Elja Trum

Je foto's veilig back-uppen in drie stappen

maandag 10 november 2014, 23:31 door | 17.574x gelezen | 31 reacties

Als fotograaf wil je niet het risico lopen je foto's kwijt te raken. Het is dus erg belangrijk om altijd een actuele en goed werkende back-up te hebben. Of eigenlijk (ťťn back-up is geen backup), meerdere back-ups. Hoe is jouw back-up geregeld?

1. De bron


Het is aan te raden ten alle tijden minimaal drie exemplaren van elke foto te hebben. Het eerste exemplaar is de foto op je lokale schijf die je altijd kunt benaderen. Dit is de eerste plek waar je de foto's plaatst als ze van je geheugenkaart komen.

Zelf heb ik mijn foto's niet op mijn computer staan (want die heeft een schijfruimte van 'slechts' 1 terabyte. Niet genoeg voor mijn fotoarchief). De foto's staan op een externe harde schijf. Ik gebruik hiervoor een Lacie 5Big drive die via het razendsnelle thunderbolt (permanent) verbonden is met mijn Mac.

Lacie 5big voor achter

Deze drives kun je krijgen met een maximale capaciteit van 25 terabyte. Meer dan genoeg voor de meeste fotografen. Zelf gebruik ik de 10 terabyte versie. Je kunt de schijven in een veilige RAID opstelling gebruiken zodat je foto's nog veilig staan als ťťn van de drives kapot gaat.

Persoonlijk doe ik dat echter niet. Ik gebruik de schijf in RAID 0 (striped) mode. Dit is de onveiligste modus waarbij het falen van ťťn van de vijf disk ervoor zorgt dat je alle data kwijt bent. Dat doe ik echter met een goede reden; de Lacie 5Big is in deze modus namelijk razendsnel!

Zo snel zelfs dat hij sneller is dan een standaard SSD disk. Tot 785 megabyte per seconde. Het grote voordeel is dat ik hierdoor in Lightroom ontzettend snel door mij gehele fotocollectie kan bladeren en ook vlot nabewerkingen, exports en dergelijke kan doen.

2. De lokale back-up


De reden waarom ik risico kan nemen op mijn Lacie 5Big drive is de lokale back-up. De lokale back-up is een externe drive waarop altijd een recente kopie van mijn bestanden staat. Hiervoor maak ik gebruik van een Synology NAS drive.

Er zijn meerdere merken waarbij je een dergelijke netwerkdrive kunt aanschaffen, maar Synolgy heeft een goede naam op dit gebied. Behalve als back-up kun je dit soort minicomputers ook gebruiken om bijvoorbeeld je eigen cloud-dienst te maken.

Synology ds415play

Zelf heb ik de Synology DS415play gekocht. Deze netwerkdrive is eigenlijk een complete computer die je ook kunt inzetten als mediaspeler, webserver, cloudstorage en nog veel meer.

Desondanks verbruikt hij lang niet zoveel stroom als een volledige computer (16,84 Watt in rust, 27,33 Watt bij gebruik). Dat is prettig, want deze machine staat eigenlijk altijd aan. De snelheid ligt met ruim 100 megabyte per seconde een stuk lager dan de Lacie 5Big, maar voor back-up meer dan voldoende.

Als Apple gebruiker kan ik deze server (deels) inzetten met Apple's Time Machine systeem (voor Windows is er vergelijkbare software beschikbaar). Hierdoor heb je altijd een back-up van oudere bestanden, ook als je per ongeluk een versie verkeerd opgeslagen hebt (je kunt dan een oudere versie terugzetten).

Ook fotocollecties kunnen met de mediaserver beheert worden. Zelf heb ik het beschikbare 'Photo Station' nog niet geprobeerd en ik verwacht ook niet dat het heel interessant is voor fotografen.

Als je een Synology koopt, koop je deze in principe zonder harde schijven. Deze kun je echter zelf inbouwen (zonder te schroeven). Afhankelijk van je opslagbehoefte kun je een Synology kiezen met meer of minder aansluitingen voor disks.

Afhankelijk van het formaat van de harde schijven die je gebruikt kun je zo flink wat opslaan. De DS415play kan tot 24 terabyte kwijt, maar een Synology waar je 48 terabyte op kwijt kunt (met acht aansluitingen voor drives) is er ook.

Het eigen RAID systeem van Synology maakt het mogelijk om er later (terwijl het systeem draait) een harde schijf uit te trekken en er een grotere in te plaatsen. Zo kun je geleidelijk aan ook je opslag uitbreiden namate de behoefte eraan groeit.

3. De externe back-up


De derde kopie van je foto's kun je het beste extern hebben staan. Stel je voor dat het gebouw afbrandt, dan heb niks aan je lokale back-up, maar alles aan de externe back-up. De externe back-up kan een externe schijf zijn die bij familie of op kantoor (of juist thuis) ligt. Een handige manier om altijd een actuele externe back-up te hebben is het gebruik van een online back-up dienst.

Er zijn meerdere aanbieders beschikbaar. Zelf gebruik ik Crashplan vanwege hun goede reputatie en onbeperkte opslag. Met hun family-account kun je zelfs tot 10 computers onbeperkt back-uppen voor 150 dollar per jaar (zo'n 120 euro).

Crashplan

Het nadeel van dit soort online back-up mogelijkheden is dat een fotoarchief erg groot kan zijn. Om meerdere terabytes online te back-uppen ben je al snel maanden bezig. Gelukkig back-upped Crashplan de nieuwste bestanden als eerste. Je kunt dus een fysieke externe harde schijf als back-up ergens extern neerleggen en dan je online back-up starten.

Nieuwe foto's worden dan netjes gelijk geback-upped terwijl langzaam ook je complete archief online geplaatst wordt. Mocht er daarvoor al iets mis gaan dan heb je altijd je recentste bestanden in je online back-up en de rest van je archief nog op de externe schijf.

Jouw back-up?


Hoe heb jij je back-up geregeld?
Heb je minimaal drie kopieŽn van je foto's?

Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

31 reacties

 1. Frank Wes
  Frank Wes schreef op dinsdag 11 november 2014 om 00:51

  Ik heb een soortgelijke Back-up situatie. Op mijn Mac, lokaal op mijn Synology NAS en die backupt naar Crashplan.

  Handig, op mijn NAS draait een programmaatje welke een continue Back-up maakt naar crashplan.

 2. Stefan Segers
  Stefan Segers schreef op dinsdag 11 november 2014 om 07:44

  ik heb alle Back-up sites eruit gegooid en alles op dropbox gezet. Het business account kost 12e per maand voor unlimited ruimte en je kunt er makkelijker mee werken doordat je selectieve sync hebt, eu servers (optimale snelheid) en een jaar retentie (per ongeluk verwijderen/overschrijven).
  Dus naast de 5big disc is dropbox ideaal voor Back-up en samen werken met meerdere computers/gebruikers

 3. MF
  MF schreef op dinsdag 11 november 2014 om 07:59

  Blijft altijd het meest 'vervelende' gedeelte van het fotografenwerk. Voor klanten kun je het risico ook bij de klant leggen. De foto's van een opdracht komen uiteindelijk bij de klant.
  Je kan bijvoorbeeld deze data zelf nog een jaar bewaren, daarna heb je geen verplichting meer. Je kan niet eeuwig alles bewaren, je bent per slot fotograaf.
  Ik denk dat je er ook van uit moet gaan dat er gewoon eens iets fout gaat.
  Beetje mistroostige conclusie misschien: uiteindelijk is niet alles te bewaren, de herinnering blijft! knipoog

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 11 november 2014 om 09:39

  @Stefan; dat is inderdaad helemaal geen gek idee. Zo kun je gemakkelijk op meerdere locaties bij al je foto's. Het kan overigens ook met je eigen cloud via de Synology, maar Dropbox is natuurlijk makkelijker.

  @Frank; Welk programmaatje is dat?
  Gebruik je deze methode?

  @MF; Dat kan natuurlijk ook, het risico bij je klanten leggen. Maar een klant zal wel erg blij zijn als jij nog een back-up hebt als zij de foto's kwijt zijn. Persoonlijk doe ik mijn best om alles te bewaren. Dat kan best prima met een goed back-up plan. Eenmaal goed ingesteld heb je er amper omkijken naar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord