Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Macro-fotografie: geld maakt geld

vrijdag 6 maart 2009, 19:18 door | 12.014x gelezen | 7 reacties

Bij macrofotografie kun je denken aan beelden van insecten en stampers en meeldraden van bloemen. De kleine wereld. Maar je kunt ook denken aan het grote geld. Met een foto van geld geld maken.

Nog een paar nachtjes slapen en het is 1 april. Dan moeten de opgaven voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst binnen zijn. Voor veel kranten en bladen is dit de tijd dat foto's nodig zijn waarin geld een rol speelt. Om fotografen op weg te helpen een voorzetje. Een fotoshoot met klinkende munt in de hoofdrol.

De set is eenvoudig opgebouwd. Een klein opklaptafeltje, met rechts een softbox. Met op het tafeltje een handvol munten, voor deze gelegenheid nog even in een sopje gedaan om het vuil er zoveel mogelijk af te weken. Helaas zat er geen 'fleur de coin' euro in de spaarpot, want zo'n mooie verse munt van de Munt had als blikvanger vast een aantrekkelijker beeld opgeleverd.

Ik wilde de euro een paar centimeter boven de uitgespreide munten laten zweven. Met losse centen (er zijn winkels die ze nog laten rouleren) voorzichtig een torentje gebouwd om dat effect te bereiken. Links van het torentje heb ik een klein reflectiescherm geplaatst -een stuk wit karton of een plaatje piepschuim- om de schaduw van deze constructie op te heffen.

Met de camera er bijna loodrecht boven geplaatst heb ik vervolgens een serie foto's gemaakt, met wisselende opstellingen van de softbox en met een wisselende samenstelling van de zichtbare collectie munten.

Aan foto's van geld bestaat behoefte. Niet alleen de dagen voor 1 april. Er is altijd behoefte aan beelden die te maken hebben met bankieren, sparen, lenen, leasen en verzekeren. Munten en bankbiljetten, plat, stapeltjes, rijen en rolletjes, ze doen het altijd goed als stockfoto. Zo kun je met geld misschien nog geld maken.

Geld op de foto

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

7 reacties

 1. Ruud
  Profiel Ruud schreef op vrijdag 6 maart 2009 om 21:51  | reageer

  leuk idee, 'k heb ergens nog "oude" biljetten van voor de euro liggen.....misschien voor de belastingdienst om een campagne om oud geld in te leveren.knipoog

 2. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op vrijdag 6 maart 2009 om 23:42  | reageer

  Met Geld Geld maken dat is een goed idee in de momenten van crisis of op de momenten dat je een beetje krap bij kas zit.

  Iets om in je achterhoofd te houden.

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op zaterdag 7 maart 2009 om 16:04  | reageer

  Op zich aardig uitgevoerd met fraaie achtergrond en mooie onscherpte.
  Zelf zou ik iets anders gekadreerd hebben. Ik vind het muntstuk op de voorgrond er nu wat alleentjes en kaal bijliggen in dat grote kader.
  Je hebt een 5D mark II dus je kunt flink croppen, Ik zou links, boven en onder een stuk eraf halen (rechts een heel klein stukje). Het eurostuk komt dan ook wat meer naar links in het kader te liggen. Je ziet hem nu twijfelen, 'wil ik wel of niet in het midden van beeld liggen?'
  Het is maar een idee!

 4. Charles
  Profiel Charles schreef op zaterdag 7 maart 2009 om 16:26  | reageer

  ... boven omschreven idee komt aardig overeen met de foto van het muntstuk zoals die op de Homepagina staat (zie ik nu pas).

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 7 maart 2009 om 16:52  | reageer

  @Charles. Het beeld op deze pagina is de basis. Je moet bij dit type werk rekening houden met verschillende gebruiksmogelijkheden. Een RAW-bestand is hier grondstof voor verschillende producten (of, zo je wilt, meer verkoopkanalen=omzet).
  Als je hem levert aan een vormgever, dan zal er mogelijk iets worden afgesneden, bijvoorbeeld om een vierkant te krijgen. Ook roteren is met een grote ruimte om het voorwerp goed mogelijk (zeker met bestand van deze Canon). Meer effecten zijn mogelijk en bijvoorbeeld Lightroom niet zo moeilijk te realiseren. Denk aan donkerder of lichter maken van de munten op de achtergrond.

 6. Charles
  Profiel Charles schreef op zaterdag 7 maart 2009 om 20:15  | reageer

  @EdC. Waarom niet gemeld in het verhaal dat het een 'ruwe' foto betreft?
  Overigens, niets leuker dan praten over kadrering en compositie. Alhoewel dit wel een speciale aanleiding heeft.
  Ik begrijp wat je bedoelt in je reactie, maar dan nog denk ik dat elke foto op zich goed gekadreerd moet zijn. Kijk maar naar de foto's op sites van stockfotografie. Zo ruw als deze kom ik ze niet tegen. knipoog

 7. SKraaij
  Profiel SKraaij schreef op zondag 8 maart 2009 om 02:26  | reageer

  Ja, geld maakt geld. Dat is iets wat zeker is. Maar bij dit onderwerp is het wel een pré om creatief te zijn, er is al zoveel uitgeprobeerd?! Dat maakt het natuurlijk wel tot een grote(re) uitdaging.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord