Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: Niet alles op de foto zetten

donderdag 21 mei 2020, 14:07 door | 4.274x gelezen | 0 reacties

Het is zo verleidelijk om een mooi landschap in zijn geheel te fotograferen. Dat geldt in feite niet alleen voor landschappen, maar ook voor stedelijke landschappen, en zelfs objecten of portretten.

Het kan ook moeilijk zijn om al dat moois niet in één beeld vast te leggen. Je wilt ten slotte zoveel mogelijk van wat je ziet vastleggen. Niet voor niets wordt bij het fotograferen van landschappen vaak groothoek of zelfs ultragroothoek gebruikt.

Het gevaar van dit soort foto's met groothoek en ultragroothoek is echter, dat je te veel op de foto krijgt waardoor het een drukke foto wordt met teveel onderwerpen. Bovendien komt alles ook nog heel klein in beeld. Misschien herken je het wel; de foto laat niet zien hoe indrukwekkend het was toen je er stond.

Maak die groothoekfoto als je in een mooi landschap bent. Waarom ook niet, het is immers prachtig.

Concentreer je daarna naar de details in dat mooie landschap. Zoom in op bijzondere objecten, verander je standpunt, kijk naar vormen en lijnen.

Door een detail van de 28 meter hoge waterval Cascade de la Beaume te fotograferen, was het mogelijk om de lijnen van het vallende water mooi in beeld te brengen als backdrop voor de begroeide rotsen in de voorgrond.

Door een detail van de 28 meter hoge waterval Cascade de la Beaume te fotograferen, was het mogelijk om de lijnen van het vallende water mooi in beeld te brengen als backdrop voor de begroeide rotsen in de voorgrond.
142mm, ISO100, f/8, 1,6s

Laat het landschap zien aan de hand van meerdere beelden in plaats van alles in één enkele foto te willen vastleggen. De kans is groot dat je groothoekfoto lang niet zo indrukwekkend zal zijn als de detail foto's.

Nog 104 tips voor fascinerende Foto's


Dit is één van de tips voor landschapsfotografie uit het boek De Fotografiebijbel, waar 105 tips verzameld zijn om je fotografie naar een hoger niveau te brengen. Het boek gaat niet alleen over landschapsfotografie, maar ook over andere vormen van fotografie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord