Elja Trum

Social media voor fotografen; voorkom deze 9 fouten

maandag 20 januari 2014, 21:46 door | 16.769x gelezen | 26 reacties

Een beetje fotograaf maakt tegenwoordig flink gebruik van social media. Het is een uitstekende manier om je werk onder de aandacht te krijgen bij potentiële klanten. Er zijn echter veel ongeschreven regels waar je als fotograaf wel rekening mee moet houden op Facebook, Twitter en andere social media websites.

1. Alleen maar je eigen werk tonen


Dat je als fotograaf aanwezig bent op social media betekent niet dat iedereen alleen maar zit te wachten op je nieuwste foto of je update over naar welke shoot je onderweg bent. Niemand luistert graag naar mensen die alleen maar over zichzelf praten; in het echte leven niet en op social media is dat dus ook niet anders.

Deel dus ook juist andere dingen; interessante artikelen, mooi werk van collega fotografen, iets waar je om moest lachen. Door ook dingen van anderen te delen vinden anderen het veel interessanter om je te volgen. Daarnaast verteld hetgeen dat jij deelt ook veel over jezelf.

Probeer zo ongeveer een derde van je Tweets of Facebook updates niet over jezelf te laten gaan en je zult merken dat je volgers er blij mee zijn. Bijkomend voordeel is dat de mensen waar jij hun berichten van deelt ook meer interesse zullen hebben in jouw berichten en jouw berichten ook sneller zullen delen.

2. Geen interactie


Alleen maar zenden, dat is de oude manier van aanwezig zijn. Social media moet natuurlijk wel sociaal zijn. De meerwaarde ontstaat wanneer er interactie is tussen gebruikers. Wat je minimaal moet doen is reageren op vragen van anderen, maar nog mooier is het als je regelmatig ook reageert op berichtjes van anderen zonder dat het specifiek aan jou gericht is.

Door zo deel te nemen op het social media kanaal kom je ook onder de aandacht van anderen en zo breid je netwerk snel uit.

3. Half werk tonen


Toon geen foto's waar je zelf niet tevreden over bent. Ook niet als je erbij meldt dat het nog niet is wat je wilt en bijvoorbeeld met de vraag hoe je de foto zou kunnen verbeteren. Je komt zo erg onzeker over. Daarbij is de kans groot dat iemand anders later de foto voorbij ziet komen wanneer hij door je laatste werk aan het bladeren is. Dan is een matig werk natuurlijk niet wat je als indruk wilt achterlaten.

4. Profielen niet bijwerken


Er verandert vaak genoeg aan je werkzaamheden, projecten en leven gedurende een paar jaar. Groot kans dat je echter je profiel op de verschillende social media sites nooit meer bijgewerkt hebt nadat je deze bij je aanmelding aangemaakt hebt.

Kloppen de genoemde links naar je site(s) nog wel? Is je profielfoto up-to-date? Is de ene vorm van fotografie nog steeds je specialiteit?

5. Kiekjes plaatsen


Toegegeven, ik maak me hier ook nog te vaak schuldig aan. Even delen dat je een bepaalde workshop aan het volgen bent of op een bepaald event of beurs bent met daarbij een matige foto die je zojuist met je telefoon geschoten hebt. Vaak genomen in slecht licht met een matige camera en met weinig interessante inhoud.

Als fotograaf wordt je beoordeeld op de laatste foto die ze van je gezien hebben. Je wilt niet dat potentiële klanten afgeschrikt worden door de kiekjes die je zo nu en dan neemt. Bedenk voor het plaatsen van het kiekje of de nieuwswaarde hoog genoeg is om een slechte kwaliteit ondergeschikt te maken.

6. Overal aanwezig proberen te zijn


Bekijk wat voor jouw de social media sites zijn waar je jezelf thuis voelt. Het is bijna niet te doen om overal bij te zijn. Facebook, Twitter, Google Plus, Flickr, 500px, Pintrest, Foursquare, Tumblr, Picasa, LinkedIn, YouTube en dergelijke. De lijst is erg lang.

Facebook google twitter

Kijk waar jij je thuis voelt en waar je doelgroep zich veelal begeeft. Probeer te meten waar je klanten vandaan komen. Dat kan eenvoudig door Google Analytics statistieken toe te voegen aan je site. Je ziet zo vanaf welke netwerken jouw bezoekers binnen komen.

Je hoeft je niet te beperken tot slechts één netwerk, maar als je er op meer dan drie actief aanwezig probeert te zijn houd je ofwel weinig tijd meer over om echt te werken of je bent er niet aanwezig genoeg om er het maximaal uit te kunnen halen.

7. Melden hoe druk je het hebt


Als je alleen maar loopt te roepen dat je druk, druk, druk bent dan zullen je volgers je overslaan als ze een opdracht te vergeven hebben. Je hebt het immers al zo druk dat ze je liever niet lastig vallen. Zelf had ik er een handje van net nadat mijn zoon geboren was; als kersverse ouder heb je gewoon korte nachten en je handen vol. Maar je wilt er natuurlijk geen opdrachten door mislopen..

8. Te zakelijk blijven


Mensen communiceren niet graag met een merk of bedrijf. Mensen communiceren het liefst met andere mensen. Mensen waarin ze zichzelf herkennen. Laat zien dat je een echt mens bent achter het bedrijf. Uiteraard wil je professioneel overkomen, maar dat betekent niet dat je onpersoonlijk hoeft te zijn.

9. Alles delen


Dat je persoonlijk wilt zijn betekent niet dat je alles maar op social media hoeft te gooien. Niemand zit te wachten op een bericht over je laatste toiletbezoek of wat je voor je lunch gegeten hebt (mogelijk in de omgekeerde volgorde). Denk na over wie je bent, waar je voor staat en probeer dat uit te dragen op je social media accounts.

Als fotograaf is het wellicht verleidelijk om honderden foto's te delen, zeker na een leuke shoot. Beperk je echter tot de beste foto's en zorg dat de relevantie tot jou als fotograaf hoog blijft. Als je jezelf neerzet als bruidsfotograaf zijn de foto's van de autoshoot die je laatste gedaan hebben wellicht niet het delen waard..

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

26 reacties

 1. gast schreef op maandag 20 januari 2014 om 22:00

  Of je bouwt gewoon een echt leven op. Bovenstaande verhaal is onbedoeld wel heel erg deprimerend.

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 20 januari 2014 om 22:30

  Gast snapt er nog niet veel van

 3. gast schreef op maandag 20 januari 2014 om 22:41

  Nee, gast heeft een echt leven, denk ik!

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 20 januari 2014 om 22:49

  nou, sterkte er mee dan vrolijk
  Het leeuwendeel van de potentiële clientèle heeft namelijk ook geen echt leven en is dus vooral via de sociale media te bereiken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord