Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Problemen met flitsfotografie; zwarte foto's

maandag 3 maart 2008, 20:31 door | 18.192x gelezen | 16 reacties

Twee jaar geleden ging ik voor het eerst aan de slag met studioflitsers tijdens een dag op de fotoclub. Het aantal leden met ervaring in de studio was toen nog zeer beperkt en zeker met digitale camera's hadden nog maar weinigen zo gewerkt. Ik kan wel zeggen dat het geen succesvolle dag was, het enige resultaat dat we kregen waren namelijk pikzwarte foto's. Een tip voor iedereen die zich voor het eerst aan studioflitsfotografie waagt.

Er is namelijk best een logische reden voor de extreem onderbelichte beelden, maar je moet het wel weten en er de juiste oplossing voor weten. De reden waarom elke foto zwart werd lag namelijk bij het gebruik van de interne flitser als ontsteking. Instapcamera's zoals de Canon 400D beschikken namelijk niet over een aansluiting voor een flitssynchronisatiekoord. Een eenvoudige oplossing is dan het gebruik van de flitser als ontsteking voor de studioflitsers. Deze kun je namelijk zo instellen dat ze 'meeflitsen' zodra ze flitslicht ontdekken.

Het probleem met de flits die de camera geeft is echter dat deze te geavanceerd is geworden. Gaf een camera vroeger simpelweg een flinke lading licht en moest je vervolgens zelf maar uitvogelen hoe je er voor zorgt dat je foto lukt; tegenwoordig 'denkt' de camera voor je. Dit doet de camera door, op het moment dat jij op de ontspanknop drukt, een voorflits te geven. Deze voorflits gebruikt de camera om razendsnel te berekenen hoeveel licht er nodig is om de scene goed te belichten. Deze voorflits en de daarop volgende echte flits zitten zo dicht achter elkaar dat je zelf maar n flits ziet.

In veel situaties helpt de voorflits dus om een goed belichte foto te geven, maar bij het werken met studioflitsers zorgt de voorflits voor een probleem. De studioflitsers zien de voorflits namelijk ook en besluiten op dat moment om mee te flitsen met deze voorflits. Een fractie van een seconde later volgt echter de echte flits n het moment waarop daadwerkelijk de foto gemaakt wordt. Helaas zijn studioflitsers niet snel genoeg om dan al weer direct mee te flitsen. Bij de echte flits gaan de studioflitsers dus niet af; ze zijn nog bezig met het herladen.

Doordat je camera tijdens een studiosessie ingesteld staat op het fotograferen bij een grote hoeveelheid licht (bijvoorbeeld f/11 bij een sluitertijd van 1/125s) is het resultaat een pikzwarte foto.

Ook wanneer je in plaats van je ingebouwde flitser een externe opzetflitser van je eigen merk gaat gebruiken blijft dit probleem bestaan. Ook de externe flitser maakt namelijk gebruik van de geavanceerde flitslichtmeting met een voorflits.

De oplossing
Er zijn een paar oplossingen voor dit probleem. De duurste is de aanschaf van een radiografische triggerset, zoals de PocketWizards. En exemplaar plaats je bovenop je camera de andere(n) sluit je aan op je flitsset. Een goedkopere oplossing is het gebruik van infrarood om de studioflitsers te ontsteken. Voor een euro of dertig koop je een infrarood flitsontspanner waarmee je ook draadloos je flitserset kunt ontsteken. Wel moet er contact zijn tussen de onsteker en de ontvanger op je flitser. In de meeste gevallen gaat dicht echter probleemloos.

Ook kun je een (goedkope) externe flitser gebruiker als ontsteking. Je moet dan een flitser hebben die juist geen gebruik maakt van de geavanceerde mogelijkheden van je camera, maar gewoon ouderwets een flits afgeeft op het moment dat je de foto maakt. Houdt dan in je opstelling wel rekening met het extra licht dat van je externe opzetflitser komt. Dit ligt kan mogelijk je opzet verstoren.

Infrarood flitsontsteker
Infrarood flitsontsteker


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 3 maart 2008 om 21:22

  Een Pocket Wizard kopen om alleen maar je flitsers te ontsteken is wel een heel erg dure oplossing hoor. De pocket Wizards zijn namelijk bedoeld voor echt veel meer dan alleen dat. Je kunt er bijvoorbeeld ook je camera op afstandf mee bedienen, of meerdere camera's en flitsers in verschillende groepen, afhankelijk van het type wizard dat je hiervoor gaat kopen.

  Veel goedkoper heb je al een radio trigger setje voor draadloos gebruik. De meeste van deze setjes werken op 433 MHz, en kosten werkelijk drie stuivers en een knikker. Voor 50 euro heb je een hele mooie radio trigger set met ontvanger die je aansluit op de stroomkabel van de flitser en een zender die je plaatst op de camera. Dit werkt veel prettiger dan een infrarode ontsteker omdat er geen zichtverbinding hoeft te zijn.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 3 maart 2008 om 21:33

  Ik werk al twee jaar naar volle tevredenheid met een infrarood trigger. Die zichtverbinding is niet zo zwart-wit als het lijkt. Er is doorgaans voldoende reflectie in de ruimte om ook zonder een directe zichtverbinding de flitsers te kunnen triggeren.

  Los daarvan zijn Pocket Wizards waarschijnlijk inderdaad overkill voor alleen deze situatie, maar als je dan toch voor een radiotrigger gaat zijn dat wel gelijk de beste. vrolijk

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 4 maart 2008 om 00:02

  Als je camera van de automaat haalt en onder 'M' de instellingen 1/125 f11 kiest, dan zal de flitser (ingebouwd of opsteekmodel) geen voorflits geven. Maar afgezien daarvan: een flitser op de camera lijkt me niet de beste methode om studioflitsers aan te sturen. Je mist dan het voordeel van beoordeling van het instellicht, waardoor je de lichtval op model of onderwerp ziet voordat je de foto maakt.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 4 maart 2008 om 00:24

  @EdC; Als dat zo was had ik destijds geen probleem gehad.
  Meerdere camera's, zowel Canon als Nikons gaven destijds dezelfde problemen hiermee. Ook daarna heb ik het probleem nog vaker op zien treden, ook bij Sony's. Wellicht zijn er echter camera's die hier wel goed mee om gaan in een dergelijke situatie.

  Zojuist heb ik het voor de zekerheid nog even gecontroleerd; mijn Canon 400D in combinatie met mijn studioflitsers en de ingebouwde flitser als ontsteker. Camera op handmatig en mijn hand voor de flitser om het flitslicht van de camera uit het beeld te houden. De studioflitser gaat wel af, maar het beeld is onderbelicht.

  Als je de opzetflitser overigens naar achteren laat flitsen is deze overigens ook best als ontsteker te gebruiken zonder storend te zijn in de opname.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord