Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Kennismakingsgesprekken met bruidsparen - wat te vragen

maandag 4 april 2016, 13:31 door | 14.267x gelezen | 9 reacties

Als je een bruiloft gaat fotograferen, is het eigenlijk een must om eerst eens met het bruidspaar om de tafel te zitten. Om elkaar te leren kennen, om te bekijken of de connectie er is, en later ook om alle details door te spreken.

Er valt natuurlijk een hoop te vragen en op elkaar af te stemmen om tot een geslaagde dag te kunnen komen. Wat moet je nou eigenlijk allemaal bespreken in zulke gesprekken?

Praktische zaken


De tijdsduur en dagindeling
Het belangrijkste is eigenlijk, voor hoe lang wil het bruidspaar jou bij de dag laten fotograferen? Alleen de ceremonie, ook de voorbereidingen, en het diner misschien? Het is belangrijk om goed door te spreken welke uren ze jou willen gaan inhuren. Op basis hiervan kun je dan natuurlijk je tarief opstellen.

Ook is het slim om de gehele dagindeling door te nemen. Zorg dat je precies weet hoe laat alles begint, en welke locaties wanneer gebruikt zullen worden.

Hoe werkt de betaling?
Werk je met een aanbetaling, en zo ja, hoeveel?

Hoe wil het bruidspaar de foto's afgeleverd hebben?
Veel fotografen leveren de foto's op een USB-stickje. Misschien wil het bruidspaar ook wel een DVD, een album, of misschien een website waar alle gasten de foto's ook kunnen bekijken?

Wanneer lever je de foto's af?
Dit is natuurlijk ook belangrijk, zeker voor het bruidspaar. Geef een indicatie wanneer zij de foto's kunnen verwachten. Zorg dat je nooit een te korte periode kiest. Kies liever een iets langere periode dan je denkt nodig te hebben, dan voorkom je teleurstellingen.

Zijn er specifieke foto's die ze graag willen hebben?
Sommige bruidsparen hebben een specifiek beeld voor ogen en hebben een paar soorten foto's die zij ook graag zouden willen hebben. Vraag hier vooral naar! Natuurlijk kun je ze nooit helemaal na maken, maar dan weet je wel welke stijl het bruidspaar leuk vindt en kun je hier rekening mee houden.

Bruiloft1


Voor de dag zelf


Wie is de ceremonie meester?
Heel belangrijk, want de ceremonie meester wordt je beste vriend. Zorg dat je weet wie de ceremonie meester van het bruidspaar is, zodat je deze persoon alle vragen kunt stellen en je het bruidspaar lekker met rust kan laten. De ceremonie meester kan ook helpen met het maken van de groepsfoto's, en kan je vertellen welke personen extra belangrijk zijn om op de foto te zetten die dag.

Zorg dat je een lijst hebt voor de groepsfoto's
En geef deze lijst ook door aan de ceremonie meester. Als je geen lijstje hebt, gaan mensen al gauw zelf de hele boel regisseren. 'Oh, oma Miep wil ook nog even met die en die op de foto!', en voor je het weet loop je gigantisch uit op de planning. Zorg dat het bruidspaar een lijstje heeft met groepsfoto's die ťcht gemaakt moeten worden en zorg dat de ceremonie meester hiervan op de hoogte is.

Bespreek sociale media en smartphones
Als fotograaf heb je natuurlijk niet dat Ome Henk voor je springt op het moment van de kus om ook even een iPhone fotootje te maken. Hoe kijkt het bruidspaar hier tegen aan? Bespreek dit met elkaar.

Mannelijke fotografen bij de voorbereiding
Ben je een man, dan is het misschien ook fijn om te bespreken hoe de bruid erin staat als je de voorbereidingen, zoals het opmaken en aankleden fotografeert.

Bruiloft3


Je moet natuurlijk ook eten
Iets wat wel eens vergeten wordt, maar fotografen moeten ook gewoon eten! Zeker als je het diner ook fotografeert is het handig als het bruidspaar iets voorbereid heeft.

Eet je met de rest van de 'crew', moet je zelf iets mee brengen, eet je met de rest van de gasten, hoe gaat dit in zijn werk?

Vraag aan de bruid of ze wat spulletjes apart wil leggen
Je kent die foto's wel, van de ringen, een mooi speldje, een geurtje en de schoenen. Vraag aan de bruid of ze, voor ze zich aankleed en als jij arriveert, wat spulletjes apart heeft liggen zodat jij die kunt fotograferen.

De jurk op een mooie hanger, het geurtje neerleggen wat ze op gaat doen die dag, de uitnodigingen eventueel.

Bruiloft2


Een hoop dingen om te bespreken dus, maar heb je eenmaal alles duidelijk, zal de dag een stuk rustiger verlopen!

Basiscursus Fotografie

Ben je zelf nog niet zo lang bezig met fotografie? Dan is mijn Basiscursus Fotografie bij Photofacts Academy wellicht interessant voor je. Je kunt de cursus gewoon thuis van achter je eigen computer bekijken wanneer het jou uit komt.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

9 reacties

 1. wim wilmers
  wim wilmers schreef op dinsdag 5 april 2016 om 10:36  | reageer

  leuk stukje en met goede tips, ik neem aan voor beginnende bruidsfotografen. Ik lees bruidsparen die alleen een ceremonie willen. Dat is 1 van de valkuilen, denk daarbij aan je verdienmodel. Wij zelf gaan altijd van een minimum aantal uren vooral in de drukke trouwmaanden en de vrijdagen. Als Fotograaf kun je dan echt niet zeggen ik kom wel voor 2 uurtjes. Verder leggen wij de bal van de groepsfoto's altijd bij de ceremoniemeester neer, die kent de mensen meestal goed en wij weten niet of ome kees en tante truus er wel tussen staan om een voorbeeld aan te geven.

 2. Nico den Broeder
  Nico den Broeder schreef op dinsdag 5 april 2016 om 15:42  | reageer

  Ik worstel wel eens met het feit dat ik in de trouwzaal eigenlijk de enige wil zijn die daar fotografeert. Het irriteert mij mateloos dat er op het "moment suprème" ineens mensen met Smartphones in de weg lopen en mij het zicht ontnemen. In de regel bespreek ik dit vooraf met het bruidspaar, maar in de praktijk blijkt de ceremoniemeester vaak niet daadkrachtig genoeg om op gepaste wijze aan de aanwezigen uit te leggen dat er maar één fotograaf aan het werk kan zijn tijdens de plechtigheid. Heeft iemand een gouden tip voor mij ?

 3. gast schreef op dinsdag 5 april 2016 om 15:46  | reageer

  Probeer ook een kort gesprekje te hebben met bruid en bruidegom apart zo kan je te weten komen of ze een verrassing voor elkaar geplant hebben en kan je deze vastleggen, heb zelf ooit voorgehad dat de bruidegom de bruid kwam halen met een ladderlift waarvan niemand op de hoogte was, dus de brandweer kwam volle serene aan en ik ben de wagen gaan verplaatsen dus dat moment had ik niet uit de juiste hoek

 4. Marit Hilarius
  Profiel Marit Hilarius schreef op dinsdag 5 april 2016 om 16:14  | reageer

  Nico, het bruidspaar zou het op de uitnodiging kunnen zetten. Met een leuk zinnetje oid, dat kun je er wel op een positieve manier in verwerken. Maar daar zit natuurlijk niet elk bruidspaar op te wachten.

  Dan zit er niets anders op dan deze persoon zelf op een vriendelijke manier te vragen of hij/zij asjeblieft de camera op kan bergen, omdat het bruidspaar jou in gehuurd heeft om alle foto's te maken. 'Zo kunt u lekker van de dag genieten zonder zich daar zorgen om te maken!'

 5. gast schreef op dinsdag 5 april 2016 om 17:55  | reageer

  bedankt voor de interessante tips

 6. wim wilmers
  wim wilmers schreef op dinsdag 5 april 2016 om 18:49  | reageer

  Wij maken regelmatig mee dat de trouwambtenaar net voor de ceremonie begint even tegen het publiek zegt dat het bruidspaar 2 goede fotografen heeft ingehuurd en dat die de foto's maken. We hebben zelfs gehad dat er bij een buitenbruiloft 2 van die houten bordjes stonden. gelieve niet zelf te fotograferen wij hebben daar professionals voor ingehuurd vrolijk.

 7. John Statue
  Profiel John Statue schreef op dinsdag 5 april 2016 om 19:06  | reageer

  Tip! Als antwoord op de vraag hoe je "enigszins" kan voorkomen dat aanwezigen ook zo graag even een foto(otje)
  willen schieten.

  Als je wilt dat mensen niet in de weglopen met het zelf fotograferen, laat kaartjes maken die voor "altijd gelden", waar op staat,

  "Geachte aanwezigen wij begrijpen dat iedereen op deze bijzondere dag foto's wil maken, met camera of mobieltje. Maar wij zouden het zeer op prijs stellen dat u het bruidspaar en mij als fotograaf niet wil hinderen in het maken van foto's. Dat komt de reportage alleen maar ten goede. Met dank namens (het bruidspaar of namen) ...en fotograaf.

  Deze kaartjes zouden eventueel meegezonden kunnen worden bij de trouwkaarten.

 8. Baudewijn Neumann
  Baudewijn Neumann schreef op woensdag 6 april 2016 om 09:47  | reageer

  Om te zorgen dat er geen "fotografen" in je beeld staan tijdens de kus. Vraag even van te voren of de ambtenaar van burgerlijke stand iedereen uitnodigt die een foto wil maken. Dan kun jij eerst je juiste plek zoeken en moeten de anderen om jou heen verzamelen. Dit werkt vaak goed. En neem je tijd.

 9. Anouk
  Anouk schreef op zaterdag 9 april 2016 om 08:36  | reageer

  Leuk artikel met nuttige tips. Ik heb als hobbyist een paar keer een bruiloft gefotografeerd. Ik ben daar ook duidelijk over geweest, want hoewel ik het heel leuk vond om te doen, vond ik het ook een zware verantwoordelijkheid, zeker als je de enige fotograaf bent. Dus hoe stap je erin, als amateur of als professional? Als je amateur bent, en je hebt dit nog niet vaak gedaan, is het misschien een goed idee om eens een dag met een ervaren collega mee te lopen.
  Ik heb dat laatste zelf niet gedaan, maar ik ben er van te voren wel heel duidelijk over geweest: 'ik ben amateur, dus er kan best wat fout gaan!' De bruidsparen waren zich hier dus bewust van. Omdat het voor mij een leerproces was heb ik ook geen echt uurloon voor mezelf gerekend. In de meeste gevallen ging het ook om vrienden die trouwden, dan beschouwde ik het als cadeau. Wat dan wel jammer is, is dat je op zo'n dag als fotograaf een andere positie inneemt. Aan de andere kant was het ook leuk, je kent het gezelschap wat beter en je maakt het voortraject ook mee! Wat ik voor mezelf prettig vond is om zeker aanwezig te zijn bij de voorbereidingen (het aankleden enzo) - al was het maar omdat het bruidspaar daarmee gewend raakte aan mijn aanwezigheid én die van mijn camera!

  Probeer erachter te komen wat de reden is dat ze jóu gevraagd hebben (zeker als je amateur bent). Voor de bruiloft van zeer goede vrienden bleek het erom te gaan dat ze het informeel wilden houden en geen zin hadden in een officiële fotograaf die ze niet zo goed kenden (incl bijbehorende kostenpost, ze hadden ook niet zoveel te besteden). Ze wilden 'gewoon wat leuke fotos'. Ik heb wel iets meer ruimte voor mezelf gevraagd (en er ook op gewezen dat het toch wel handig was een ceremoniemeester etc te hebben!). In één geval, toen ik fotografeerde bij de bruiloft van een dochter van een kennis, bleek eigenlijk achteraf dat men vooral voor een dubbeltje op de eerste rang wilde zitten.... Ook dat was een leerproces voor mij! In ieder geval moet je - als je niet zo ervaren bent - nagaan wat een redelijke prijs is om te vragen en welke verwachtingen daarbij horen, kun je die waarmaken?

  En over de andere 'fotografen' op zo'n dag: spreek dit goed door met het bruidspaar zelf, wat willen zij? Als zij een wat informelere sfeer willen, past het misschien niet om familie of goede vrienden 'weg te sturen' of 'terecht te wijzen'. Vindt het bruidspaar het vervelend dat er anderen fotograferen of vinden ze het wel prima? Bespreek in ieder geval dat er voldoende ruimte voor jou moet zijn, en vraag desnoods of ze een assistent(-ceremoniemeester) voor je kunnen aanwijzen die helpt om ruimte te creëren op de belangrijke fotomomenten.
  Maak ook van te voren een lijstje van de momenten die het bruidspaar zeker vastgelegd wil hebben - bijvoorbeeld het aanbelmoment, het moment dat de bruid de trap afkomt etc. Ik heb zelf één keer 'de kus' tijdens de ceremonie even laten herhalen, op het moment dat ik afdrukte zag ik dat er precies tussen de hoofden van bruid en bruidegom het bordje van de nooduitgang in beeld was! Gelukkig vonden ze dat niet erg... knipoog

  Verder nog wat voor de hand liggende tips: zorg ervoor dat je meerdere camera's bij je hebt, volle batterijen en genoeg geheugenkaarten. Bij regenachtig weer: een paar (witte) paraplu's (of vraag dat de ceremoniemeester), een mooi kleed én een paar handdoekjes, zodat je bijv een bankje kunt schoonvegen. Ook bij de 'fotoshoot' op strand of in bos vroeg ik of er bijvoorbeeld een zus of nichtje kon assisteren om wat spullen te dragen of te helpen dat bankje even schoon te vegen of de jurk mooi te draperen.
  Als het bruidspaar een aparte fotoshoot op locatie wil, ga daar dan van te voren even kijken, liefst met het bruidspaar samen. Bedenk ook wat je doet als het die dag regent en hoe je daar dan mee omgaat. Of als het mooi weer is: wanneer is het licht het mooist, zodat je niet verrast bent als je midden op de dag een fotoshoot moet doen bij knalhard licht.
  Eventueel zou je, als het een grote bruiloft is, en je bent zelf amateur die dit nog niet vaak heeft gedaan, ook nog kunnen overwegen om er een collega-(amateur)fotograaf bij te vragen die hetzij assisteert, hetzij zelf ook wat foto's maakt op de momenten waarop je op 2 plekken tegelijk zou willen zijn. Bijvoorbeeld op het moment dat de bruid de trap afkomt is het ook leuk om het gezicht van de bruidegom in beeld te hebben. Of die, als je fotografeert bij vrienden of familie, ook wat foto's kan maken waar jij zelf op staat. Maar dat moet je dan van te voren wel overleggen met het bruidspaar natuurlijk.

  Marits tip over het eten is heel goed, en spreek dan ook af op welke momenten jij kan pauzeren (dus dat je niet net een hap in je mond schuift en oom Jaap begint een toespraak). Een ander punt is het parkeren! Vaak is er om in de buurt van het stadhuis of trouwlocatie een tijdelijke parkeervergunning nodig, zorg dat je er een krijgt of dat je in ieder geval een goede plek krijgt. Als het gezelschap zich verplaatst, ga iets eerder weg dan de stoet, zodat je klaarstaat als het gezelschap aankomt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.218 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord