08  | reageer

  Dus eigenlijk download je andermans foto's. Been benieuwd hoe dit zit met copyright. Niet iedereen gebruikt deze dienst om inspiratie op te doen.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 26 december 2015 om 13:55  | reageer

  @Peter; Ja, dat klopt. Ik ben geen jurist, maar het is goed mogelijk dat het officieel niet toegestaan is. Al download je een foto altijd al zodra je hem uberhaubt bekijkt op het internet.

  Als fotograaf moet je er volgens mij niet al te bang voor zijn, de foto's zijn van lage kwaliteit. Ga er sowieso vanuit dat alles wat je op internet zet gedownload kan worden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord