Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

Pasfoto's: Maak je met of zonder bril een pasfoto?

woensdag 16 oktober 2019, 14:41 door | 6.206x gelezen | 1 reactie

Iedereen moet wel eens een pasfoto laten maken. En je bent daarbij op ons fotografen aangewezen. Het is meestal niet de meest aantrekkelijke foto. Dit komt doordat je rekening moet houden met allerlei regels en niet vrijuit mag lachen. Eťn van die regels heeft te maken met het dragen van lenzen of een bril.

Lenzen


Als iemand dagelijks lenzen draagt, dan mogen ze die inhouden op de pasfoto. De enige voorwaarde is dat je de lenzen niet ziet. De ogen mogen namelijk niet bedekt worden op een pasfoto. Het dragen van reguliere lenzen is dus toegestaan, maar het dragen van gekleurde lenzen niet, want die veranderen iemands uiterlijk.

Bril 1 620 x 191 135 x 171

Bril


Als iemand dagelijks een bril draagt, mogen ze deze ophouden op de foto. Het gaat er namelijk om dat de pasfoto zo veel mogelijk lijkt op hoe iemand er dagelijks uitziet. Hierbij is het wel belangrijk dat het montuur de ogen niet bedekt. Als iemand een klein montuur heeft, of een montuur dat laag op de neus staat waardoor het hun ogen bedekt, is het niet toegestaan.

Ook mag er geen weerspiegeling te zien zijn in het glas. De fotograaf zal dus rekening moeten houden met het licht dat op het glas valt. Een bril die men af en toe draagt, zoals een leesbril of computerbril, is niet toegestaan om te dragen op een pasfoto.

Onderstaande foto is prachtig, maar dus niet geschikt voor een pasfoto.

Adult alluring attractive 2811088 (3)


Pasfoto Tips


Op het moment dat de foto gemaakt wordt, moet de geportretteerde al deze regeltjes proberen los te laten. Het is immers de taak van de fotograaf om hierop te letten.

Als je met je hoofd bij alle regels zit, is de kans heel klein dat iemand leuk op de foto komt te staan. Probeer degene die op de foto gaat te laten ontspannen en laat ze denken aan iets leuks.

Zo staan ze, zonder te lachen, toch nog een klein beetje vrolijk op hun pasfoto. Een trucje dat goed kan helpen om er beter uit te zien is om ze de kin iets naar voren te laten steken als de foto gemaakt wordt. Zo voorkom je dat het lijkt alsof iemand een onderkin heeft.

Wil je alle eisen voor een pasfoto nog eens rustig nalezen? Dat kan op de website van de rijksoverheid.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

1 reactie

  1. Guus Janssen
    Guus Janssen schreef op dinsdag 22 oktober 2019 om 15:26  | reageer

    Alle regels van de overheid ten spijt: het is de ambtenaar aan het loket die bepaalt! We makenal 30 jaar professioneel pasfoto's, maar lopen steeds hier tegenaan. In onze woonplaats en omstreken wordt een foto met bril bijna nooit geaccepteerd. Leg dat de klant maar eens uit als je de matrix van de overheid in de studio hebt staan. Blijft een moeilijk verhaal.
    Guus Janssen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord