Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Spelen met kleurfilters bij een modelshoot

donderdag 20 april 2017, 17:17 door | 7.470x gelezen | 4 reacties

Vorige week had ik een fotoshoot met model Danien en Visagiste Paula. Daarbij heb ik ook gespeeld met kleurfilters. Dat kun je subtiel doen door het in de achtergrond te gebruiken, maar het leek mij juist eens leuk om het als hoofdlicht te gebruiken.

Danien


Zoals de foto hierboven. Het hoofdlicht is hierbij voorzien van een rood filter en de tweede flitser juist weer van een blauw filter. Dat levert een redelijk extreme foto op waar geen enkele kleur goed in weergeven wordt.

Ik vind het gaaf, maar ik snap dat veel mensen het over de top vinden. De achtergrond werd echter wel wat donker, dus ik heb nog wat rook toegevoegd om de achtergrond beter zichtbaar te maken. Dat leverde deze foto op.

Danien


De gekleurde achtergrond geeft om een of andere reden meer houvast in de foto waardoor de kleurfilters minder extreem over komen.

Ik heb de kleurfilters ook nog op een meer traditionelere manier gebruikt; met ťťn hoofdlicht zonder kleurfilters en twee spots van achteren om kleur toe te voegen. Dat levert een normalere foto op met aardige kleuraccenten.

Danien


Wat spreekt jou meer aan en waarom?
Laat het weten in de reacties!

We hebben trouwens ook nog een behind-the-scenes videootje gemaakt tijdens de shoot. Je kunt hem hieronder bekijken.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Farhad
  Farhad schreef op donderdag 20 april 2017 om 22:34  | reageer

  eerste keer zie ik, ik vind filters in de 3de foto hebben mooiste effect ingeleverd en juist foto heeft een elegant en in de gelijk tijd mysterieus sfeer. Goei idee.
  Ik heb ook bezing met leren met Zwart&wit analoog en daarvoor heb ik paar kleur filter gekocht, maar heb ik nog niet begonnen met gebruiken. eerlijk zeggen ik weet niet hoe en waar moet ik hun gebruiken eigenlijk.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 21 april 2017 om 10:23  | reageer

  @Farhad; kleurfilters voor analoge zwart-wit fotografie heeft een heel ander doel dan de kleurfilters die ik nu gebruikt heb op mijn flitsers in het artikel hierboven.

  Met een kleurfilter op je objectief kun je een bepaalde kleur donkerder of juist lichter maken in zwart-wit. Voor lichter huidtinten kun bijvoorbeeld gebruik maken van een oranje filter voor je objectief.

 3. karel willemse
  karel willemse schreef op dinsdag 25 april 2017 om 15:19  | reageer

  De eerste foto vind ik een eye catcher, juist door het filtergerbuik. Het is daarbij een goede keuze om het roodfilter het grootste deel van het huidoppervlak te belichten. Dit is een krachtige plaat maar ik denk niet dat je hier een serie van wilt zien. Dat gaat denk ik dan vervelen.
  De derde foto is helemaal gaaf : juist de subtiele kleuren rood en blauw voegen iets extra's toe waardoor ik in ieder geval langer blijf kijken

 4. Charon
  Charon schreef op dinsdag 25 april 2017 om 16:04  | reageer

  Leuk om te spelen met kleurfilters en de rook voegt nog meer mysterie toe. Minder enthousiast ben ik over de visagie. Zelf merk ik ook dat veel visagisten zijn vergeten waar visagie toe dient. Ze vervallen dan in creatief inkleuren. Lichte en donkere tonen zijn bedoeld om het gezicht te vormen en hoogte en diepte aan te geven. Hier zie ik ook weer een donkere streep over de wang lopen alsof iemand het model een flinke pets met een liniaal heeft verkocht. Wanneer het iets zorgvuldiger was aangebracht, waren haar jukbenen er veel beter uitgekomen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord