Elja Trum

Kleurzweem verwijderen door zwart-wit omzetting

donderdag 11 juli 2019, 20:10 door | 4.241x gelezen | 9 reacties

Reflectie van licht op gekleurde objecten in de buurt van je onderwerp kan zorgen voor vervelende kleurzwemen. Zo stond ik vorige week in een bos foto's te maken en dat zorgde voor een groene zweem op het gezicht van mijn model.

Michelle

f/1.4, 1/125s, 100 ISO @ 50mm

Zoals je ziet in bovenstaande foto zit er een groen zweem op delen van Michelle's gezicht (in de oogkas, onder de neus en op haar kin) en in haar haar. Dit komt vooral door de groene varens waar ze tussen staat en het zonlicht dat hierop weerkaatst.

Je kunt je best doen om deze zweem weg te halen door bijvoorbeeld in Lightroom met een aanpassingspenseel op de groene plekken te schilderen met een rode kleurtint. Hiermee neutraliseer je het groen.

Dit is echt wel een lastig klusje, want het luistert best nauwkeurig en uiteraard is de groen zweem niet overal even sterk.

Er is gelukkig een snelle oplossing: je kunt de foto omzetten in zwart-wit. Logischerwijs heb je in zwart-wit helemaal geen last van dit soort kleurzwemen. Met de zwart-wit omzetting (en nog een paar andere -niet kleurzweem gerelateerde- aanpassingen in Lightroom) kreeg ik uiteindelijk deze foto:

Michelle in zwart-wit


Geen last meer van kleurzwemen. Niet elke foto zal zich lenen voor een zwart-wit omzetting, maar het is natuurlijk al snel het proberen waard.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 16 juli 2019 om 14:27

  Alleen, daarmee heb je de kleurzweem niet opgelost. Oplossing in de geest van: ik heb last van mijn teen; hak je voet er dan af. Sorry, lees altijd met veel plezier de stukjes, maar dit is geen oplossing.

 2. gast schreef op woensdag 17 juli 2019 om 15:03

  ik ga altijd naar kleur-verzadiging en dan alles op 0 en dan is bij mij alle kleurzweem weg. succes

 3. mac
  mac schreef op woensdag 17 juli 2019 om 15:42

  Het is een oplossing die makkelijk wordt gebracht, die eigenlijk helemaal niet zo makkelijk is. Want de kleur heeft een grote invloed op je uiteindelijke ZW beeld.
  Als je WB niet goedstaat, kan dat je hele ZW omzetting om zeep helpen. want een rode huid toont heel anders in ZW als een groene huid. Je moet echt nog aan veel kleur schuifjes zitten om een goed mooi beeld te krijgen.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 17 juli 2019 om 16:23

  @Mac: ik heb altijd geleerd dat als je naar zwart-wit omzet, dat je dan sowieso het rode schuifje (de roodtinten) altijd iets naar links moet bewegen. Wel een interessant onderwerp voor een artikel wellicht, hoe je iets nu echt goed naar zwart-wit omzet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.618 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord