100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Leg de verstilling door Corona fotografisch vast

maandag 20 april 2020, 13:13 door | 9.591x gelezen | 1 reactie

Het is stil in Nederland. Door de coronacrisis blijven we massaal thuis en dat is goed te zien op normaal zeer drukbezochte plekken. Een leuke uitdaging voor veel fotografen om deze (hopelijk) once in a lifetime gebeurtenis te vereeuwigen.

In dit artikel een verzameling foto's van verschillende amateurfotografen op diverse plekken in Nederland.

Jvdb Adam verlaten kantoorgebouw

Verstild kantoorgebouw in Amsterdam. Foto: Jacqueline van den Bos

Jacqueline van den Bos - Amsterdam


Een schrijfsel over fotograferen in de stad. Dat doe ik nogal eens, ik heb series van de grachten gemaakt toen de toeristen er nog waren. De vraag is dan: hoe maak je originele foto's van een uitgekauwd onderwerp.

Iedereen fotografeert in Amsterdam dezelfde punten. Om er een typische herinnering aan over te houden. Dat wil zeggen dat de echte Amsterdamse elementen erin moeten zitten anders kan het elke stad wel zijn. Dan fotografeer je niet snel mis: de grachtenhuizen, de grachten...

Jvdb volle stad amsterdam gracht

Volle stad Amsterdam

Omdat het meestal idioot druk is ben ik in het verleden vaak kleine dingen gaan fotograferen. Een serie in zwart-wit was het gevolg. Ik ben er ook een keer op uit gegaan om de toeristenellende te fotograferen. Dat werden geen mooie foto's, maar juist lelijke.

Jvdb volle stad amsterdam 1

Volle stad Amsterdam

En dan nu is het de coronacrisis. Wat je nooit had kunnen verwachten is nu gebeurd: uniek! De stad is leeg en verlaten op de immer zo drukke plekken. Het museumplein, de Leidsestraat, de grachten, de dam, de wallen, de musea: er is geen kip.

Jvdb.lege stad adam dam grachten

De verlaten Dam en de uitgestorven grachten

Met een zonnetje erop lijken de gebouwen nog groter dan vroeger. Om dat en de ruimte te benadrukken heb ik een paar keer een laag standpunt gebruikt.

Jvdb.lege stad amsterdam 1

Verlaten pleinen, gesloten musea in het anders eeuwig drukke Amsterdam

De wallen zien er nu nog meer uit als een pretpark waarvan de toegangspoorten nog gesloten zijn... Toch voelde het daar nog steeds benauwd: de paar mensen die er waren schoven als geesten door de krappe straatjes...

Jvdb.rijksmuseum dam

Rijksmuseum en de Dam in Amsterdam, uitgestorven

In de foto's een paar voorbeelden van de drie series. Ik moet eerlijk bekennen dat ik altijd met haast fotografeer en ik schaam me ook voor de rafelrandjes, de flares en eenvoudigweg de gemakzucht waar ik foto's mee maak. Dat kan beter!

Jvdb.lege stad adam 2


Dat mogen jullie zeggen want ik heb geen idee, nog steeds niet. Wel is Amsterdam mijn stad en ik beweeg me er als een vis in het water. Er is nog veel onontdekt, zelfs hier! Ook verandert alles waar je bij staat.

Maureen Linsen - De Zaanse Schans


De paradox van corona, Zaanse schans weer even van de bewoners! De Zaanse Schans is door de coronacrisis uitgestorven. De molens draaien, ondanks het gebrek aan ­toeschouwers, elke dag nog een paar uurtjes. Goed voor de molens, en voor de molenaars. Maar verder is alles gesloten.

Met het internationale toerisme droogde in de afgelopen weken ook de drukte op de Zaanse Schans op. Waar vorig jaar nog een recordaantal van 2,4 miljoen bezoekers werd geturfd, is het nu stil. Eind januari viel het publiek uit Azië al weg, vanaf april volgden Italië, Spanje en de rest van de wereld.

Zaanse Schans 1


Zaanse Schans 2


Sander Peeters - de Scheveningse stranden


Ook in Scheveningen is het aantal wandelaars en recreanten beperkt en blijven ze ver uit elkaar. De boulevard van Scheveningen blijft goeddeels verlaten. Ondanks het fraaie voorjaarsweer lijken Nederlanders gehoor te geven aan de dringende oproep om ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus niet naar het strand te komen en thuis te blijven.

Scheveningen 1


Toch gaat het her en der nog fout. Ook hier zijn er mensen die drukte genereren. Daarom zijn de parkeerplaatsen bij de stranden afgesloten. Veel mensen weigeren te lopen (behalve op het strand dan), dus dat scheelt al heel wat publiek.

Scheveningen 2


Patrick Stassen - Eindhoven


Ik heb mijn fotoserie in het centrum van Eindhoven gemaakt. Ik ben begonnen in hét uitgaanscentrum van Eindhoven, het Stratumseind. Normaal staat het hier vol met terrasmeubilair dat de hele dag door bezet is. Hij mondt uit in één van de drukste kruisingen in de binnenstad van Eindhoven; Kerkstraat, Rechterstraat, Smalle Haven en Stratumseind.

Patrick stassen stratumseind catharinaplein

Het Stratums Eind, normaal een druk uitgaansgebied in Eindhoven

De Catharinakerk bevindt zich hier links van. De Markt in Eindhoven is altijd vol met mensen en gezellige terrasjes. De parasols staan er nu stil en verlaten bij. Op de de Markt, waar Frits Philips over de menigte heenkijkt ziet Frits met lede ogen aan hoe stil, verlaten, bijna troostloos de anders goed gevulde terrassen erbij liggen.

Patrick stassen ehv marktplein piazza

Het normaal volledig met terrasjes bedekte marktplein in Eindhoven

Op het bijna totaal verlaten 18 septemberplein hebben de enkelen die er zitten kennelijk moeite met 150 cm... Het verlaten Piazza-plein, waar het normaal erg druk is komen mensen de stad binnen vanuit de diverse parkeergarages en het openbaar vervoer.

Patrick stassen ehv stationsplein

Het Stationsplein in Eindhoven, normaal volledig overlopen

Bij Eindhoven Centraal, het plein waar de taxi's staan te wachten op de reizigers die niet komen. Eindhoven Centraal, waarbij de naam grootser aandoet dan wat het zicht ons biedt! Niemand aanwezig. De Corona-city-express is een spooktrein geworden.

Patrick stassen ehv stationsplein piazza

Het Stations- en Piazzaplein in Eindhoven

Ellen Kok - IJsselmeer, Enkhuizen en Soesterduinen


Hollandse stillevens in Enkhuizen. Anders zo'n bruisend stadje, bizar om het zo te zien! Eén zeilschip (onze Pinguïn) maakt nog geen zomer. Ons zeilbootje als lonely ranger. Leuk om op veilige afstand even te kunnen zwaaien naar fotografen Manuela Paradiek en Mandred.

Alle havenfaciliteiten zijn dicht maar zolang we op en rondom onze boot (huisje) blijven is het toegestaan. Fijn om te kunnen varen!

Ellen Kok Enkhuizen IJsselmeer

Eenzaam IJsselmeer en verlaten (haven in) Enkhuizen

Ellen Kok Enkhuizen Soesterduinen

Enkhuizen en het verlaten nationaal park Soesterduinen

Casper Nooij - omgeving Alkmaar


Hier in de buurt is van de week in het park nog een skate-baan afgezet met omheining omdat na diverse waarschuwingen van agenten de jeugd zich niet hield aan 1,5 meter afstand. Is natuurlijk ook wel lastig om je daaraan te houden op zo'n plek, dus goed dat het is afgezet.

Casper Nooij lege skatebaan speeltuin


Verder laat de tekst op het raam van de buitenschoolse- en peuteropvang goed zien hoe de kinderen gemist worden. En dat zou best weleens wederzijds kunnen zijn...

Casper Nooij lege scholen


Casper Nooij Schoorl aan Zee

Verlaten stranden en strandtenten in Schoorl aan Zee

Casper Nooij Schoorl aan Zee 2

Verlaten strandtent en duinhuisjes in Schoorl aan Zee

Jack Hoenjet - Maastricht


Normaal zie je op zondag in Maastricht veel winkelend publiek en wandelaars. Zodoende was ik benieuwd hoe het stadsleven is nu er veel winkels en cafe's gesloten zijn. Ik trok er met mijn Lumix camera op uit om dit op beeld vast te leggen. Het was ietwat mistig weer waardoor de stad nog mistroostiger leek.

Waar waren al die wandelaars in het Stadspark gebleven? De frisse lentekleuren van de bomen werden verbleekt door de verlaten paden. Iedere zondag waren er wel evenementen in de stad maar nu lag het Vrijthof met de statige Sint Servaasbasiliek er troosteloos bij.

Jack hoenjet maastricht st gervaasbrug markt olv plein

De Sint Servaasbrug, de Markt en het Onze Lieve Vrouwplein in Maastricht

De terrassen bij de cafe's die normaal volledig bezet zijn werden nu gekenmerkt door opgestapelde stoelen en neergeklapte parasols, blijk gevend dat het stadsleven stil is komen te liggen. Vervolgens loop ik door de Wolfstraat waar het winkelend publiek schittert van afwezigheid.

Gesloten winkels waarvan sommigen op het punt staan failliet te gaan of reeds te huur zijn. Op het Onze Lieve Vrouweplein weer die doodse aanblik van lege terrassen. Ik begeef mij via de Stokstraat naar de St. Servaasbrug waar een handjevol mensen loopt of fietst.

Jack hoenjet maastricht stadspark vrijthof

Het Stadspark en het verlaten Vrijthof in Maastricht

Aan de Kesselskade zie ik een stel de tango dansend op de muziek die uit de luidspreker in hun fietstas schalt. Zo proberen mensen nog plezier te beleven gebruik makend van de lege ruimte om hun heen. De rondvaartboten die normaal op de Maas varen liggen er werkeloos bij.

Op de Markt verspreidt het carrilliongeluid van het Stadhuis zich over het lege plein, alleen de duiven pikken de laatste etensresten tussen de kinderkopjes. Ik loop langzaam het centrum uit en neem verderop een nagenoeg lege stadsbus naar mijn woonwijk.

De eenzame buschauffeuse zit gevangen achter een ketting waar geen passagiers mogen staan. Bij het verlaten van de bus wens ik haar nog een prettige dag en wenst ze mij veel gezondheid toe.

Jack hoenjet maastricht winkelstraat

Een echtpaar danst om de moed erin te houden, een verlaten winkelstraat en lege bus in Maastricht

Bharat Wasti - Kathmandu, Nepal


Ook de Nepales overheid heeft besloten dat alle scholen, sportgelegenheden, bioscopen, tempels en plekken waar méér dan 25 mensen kunnen samenscholen, gesloten moeten worden. Ook worden er geen toeristen of passagiers meer toegelaten in Nepal. Nepal is op slot.

Er is geen corona volgens de overheid, maar ze willen het voorkomen met deze maatregelen. Er zijn tien testkits beschikbaar voor vijf miljoen mensen. Er zijn geen handschoenen, geen mondkapjes, geen beademingsapparaten en er zijn geen ziekenhuisbedden beschikbaar. Er is niets, helemaal niets!

Photo ben pauer

Foto: Ben Pauer via Unsplash

Hoe daar het probleem opgelost zal worden is te raden... Kathmandu is veranderd in een spookstad. De pleinen die normaal volledig 'volgeprakt' zijn, zijn nu uitgestorven. De wegen die normaal dag en nacht verstopt zijn met verkeer (de eeuwige traffic jams) zijn nu leeg.

Een historisch moment want de keerzijde van dit verhaal is dat de lucht weer schoon is en dat je de Himalaya weer kunt zien doordat de smog is opgelost.

Bharat empty kathmandu

Bharat maakte deze foto's vanaf zijn motor tijdens een rit door spookstad Kathmandu. Op deze wegen staan normaal gesproken altijd kilometerslange files..

Stuur je eigen bijdrage!


Heb je zelf leuke foto's gemaakt van de verstilling door de coronacrisis, stuur ze dan op (eventueel via Wetransfer als het grote bestanden zijn) naar michelle@photofacts.nl. De mooiste exemplaren komen in een volgend artikel over dit onderwerp. Ik ben heel benieuwd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. gast schreef op dinsdag 21 april 2020 om 16:22  | reageer

    Schitterend

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord