100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Snel een ander beeld door in te zoomen

donderdag 24 maart 2016, 17:34 door | 5.274x gelezen | 7 reacties

Er is altijd discussie over het gebruik van zoomlenzen tegenover primelenzen. Heel veel fotografen zullen je vertellen dat primes veel beter zijn. En daar ben ik het mee eens. Maar ik ben alsnog een zoomlensgebruiker.

Ik weet dat primes scherper zijn en vaak wat sneller (of veel sneller, wat een groter diafragma betekent), maar om eerlijk te zijn fotograaf ik in mijn studio altijd met mijn diafragma ergens tussen f/4 – f/22.

De meeste van mijn objectieven zijn in die diafragma range vlijmscherp, maar zelfs als ze iets minder scherp zouden zijn dan mijn primes, zou ik nog steeds een voorkeur hebben voor de grote variatie in foto's die ik kan maken met mijn zoomlenzen.

Onthoud dat een foto maken met een 50mm waarbij je naar je model toe of van je model af loopt, anders is dan vanaf dezelfde locatie schieten met een 24-70mm lens. Met de zoomlens ben je een stuk sneller, en als je een close-up maakt dan zul je zien dat een zoomlens de scène eigenlijk veel meer comprimeert dan wanneer je met bijvoorbeeld een 50mm richting je model loopt.

Lichtslang


Wanneer ik bezig ben met een fotoshoot, dan vind ik het fijn om zo veel mogelijk opties beschikbaar te hebben en om snel te kunnen wisselen. Een zoomlens is voor mij dus altijd goed.

Combineer dit met rond je model bewegen tijdens de shoot en dan krijg je niet alleen verschillende plaatjes door je compositie, maar ook door het licht. Als je schiet onder gericht licht (zoals in een studio), dan kan het verschil enorm zijn.

Hieronder hebben we dezelfde set gebruikt als in de foto hierboven, alleen ik heb een stuk meer ingezoomd om de set op een compleet andere manier te gebruiken. Ik heb ook de rode flitser in de achtergrond meegenomen voor een compleet andere look.

InzoomenCursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

7 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op donderdag 24 maart 2016 om 18:07  | reageer

  Ik denk dat het verhaal over de veruit superieure kwaliteit van primes inmiddels een beetje uit de oude doos komt.
  Zeker, ze zijn nog steeds scherper en sneller maar de moderne zoomlens is inmiddels zo geëvolueerd dat hij nog maar weinig onder doet voor z'n vaste broertje. Ik kies ook voor zoom.

 2. gast schreef op donderdag 24 maart 2016 om 18:35  | reageer

  Frank,

  Tegenwoordig, worden er niet echt slechte objectieven meer gemaakt, dan met vroeger vergeleken.

  Ik fotografeer zowel met vastebrandpunten als zoom/objectieven. Geen voorkeur voor één van beiden. Ik gebruik gewoon wat ik denk nodig te hebben.

  Dus zooms, zekers niks mis mee.

 3. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 25 maart 2016 om 01:52  | reageer

  Met telelens bedoel je neem ik aan zoomlens? Althans een aantal keren, behalve in "en als je een close-up maakt dan zul je zien dat een telelens de scène eigenlijk veel meer comprimeert dan wanneer je met bijvoorbeeld een 50mm richting je model loopt." Daarin gaat het neem ik aan over een telelens (als in: grote brandpuntsafstand)?

 4. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op vrijdag 25 maart 2016 om 08:32  | reageer

  Waarschijnlijk is er bij de vertaling wat fout gegaan. Annewiek vertaald wat artikelen voor me vanuit Engels naar Nederlands. Ik zal Elja zo vragen het aan te passen.

 5. Tjip Ridder
  Tjip Ridder schreef op woensdag 30 maart 2016 om 21:05  | reageer

  Het gaat bij dit soort discussies vaak alleen maar over scherpte. Ik vind dat werken met een zoomlens luier maakt, je hoeft wat minder te denken over het kader en bovendien wordt er minder gebruik gemaakt van perspectief. Door naar je model toe te lopen met bijv. een groothoeklens, verandert het perspectief. Zeker bij reportages betekent dat, mits goed gebruikt, een veel interessantere serie foto's.

 6. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op woensdag 30 maart 2016 om 21:23  | reageer

  @Tjip: helemaal mee eens.

 7. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op woensdag 30 maart 2016 om 23:58  | reageer

  Lui hoeft natuurlijk niet. Dat ligt helemaal aan de fotograaf zelf. Ik gebruik zooms puur omdat het ideaal is om verschillende looks uit dezelfde set te halen.

  Bij een prime kun je lopen inderdaad maar dit leidt weer tot veranderingen die soms wensbaar zijn en soms niet.

  Een zoom lens is feitelijk gewoon een verzameling primes knipoog het geeft me meer vrijheid maar maakt me zeker niet lui knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord