Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Rookmachine voor een dynamische achtergrond

vrijdag 16 augustus 2013, 23:22 door | 11.844x gelezen | 1 reactie

Recentelijk heb ik een rookmachine aangeschaft bij CameraTools. Het leek me al een tijdje een leuke manier om nog wat extra's te doen bij portretten. Vanmiddag heb ik de rookmachine voor het eerst uitgeprobeerd tijdens een Strobist-shoot met model Anne-Fleur.

Ik heb de rook gebruikt om een dynamische achtergrond te maken voor mijn foto's. Doordat de rook telkens anders is krijgt elke foto een andere achtergrond. Voeg daar een model aan toe dat na elke foto een nieuwe pose aanneemt, en je hebt zo een flinke lading afwisselende foto's.

Anne fleur mist wit

Anne-Fleur wordt in bovenstaande foto belicht met een softbox die links van haar staat. Vlak achter haar staat een flitser die voor een subtiel haarlichtje zorgt. Een paar meter daarachter stond op de grond nog een flitser die de mist zichtbaar maakte in de foto.

Deze flitser stond gericht op de rug van het model en de mist werd tussen Anne-Fleur en deze flitser in geblazen. Zo werd de mist goed zichtbaar. Hoewel ik het resultaat zo al helemaal niet verkeerd vond leek het me leuk om wat kleur aan de mist toe te voegen door gebruik van twee kleurgels.

Op één flitser deed ik een rode kleurgel en op de andere een blauwe. Ik zette de witbalans van mijn camera op flitslicht zodat de camera niet zou corrigeren voor de kleuren. Dat kan natuurlijk ook achteraf in Lightroom, maar het is wel prettig om het direct goed te hebben.

Anne fleur mist kleur

Beide flitsers plaatse ik een paar meter achter Anne-Fleur. Eentje links en eentje rechts. Het flitslicht richte ik op de rug van Anne-Fleur. Het haarlicht in deze foto is weg (die flitser nu gebruikt met kleurgel in de achtergrond).

Het resultaat was een duidelijk kleurverschil aan beide zijden van het model. Die kleur heb ik overigens in Lightroom nog wel wat aangezet om het nog wat prominenter te maken.

Ik moet zeggen dat ik erg enthousiast ben over de resultaten. Het is heel eenvoudig op te zetten en natuurlijk zijn er nog veel meer creatieve mogelijkheden met mist en flitslicht. Ik ga hier in de toekomst zeker nog meer mee spelen!

Voor de rookmachine en een jerrycan met 5 liter rookvloeistof betaal je net iets meer dan 100 euro. Tijdens het half uurtje tot drie kwartier dat ik er vanmiddag mee gewerkt heb, is er nog geen halve liter vloeistof doorheen gegaan. Je kunt er dus best even mee vooruit. Voor 20 euro koop je daarnaast zo weer vijf liter bij.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op zaterdag 17 augustus 2013 om 01:09  | reageer

    mijn rookmachine kostte bij bax-shop grofweg de helft vrolijk Maar het is wel een instant-drama machine

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord