Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Kleurzweem verwijderen door zwart-wit omzetting

donderdag 11 juli 2019, 20:10 door | 5.196x gelezen | 9 reacties

Reflectie van licht op gekleurde objecten in de buurt van je onderwerp kan zorgen voor vervelende kleurzwemen. Zo stond ik vorige week in een bos foto's te maken en dat zorgde voor een groene zweem op het gezicht van mijn model.

Michelle

f/1.4, 1/125s, 100 ISO @ 50mm

Zoals je ziet in bovenstaande foto zit er een groen zweem op delen van Michelle's gezicht (in de oogkas, onder de neus en op haar kin) en in haar haar. Dit komt vooral door de groene varens waar ze tussen staat en het zonlicht dat hierop weerkaatst.

Je kunt je best doen om deze zweem weg te halen door bijvoorbeeld in Lightroom met een aanpassingspenseel op de groene plekken te schilderen met een rode kleurtint. Hiermee neutraliseer je het groen.

Dit is echt wel een lastig klusje, want het luistert best nauwkeurig en uiteraard is de groen zweem niet overal even sterk.

Er is gelukkig een snelle oplossing: je kunt de foto omzetten in zwart-wit. Logischerwijs heb je in zwart-wit helemaal geen last van dit soort kleurzwemen. Met de zwart-wit omzetting (en nog een paar andere -niet kleurzweem gerelateerde- aanpassingen in Lightroom) kreeg ik uiteindelijk deze foto:

Michelle in zwart-wit


Geen last meer van kleurzwemen. Niet elke foto zal zich lenen voor een zwart-wit omzetting, maar het is natuurlijk al snel het proberen waard.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 16 juli 2019 om 14:27  | reageer

  Alleen, daarmee heb je de kleurzweem niet opgelost. Oplossing in de geest van: ik heb last van mijn teen; hak je voet er dan af. Sorry, lees altijd met veel plezier de stukjes, maar dit is geen oplossing.

 2. gast schreef op woensdag 17 juli 2019 om 15:03  | reageer

  ik ga altijd naar kleur-verzadiging en dan alles op 0 en dan is bij mij alle kleurzweem weg. succes

 3. mac
  mac schreef op woensdag 17 juli 2019 om 15:42  | reageer

  Het is een oplossing die makkelijk wordt gebracht, die eigenlijk helemaal niet zo makkelijk is. Want de kleur heeft een grote invloed op je uiteindelijke ZW beeld.
  Als je WB niet goedstaat, kan dat je hele ZW omzetting om zeep helpen. want een rode huid toont heel anders in ZW als een groene huid. Je moet echt nog aan veel kleur schuifjes zitten om een goed mooi beeld te krijgen.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 17 juli 2019 om 16:23  | reageer

  @Mac: ik heb altijd geleerd dat als je naar zwart-wit omzet, dat je dan sowieso het rode schuifje (de roodtinten) altijd iets naar links moet bewegen. Wel een interessant onderwerp voor een artikel wellicht, hoe je iets nu echt goed naar zwart-wit omzet.

 5. Mac
  Mac schreef op woensdag 17 juli 2019 om 17:17  | reageer

  @michelle,
  nee hoor, het licht eraan wat je wilt bereiken. vaak beweeg ik de schuif zelfs naar rechts.
  En als je de rode schuif naar links beweegt, maar er zit een groene kleurzweem op de huid, zal weinig merken op de huid.

 6. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 17 juli 2019 om 17:52  | reageer

  @Mac: dus een groene kleurzweem zie je nog steeds terug in een zwart-wit foto? En die moet je dan juist met de ‘groenschuif’ terugreduceren?

 7. Mac
  Mac schreef op woensdag 17 juli 2019 om 18:01  | reageer

  @michelle, die kan je nog inderdaad terug zien (elke kleurzweem trouwens). Niet als kleur natuurlijk, maar hoe het wordt omgezet naar grijs. het kan echt gaan van flets naar heel hard, afhankelijk van de kleur en sterkte van de kleurzweem. Neem maar een raw foto, breng zweem aan met WB en converteer naar ZW. Dan zie je welk effect het heeft. Soms nagenoeg niks, en soms erg veel.
  Ik fotografeer veel optredens, en daar heb je heel veel last van kleurzweem (door de lampen). En als je niet eerst goed de zweem eruit haalt, dan kan het je hele ZW omzetting om zeep helpen.

  Dit is echt iets wat vaak wordt vergeten door veel mensen tijdens een ZW omzetting.

 8. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 17 juli 2019 om 18:14  | reageer

  Een hele goeie Mac, ik ga me daar eens in verdiepen!

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 22 juli 2019 om 13:27  | reageer

  @Gast; als het niet jouw oplossing is, prima.
  In veel gevallen werkt het echter uitstekend om een foto eenvoudig weer bruikbaar te maken.

  @Mac; Bij optredens heb je waarschijnlijk veel verschillende kleuren licht in één foto en zijn de kleuren ook nog eens erg hard/sterk. Dan wordt het inderdaad lastiger.

  Bij veel foto's met een subtiele kleurzweem die in de kleurenversie erg opvalt is het omzetten naar zwart-wit vaak een snelle oplossing die prima werkt. Zoals in mijn voorbeeldfoto.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord