Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Mervin Sandikromo

Meer uit je fotografie halen met deze 3 lichtopstellingen

zondag 23 juni 2013, 22:53 door | 15.532x gelezen | 5 reacties

Als je vast zit in je creativiteit kan dit natuurlijk heel frustrerend zijn voor een fotograaf. Je weet bijvoorbeeld niet waar je inspiratie vandaan moet halen, hierdoor zult je het vak fotografie misschien saai vinden. In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je meer uit je fotografie kunt halen met drie geweldige lichtopstellingen.

Je zult zien dat je creativiteit een boost zult krijgen!
Ook krijgen je foto's meer dimensie.

Met één lichtbron professionele resultaten behalen


Om professionele foto's te maken hoeft je niet te investeren in dure apparatuur, je kunt al met één lichtbron al hele mooie foto's maken. In deze lichtopstelling leg ik je uit hoe je dat kunt doen.

Lichtopstelling1

In deze lichtopstelling is zoals je ziet alleen maar één lichtbron gebruikt namelijk een reportage flitser, de Yongnuo Speedlite Yn460-ii. Verder is er een honingraat (grid) aan bevestigt, hierdoor ontstaat er een soort ovale lichtval op het model.

Mooie kleuren in je foto's


Foto's met mooie kleuren zijn altijd leuk om naar te kijken, verder is dit een manier om met je creativiteit te experimenteren. In deze lichtopstelling leg ik je uit hoe jij dat kunt bereiken.

Lichtopstelling2

In deze fotoshoot zijn er twee lichtbronnen gebruikt, namelijk een hoofdlicht en een invullicht. Bij het hoofdlicht is er een paraplu bevestigt, hiermee verzacht je het licht dat op het model valt. Verder heb ik een paarse gelfilter gekoppeld aan het invullicht. Vandaar dat je een soort paarse lichtval ziet op het muur.

Meer dimensie in je fotografie


Wil jij meer dimensie in je eigen foto's hebben? Zo ja, dan zal ik een lichtopstelling voor je opmaken, die jij zelf kunt toepassen in het praktijk.

Lichtopstelling3

In deze lichtopstelling zijn er vier softboxen gebruikt, hierdoor krijgen je foto's meer dimensie. Om ervoor te zorgen dat het licht niet tegen elkaar komt, zijn er vier staande kartonnen gezet. Verder valt er een hele mooie licht val aan de zijkant van de modellen. Deze komen van de twee achterste softboxen.

Conclusie


Er zijn verschillende manieren om je creativiteit te verbreden, zo hoeft je niet in dure apparatuur te investeren om mooie foto's te maken. Je kunt al met één lichtbron professionele resultaten behalen. Wil je meer kleur in je foto's hebben, dan raad ik je aan om een gelfilter te gebruiken. Voor meer dimensie in je fotografie, kunt je het best vier softboxen gebruiken of meer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Mervin Sandikromo

Over de auteur

Mervin Sandikromo is gespecialiseerd in mode-, portret- en reclamefotografie. Verder is hij de eigenaar van belichtingfotografie.nl. Op deze website deelt hij zijn kennis op het gebied van fotografie met andere fotografen.

5 reacties

 1. Hoo Gan
  Hoo Gan schreef op zondag 23 juni 2013 om 23:45  | reageer

  Hoi Mervin. Helemaal eens dat je al met 1 licht hele mooie resultaten kan bereiken. Bij foto 2: het licht dat je op de muur schijnt is geen invullicht, maar achtergrondlicht. Overigens vind ik de huid van het model te blauwig. Bij foto 3 krijgt het beeld niet dimensie door het gebruik van 4 softboxen (zacht licht) en zeker niet door deze opstelling. De diepte erin wordt hier juist gecreëerd door het vlaggen of 'negeren' van het licht door de kartonnen (of zwartgeschilderd piepschuim)

 2. Mervin
  Profiel Mervin schreef op maandag 24 juni 2013 om 00:20  | reageer

  Hoi Hoo Gan, bedankt voor je tips, ik heb het nooit op die manier het bekeken.
  Zo leer je ook wat van andere fotografen.

 3. wim barelds
  wim barelds schreef op dinsdag 25 juni 2013 om 19:59  | reageer

  Erg leerzaam artikel. Zeker met de praktijkvoorbeelden. Dank je wel.

 4. Mervin
  Profiel Mervin schreef op dinsdag 25 juni 2013 om 21:11  | reageer

  @Wim.. Hallo Wim, bedankt voor je positieve reactie. Ik deel graag mijn kennis met andere fotografen. vrolijk

 5. Jijnietdan
  Jijnietdan schreef op dinsdag 25 juni 2013 om 22:27  | reageer

  Leuk artikel, wel erg veel spelfouten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord