Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Modellen voor je fotoshoot; gratis of TFP?

zaterdag 8 augustus 2020, 14:41 door | 11.903x gelezen | 0 reacties

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen, de meeste fotografen zullen model fotografie voor een groot gedeelte op TFP-basis doen, dit betekent feitelijk Time For Print, ofwel iedereen (fotograaf, model, eventueel make-up artist en stylist) stopt zijn/haar tijd in het project en daarvoor krijgen ze foto's.

Hoewel dit absoluut leuk is, en ook eerlijk klinkt wil ik daar toch wel een kanttekening bij zetten. Let wel, als alles in goede harmonie gaat heb je hier weinig aan, maar als er wat wrijving ontstaat is het toch wel handig om dit vergelijk even heel goed voor ogen te hebben.

Fd model linda kerk

Omdat ik het leuk vind om hét kenmerk van mijn eigen dorp met een model in mij portfolio te hebben, ben ik een TPF sessie aangegaan met een model en styliste. Deze foto heb ik opgestuurd naar de lokale krant en ik werd zowaar telefonisch geïnterviewd.

Bij TFP betaald dus niemand iets. Iedereen brengt kennis en werk in en het eindresultaat is voor iedereen te gebruiken. Maar ik wil daar toch wat nuanceren.

Betaalde TFP sessies?


Wij als fotografen zijn eigenlijk best wel vaak de pineut bij bijvoorbeeld 'shootdagen', vaak moet de fotograaf voor deze TFP sessies betalen en zijn er modellen aanwezig en vaak visagie. Ik heb dit eigenlijk nooit fair gevonden.

Als we gaan kijken naar tijd en kosten is het eigenlijk ronduit apart dat wij als fotografen moeten betalen. Wij nemen behoorlijk wat spullen mee, werken ons uit de naad met flitsers, schermen etc.

En mogen thuis ook nog eens een flink deel van de vrije tijd achter de computer de foto's bewerken.

De visagisten verbruiken flink wat materiaal en zijn natuurlijk ook wel even bezig. Maar wat heeft het model eigenlijk aan kosten? Juist je snapt hem.

Dat we de visagiste betalen lijkt me niet meer dan logisch, maar ook het model heeft daar enorm profijt van. Dus de volgende keer als je een 'shootdag' bezoekt of organiseert is het misschien handig om er een echte 'samen betalen we het'-dag van te maken.

Waarom deze wat negatieve intro?

Wel ik denk dat de volgende zin je heel bekend voorkomt 'maar wat met reiskosten?'. En vandaar de informatie hierboven. Je mag als fotograaf echt rustig aangeven dat je een flinke investering doet in elke sessie en je ook erna nog flink wat tijd kwijt bent, dus dat als er iemand betaald moet worden...

Modellen vinden


'Waar vind je modellen?' Een van de meest gehoorde vragen, denk ik. En toch is het antwoord best wel simpel: 'overal'.

Ik heb letterlijk fantastische modellen gevonden op straat, in restaurants, maar ook wel via een kapper of online. Je moet er alleen voor open staan en natuurlijk op iemand af te durven stappen en te vragen of hij/zij model voor je wil staan.

Dat is best een grote stap maar ik kan je garanderen dat het ergste wat je kan gebeuren is dat er 'Nee' gezegd wordt, wel als dat het ergste is.. Waarom durf je dan niet?

Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik meestal alleen een kaartje geef met de opmerking dat we altijd op zoek zijn naar nieuwe modellen en dat ze even de site moet bezoeken, meestal even aangevuld met zoiets als 'we geven zelden kaartjes dus vergeet niet even online te kijken ook als je geen interesse hebt'. Vooral dat laatste kan essentieel zijn.

Vaak zullen ze de kaartjes weggooien, of vergeten. Maar door die opmerking 'ook als je geen interesse hebt' trigger je toch wat nieuwsgierigheid, en misschien als ze eenmaal op je site kijken ze alsnog van gedachten veranderen. Dus zorg voor een goed portfolio.

Fd model janine

Model Janine, gevonden via via

Veel van mijn cursisten werken ook met modellen. En soms zit daar een meisje bij wat ik denk dat geschikt is voor mijn workshops. Ik vraag haar dan voor een gratis testsessie en als het klikt gaan we vaker wat doen, bijvoorbeeld haar inhuren voor een workshop.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord