Ed Coenen

Macro-fotografie: geld maakt geld

vrijdag 6 maart 2009, 19:18 door | 9,628x gelezen | 7 reacties

Bij macrofotografie kun je denken aan beelden van insecten en stampers en meeldraden van bloemen. De kleine wereld. Maar je kunt ook denken aan het grote geld. Met een foto van geld geld maken.

Nog een paar nachtjes slapen en het is 1 april. Dan moeten de opgaven voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst binnen zijn. Voor veel kranten en bladen is dit de tijd dat foto's nodig zijn waarin geld een rol speelt. Om fotografen op weg te helpen een voorzetje. Een fotoshoot met klinkende munt in de hoofdrol.

De set is eenvoudig opgebouwd. Een klein opklaptafeltje, met rechts een softbox. Met op het tafeltje een handvol munten, voor deze gelegenheid nog even in een sopje gedaan om het vuil er zoveel mogelijk af te weken. Helaas zat er geen 'fleur de coin' euro in de spaarpot, want zo'n mooie verse munt van de Munt had als blikvanger vast een aantrekkelijker beeld opgeleverd.

Ik wilde de euro een paar centimeter boven de uitgespreide munten laten zweven. Met losse centen (er zijn winkels die ze nog laten rouleren) voorzichtig een torentje gebouwd om dat effect te bereiken. Links van het torentje heb ik een klein reflectiescherm geplaatst -een stuk wit karton of een plaatje piepschuim- om de schaduw van deze constructie op te heffen.

Met de camera er bijna loodrecht boven geplaatst heb ik vervolgens een serie foto's gemaakt, met wisselende opstellingen van de softbox en met een wisselende samenstelling van de zichtbare collectie munten.

Aan foto's van geld bestaat behoefte. Niet alleen de dagen voor 1 april. Er is altijd behoefte aan beelden die te maken hebben met bankieren, sparen, lenen, leasen en verzekeren. Munten en bankbiljetten, plat, stapeltjes, rijen en rolletjes, ze doen het altijd goed als stockfoto. Zo kun je met geld misschien nog geld maken.

Geld op de foto

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

7 reacties

 1. Ruud
  Profiel Ruud schreef op vrijdag 6 maart 2009 om 21:51

  leuk idee, 'k heb ergens nog "oude" biljetten van voor de euro liggen.....misschien voor de belastingdienst om een campagne om oud geld in te leveren.knipoog

 2. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op vrijdag 6 maart 2009 om 23:42

  Met Geld Geld maken dat is een goed idee in de momenten van crisis of op de momenten dat je een beetje krap bij kas zit.

  Iets om in je achterhoofd te houden.

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op zaterdag 7 maart 2009 om 16:04

  Op zich aardig uitgevoerd met fraaie achtergrond en mooie onscherpte.
  Zelf zou ik iets anders gekadreerd hebben. Ik vind het muntstuk op de voorgrond er nu wat alleentjes en kaal bijliggen in dat grote kader.
  Je hebt een 5D mark II dus je kunt flink croppen, Ik zou links, boven en onder een stuk eraf halen (rechts een heel klein stukje). Het eurostuk komt dan ook wat meer naar links in het kader te liggen. Je ziet hem nu twijfelen, 'wil ik wel of niet in het midden van beeld liggen?'
  Het is maar een idee!

 4. Charles
  Profiel Charles schreef op zaterdag 7 maart 2009 om 16:26

  ... boven omschreven idee komt aardig overeen met de foto van het muntstuk zoals die op de Homepagina staat (zie ik nu pas).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

46.723 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

46.723 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.