Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nachtfotografie tip: fotografeer alle maanfases

zondag 25 juli 2021, 14:07 door | 2.790x gelezen | 2 reacties

Bij volle Maan komen er altijd veel telelenzen uit de fototas. Het indrukwekkende hemellichaam dat fel aan de hemel schijnt wordt veel gefotografeerd. Nog meer wanneer er een speciale Maan is. Maar vergeet de Maan ook niet tijdens de andere maanfases te fotograferen.

De volle Maan heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. In folklore, legendes, en sprookjes. Zelfs tegenwoordig worden er nog speciale krachten aan de volle Maan gegeven. Eén kracht heeft deze volledig verlichte natuurlijke satelliet van de Aarde zeker: het trekt fotografen aan.

Nando volle maan vliegtuig

Eenmaal een volle Maan op deze manier in beeld, dan zullen alle volgende volle Maanfoto's exact hetzelfde zijn. Tenzij er natuurlijk een vliegtuig voor vliegt.


Gewapend met een tele objectief wordt de volle Maan gefotografeerd. Liefst met 400mm of meer, zodat de Maan groot in beeld is. Soms heeft het extra aantrekkingskracht. Dat is wanneer er een speciale Maan is.

Oogstmaan, blauwe Maan, en supermaan maakt het ogenschijnlijk veel interessanter. Dan kijken zelfs mensen die normaal nooit omhoog kijken naar die schijf aan de hemel. Wist je dat er nog veel meer manen zijn? Bloemenmaan, wolfmaan, wormmaan, sneeuwmaan... noem maar op.

Nando maansikkel

Een maansikkel is altijd net voor of net na zonsondergang laag aan de hemel te zien. Dat levert altijd prachtige fotomomenten op, zeker omdat de hemel nog niet donker is.


Wat echter vergeten wordt zijn de verschillende maanfases. We springen over het algemeen alleen naar buiten voor de volle Maan. Maar kijk ook eens naar de maansikkel, de halve Maan en de wassende Maan. Die zijn ook heel interessant om te fotograferen.

Wist je dat de volle Maan verlicht is alsof er een enorm flitslicht op schijnt? Vlak en frontaal licht. We willen voor bijna alle fotografie licht van een andere richting. Strijklicht maakt alles veel interessanter. Het geeft schaduwen en diepte. Dit geldt ook voor de Maan.

Nando maanfases

Vier maanfases die je kunt fotograferen. Van links naar rechts een maansikkel, halve Maan, wassende Maan en volle Maan. Welke heb jij al op de foto?


Probeer ook eens de Maan te fotograferen als die niet vol is. En je zult merken dat het wel eens veel interessanter kan zijn dan (weer) een volle Maan. Ongeacht welke naam die nu weer heeft gekregen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Edwin Mathlener
  Edwin Mathlener schreef op dinsdag 27 juli 2021 om 10:17  | reageer

  Leuk, amateurastronomen die aan maanfotografie doen vermijden juist meestal de volle maan, want rond de terminator (de grens van licht en donker) zie je de meeste details. Die vertellen we juist dat het ook wel eens goed is om de volle maan te fotograferen, want dan zie je mooi de stralenkrans van de krater Tycho.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 29 juli 2021 om 11:23  | reageer

  @Edwin;
  Juist. Beperk je daarom niet tot alleen die volle Maan. Dank je voor je aanvulling vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord