Elja Trum

Je eigen website. Waar moet je op letten?

maandag 2 februari 2015, 22:47 door | 12.846x gelezen | 17 reacties

Als fotograaf wil je graag een plek om je werk te laten zien. Een eigen website is daar natuurlijk uitstekend voor. Tegenwoordig hoeft dat ook helemaal niet moeilijk meer te zijn. Er zijn echter wel dingen waar je op moet letten wanneer je aan een website gaat werken.

Bepaal wat je je doel is


De eerste stap, voordat je aan de slag gaat, is bepalen wat het doel is van je website. Dat heeft namelijk veel gevolgen voor je vervolgstappen. Als fotograaf kun je uiteraard verschillende doelen hebben. Zo kan het doel van je website bijvoorbeeld zijn om nieuwe klanten binnen te halen, maar het zou ook simpelweg een plek kunnen zijn waar je jouw foto's wilt laten zien.

Een portfolio site
Veel hobbyisten zitten niet te wachten op klanten. Ze hoeven geen foto's te verkopen of opdrachten binnen te halen. Als fotograaf kun je er dan voor kiezen om je te beperken tot het tonen van foto's.

Dat kan een handige keuze zijn, want het opzetten (en vooral bijhouden) van een portfolio site is een stuk minder werk dan een site waarmee je jezelf en je werk wilt verkopen.

Een bedrijfssite
Heb je echter een dienst (fotografie) die je wilt verkopen, dan is het slim je website hier op in te richten. Uiteraard wil je laten zien wat voor een werk je schiet, maar wellicht belangrijk is dat je laat zien wie je bent en wat je te bieden hebt. En uiteraard waarom jij de beste keuze bent ten opzichte van al die andere fotografen.

Focus


Wie zou jij inhuren als je een hartoperatie nodig hebt. De chirurg die alles doet; van blindendarm verwijderen tot plastische chirurgie of de specialist die drie hartoperaties per week uitvoert? Waarschijnlijk liever de specialist.

Hetzelfde geldt voor fotografie. Vind je het als klant interessant dat de fotograaf prachtige landschappen kan maken als alles wat jij wilt een prachtige profielfoto is voor je Linkedin account? Ook dan kies je eerder voor de fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in profielfoto's maken.

Als fotograaf kun je wellicht erg veel verschillende dingen goed fotograferen, maar als je jezelf specialiseert in een niche dan kun je daar echt in uitblinken. Zorg dus voor focus in je fotografie en op je website. Dan ben je veel interessanter voor klanten dan alle andere dertien-in-een-dozijn fotografen.

Platform kiezen


Heb je bepaald wat je doel en focus is? Dan kun je gaan zoeken naar een goed platform op je nieuwe site op te plaatsen. Natuurlijk kun je (als je daar ervaring mee hebt, of veel bij wilt leren) zelf aan de slag gaan om je site te coderen in HTML.

In de praktijk is dat voor veel fotografen niet handig. Hoewel je zo wel volledige controle kunt hebben, kun je waarschijnlijk beter bezig zijn met marketing en fotografie dan met het bouwen van een website. Daar zijn immers anderen beter in.

Wordpress logo

Je hoeft niet gelijk een dure ICT'er in dienst te nemen. Met behulp van Wordpress of bijvoorbeeld Joomla is het opzetten van je eigen site een makkie. Je installeert de basis software en vervolgens gooi je jouw eigen thema er over heen. Bij veel hostingproviders kun je direct vanuit de beheeromgeving een dergelijke site opzetten, je hoeft geen regel code te zien.

Responsive


Bij het kiezen van een thema is momenteel ťťn ding best verstandig: zorg dat je website 'responsive' is. Dat is de term die gebruikt wordt voor een site die zich automatisch aanpast aan het formaat van je scherm. Zoals Photofacts dat doet bijvoorbeeld (maak je browserscherm maar eens kleiner of bezoek de site via je mobiel).

Bij Photofacts gebruikt momenteel zo'n 20 procent van alle bezoekers een smartphone om de site te bezoeken. Nog eens 20 procent bezoekt de site via een tablet. De overige 60 procent gebruikt een desktop computer.

En Photofacts is hierin zeker geen uitzondering. Ontzettend veel bezoekers komen mobiel (tablet of smartphone) binnen. Die bezoekers wil je niet frustreren met een website die slecht of matig mobiel te bekijken is.

Responsive

Vindbaarheid


Een ander belangrijk punt om op te letten is de vindbaarheid van je website. Je wilt uiteraard wel gevonden worden door je potentiŽle klanten. Het voordeel van het werken met een platform zoals Wordpress is dat je simpelweg gebruik kunt maken van een goede plug-in en je hoeft je verder geen zorgen te maken over de technische details.

Is er voor het platform dat jij gebruikt geen goede plug-in? Dan zul je zelf in de wereld van SEO (zoekmachineoptimalisatie) moeten duiken. Het is overigens sowieso wel goed om hier het een en ander over te weten.

Content


Zoekmachineoptimalisatie is namelijk ook van een groot deel afhankelijk van de inhoud op je site. Zelfs als je alleen foto's gebruikt is het goed om zoekmachineoptimalisatie in het achterhoofd te houden.

Heb je een bedrijfswebsite, dan is het van belang nog veel meer moeite aan je inhoud te besteden. Het is slim om je website ook te voorzien van je blog en daar het liefst zeer regelmatig een artikeltje op te plaatsen.

Als fotograaf kun je van vrijwel elke fotosessie die je doet een klein verhaaltje schrijven. Bedenk daarbij voor wie je het verhaaltje schrijft. Fotografeer je portretten, dan zullen je klanten niet zo zeer interesse hebben in wat voor een flitsopstellingen je gebruikt hebt. Ze willen vooral weten hoe zo'n sessie nu verloopt en waar ze zelf aan moeten denken als ze op de foto gaan.

Door op je site te laten zien dat je professioneel werkt en expert bent in jouw gebied kun je mensen gemakkelijk overtuigen om ook een fotosessie bij je te boeken. Uiteraard toon je in elk blogartikel ook een aantal van je foto's.

Het voordeel van al die artikelen is dat het allemaal pagina's zijn die Google kan indexeren. Per pagina bepaald Google waar de pagina over gaat en toont deze in de zoekresultaten wanneer er op bijpassende termen gezocht wordt. Google kan het best bepalen waar je pagina over gaat als er circa 250 woorden tekst (of meer) op staan.

Het is belangrijk dat je altijd blijft schrijven voor je klanten, niet voor Google. Het heeft absoluut geen zin om alleen maar artikeltjes te schrijven gevuld met trefwoorden waar je op gevonden wilt worden. Dat werkt al jaren niet meer.

Mijn eigen website


Zelf ben ik afgelopen weekend overgestapt van een slecht onderhouden 'bedrijfssite' naar een portfolio site. Ik heb het dan natuurlijk niet over Photofacts, maar over mijn fotosite waarop ik mijzelf als fotograaf 'verkoop'.

Mijn vorige site komt uit 2011. Ik schreef er destijds dit artikel over (zeker ook even lezen als je bezig bent met je eigen site!). Zoals ik in dat artikel aangaf was opdrachten binnen halen destijds wel een doel. Inmiddels ben ik van dat doel afgestapt.

Mijn nieuwe website hoeft niks anders te doen dan een aantal foto's te tonen. Dat moet dan natuurlijk wel op een mooie manier. Ik heb gekozen voor een minimalistisch design met de focus vrijwel volledig op de foto's.

Elja's nieuwe portfoliosite


De site is gebouwd op basis van dit Oyster thema dat ik voor 16 dollar kocht op Themeforest. Themeforest is een prima site waar je voor een klein budget prachtige sites kunt kopen. Zeker de moeite van het rondkijken ook waard, al is het alleen maar om ideeŽn op te doen.

Op mijn site is het thema gestript van de meeste van zijn functionaliteiten. Kleine dingetjes zijn verder aangepast naar mijn smaak. Zo kon ik in een weekendje mijn nieuwe site in de lucht hebben.

Jouw website


En? Hoe staat het met jouw website? Voldoet ie nog aan je wensen of ben je ook toe aan een verfrissing? Vergeet niet eerst goed na te denken over wat je met de site wilt bereiken. En laat jouw ervaringen ook even weten in de reacties, dat is ook leerzaam voor anderen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Bondt
  Bondt schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 00:39

  Goed en erg informatief artikel, Elja! Vergeet alleen niet ook te vermelden, dat domeinnaam en -extensie ook een rol spelen bij vindbaarheid en vertrouwen. koosbijbaan.com is niet zo sterk als kooskeukenreparateur.nl. vrolijk

 2. HarryD
  HarryD schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 08:25

  Bedankt voor het artikel.
  En proficiat met je nieuwe eigen site.
  Met alle respect, maar die is me iets te minimalistisch.
  Omslachtige manier om acht foto's te tonen zonder index of wat dan ook.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 09:35

  @HarryD; er zit onderin de pagina wel een overzicht van alle foto's. Als je dat bedoeld met een index. Ik verwacht nog wel wat foto's en wellicht wat subpagina's toe te voegen. In totaal wil ik me wel beperken tot maximaal circa 25 foto's.

  @Bondt; Inderdaad, vooral het hebben van een Nederlandse domeinextensie (.nl) is belangrijk wanneer je goed wilt scoren binnen de Nederlandstalige Google.

 4. HarrD
  HarrD schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 10:20

  @Elja, nu je het zegt, het overzicht onderin de pagina is net zichtbaar op mijn iPad 4 met Safari browser. En dus alleen met precisie te benaderen. Mogelijk een punt van aandacht aangaande "responsieve" knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord