Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Modelshoots in kleine ruimtes

zondag 16 augustus 2020, 14:28 door | 3.317x gelezen | 1 reactie

Natuurlijk dromen we allemaal van een eindeloze ruimte om in te fotograferen, maar de realiteit is vaak anders. Wel realistischer; meestal is het nu eenmaal wat kleiner dan we zouden willen, dit hoeft echter absoluut geen probleem te zijn.

Een van de workshops die ik al jaren geeft heet 'Werken in kleine ruimtes' en ik moet eerlijk zijn, juist dat werken in kleine ruimtes is echt een gave uitdaging en geloof het of niet, het maakt het vaak zelfs wat makkelijker.

Wat kun je bijvoorbeeld doen?

Probeer absoluut niet alles te verbergen, vooral in kleinere ruimtes is dat gewoon vaak geen optie, maar 'embrace the mess'. Met andere woorden: gebruik wat je hebt en laat het ook zien.

Model fotograferen in een kleine ruimte


In de foto hierboven heb ik heel simpel een flinke hoeveelheid spullen in de set gezet, van flitsers tot een spiegel bal die we vroeger in de winkel hadden hangen als beveiliging.

Als je alles een beetje ordent zie je al snel een soort van 'set' ontstaan, en werk daarvan uit door. Wat ik meestal aangeef is dat je niet moet proberen het te doen als 'gooi maar neer' maar zeker ook niet als 'we maken het super netjes'. Je moet net iets er tussen in zien te vinden.

Het voordeel van deze denkwijze is dat je ook rustig het plafond van de studio kan laten zien, of een exit bordje etcetera. Zolang het maar in die set hoort.

Ik moet eerlijk bekennen dat het de eerste paar keer er absoluut verkeerd uit ziet, en dat je je afvraagt wat je in vredesnaam fout hebt gedaan. Maar het komt vanzelf.

Een paar dingen waar ik op let:

  1. Het moet wel iets met fotografie te maken hebben als ik het in de studio gebruik.

  2. Het mag niet de aandacht van het model weg trekken. Vergis je niet, dat gebeurt jammer genoeg al snel. Wat bijvoorbeeld kan helpen is om geen standaard strip light neer te zetten, maar een grid te gebruiken. Dit maakt van een groot wit vlak een gedeelte wat een stuk minder de aandacht trekt.

  3. Lijnen. Ik ben gek op lijnen in een foto, dus ik probeer altijd die lijnen terug te krijgen in de opstellingen. Soms is het net een kleine kanteling van een object, of iets draaien.

  4. Vlak verdeling. Ik wil mijn model alle aandacht geven, dus vaak zorg ik voor wat meer donkere elementen aan de achterkant van het model (kijk richting) en wat meer helder aan de voorkant (waar hij/zij heen kijkt). Op deze manier hou je het spannend en forceer je de kijker richting die kant.


Werken in kleine ruimtes is een enorme uitdagen maar absoluut een die zijn vruchten afwerkt. Toen ik begon met demo's op trade shows was het altijd zoeken wat je in vredesnaam kan doen op een ruimte van twee bij twee meter.

Al snel kom je er achter dat als je het standaard idee van 'model tegen achtergrond' los laat, er echt enorm veel mogelijkheden zijn.

Vind je dit een leuk onderwerp?
Laat het me weten en ik schrijf er meer over.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

1 reactie

  1. gast schreef op donderdag 20 augustus 2020 om 19:55  | reageer

    Zeer boeiend, van mij mag je gerust nog over dit onderwerp schrijven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord