Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Mercedes te koop; fotograferen voor Marktplaats

donderdag 12 februari 2009, 22:35 door | 13.750x gelezen | 6 reacties

Twintig jaar staat de Mercedes 500 SEC al te verstoffen. Misschien moet ik hem nu maar eens van de hand doen en hem op Marktplaats in de etalage zetten. Voor het fotootje heb ik mazzel: het is een handzaam schaalmodel. 1:26 van Burago. Dat is gemakkelijker fotograferen dan het grote voorbeeld.

Dit is het verhaal achter deze tutorial. Hoe zet je zo'n auto netjes op de foto, zonder dat je de beschikking hebt over een zolder of kamer die tot studio is om te bouwen. Dit is mijn very-basic daglichtstudio, bestaande uit niet meer dan een venster, een klein tafeltje, een stevige doos, een groot vel karton en een stukje wit piepschuim. Ruimte: 50x130 centimeter, met nog wat bewegingsruimte voor mijzelf. Het stukje piepschuim is handig omdat het vanzelf blijft staan. Heb je het niet bij de hand: een stuk wit papier is ook goed.

Goedkope productstudio


De set bouw ik op door een vel karton over de tafel te leggen en aan de achterkant tegen de doos op te laten lopen. Zo heb ik ondergrond en achtergrond. Om de advertentie tussen alle andere advertenties van modelauto's nog een beetje te laten opvallen kies ik voor matglanzend goudkleurig karton. De auto parkeer ik op de ondergrond, open het portiertje en met de 100mm macro is de eerste foto al snel gemaakt.

Niet onaardig, maar de neus en het portier worden wat donker. Dat is eenvoudig te veranderen. Het plaatje piepschuim er vlak naast gezet reflecteert net voldoende daglicht om deze donkere partijen iets lichter te maken. Dat is beter.

Productfoto Mercedes


Dit zou voor een advertentie misschien genoeg zijn. De foto wijkt af van de rest op de advertentiesite. En je ziet dat de auto onder het stof vandaan is gekomen, dus de kijker ziet wat hij kan kopen. Maar het beeld is toch somberder dan gehoopt. Dezelfde set daarom nog een keer opgebouwd, maar nu met een vel wit karton. De auto ook iets 'dynamischer' neergezet en de camera voor nog meer effect iets gekanteld.

Het witte karton geeft nu een heldere uitstraling aan de presentatie, maar de neus en de linker spiegel staan in de schaduw en worden donker. Dat kan je misschien in Gimp, Lightroom, Paintshop of Photoshop met een penseel 'tegenhouden'. Eenvoudiger is het om ook hier weer het plaatje piepschuim als reflector te gebruiken.

Productfoto Mercedes


Deze setopbouw is niet alleen voor een advertentieplaat te gebruiken. Je kunt met zo'n daglichtstudio voor het raam ook macrofoto's maken. Je hebt er ook niet altijd een macro-objectief bij nodig. De Tamron 28-75mm op een 'crop-camera' gaf ook mooie beelden. De setopbouw heeft ook heel wat foto's opgeleverd die gekozen zijn voor gebruik in tijdschriften. Er is wel een een praktisch nadeel: je bent afhankelijk van daglicht.

De Mercedes hoeft niet echt weg. Hij staat niet in de weg. Bovendien, over een paar jaar is-ie misschien echt wat waard..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

6 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 07:46  | reageer

  En zo zie je maar weer hoe je met simpele middelen toch een fraaie foto neer kunt zetten!

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 11:21  | reageer

  Prachtig, wagen is zo verkocht, lijkt me.
  De auto tegen de heldere achtergrond loopt trouwens wel de helling af knipoog
  Wie in dit voorbeeld voor invullicht photoshop zou gebruiken is volgens mij een beetje vreemd bezig.
  Ik hoop zeer binnenkort wat meer werk van je 5d mark II te zien. Van de anderen hier heb ik nog niet gehoord dat ze hem al ontvangen hebben.

  Toch nog een opmerking (omdat ik er zelf ook van leer merk ik) het buitenlicht komt vooral van boven. Realistisch gezien zou het dak van de auto (model tegen de lichte achtergrond) en de motorkap iets helderder moeten zijn dan de zijkant van de wagen.

 3. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 14:46  | reageer

  Het blijft leuk ; productfotografie met zo min mogelijk middelen.
  Ik heb 5 december jongstleden zo'n mini-studiotje gekregen van de man met baard - die was destijds voor 40 tientjes bij de Gamma te koop.
  Hartstikke leuk ding, en je hebt in no-time prachtige foto's.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 16:24  | reageer

  Zo'n dikke Mercedes blijft toch z'n aantrekkingskracht houden! Zeker als ie 'goed vet door Ed op de plaat wordt gezet'. Misschien een slogan bij de advertentie? Niks geen gecompliceerde studio light set ups, maar goudeerlijk low tech! Dat is waar we de crisis meer doorkomen Ed! We zijn weer helemaal 'bij de les'!

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 14 februari 2009 om 01:12  | reageer

  @Charles. De auto staat nu met de achterkant naar het raam, maar zodanig dat de zijkant het meeste licht vangt. Als je het object draait, met de neus richting raam, dan krijgt de motorkap meer licht. De zijkant komt dan in de schaduw en dat kan je dan met wit reflectiemateriaal weer wat lichter maken.

  @MarcelG. De sint blijft een toffe vent die weet wat fotografen graag willen hebben.

 6. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 22 november 2011 om 13:10  | reageer

  Gewoon een paar normale lampen er op zetten en je bent niet meer afhankelijk van het daglicht. Een eenvoudige fototafel is ook niet echt duur en dan kun je door het oppervlak heen belichten. Een verzorgde foto bij een advertentie loont zeker, mocht je de advertentie op een site zetten waar een link is toegestaan kun je er meerdere laten zien. Voor dit kleine model wellicht wat overdreven, maar bij een fiets heb ik dat wel eens gedaan. Was zo verkocht vrolijk Fotograferen wordt dan verleiden en dat is leuk om te doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord