Elja Trum

Spelen met kleurfilters bij een modelshoot

donderdag 20 april 2017, 17:17 door | 1,048x gelezen | 2 reacties

Vorige week had ik een fotoshoot met model Danien en Visagiste Paula. Daarbij heb ik ook gespeeld met kleurfilters. Dat kun je subtiel doen door het in de achtergrond te gebruiken, maar het leek mij juist eens leuk om het als hoofdlicht te gebruiken.

Danien


Zoals de foto hierboven. Het hoofdlicht is hierbij voorzien van een rood filter en de tweede flitser juist weer van een blauw filter. Dat levert een redelijk extreme foto op waar geen enkele kleur goed in weergeven wordt.

Ik vind het gaaf, maar ik snap dat veel mensen het over de top vinden. De achtergrond werd echter wel wat donker, dus ik heb nog wat rook toegevoegd om de achtergrond beter zichtbaar te maken. Dat leverde deze foto op.

Danien


De gekleurde achtergrond geeft om een of andere reden meer houvast in de foto waardoor de kleurfilters minder extreem over komen.

Ik heb de kleurfilters ook nog op een meer traditionelere manier gebruikt; met één hoofdlicht zonder kleurfilters en twee spots van achteren om kleur toe te voegen. Dat levert een normalere foto op met aardige kleuraccenten.

Danien


Wat spreekt jou meer aan en waarom?
Laat het weten in de reacties!

We hebben trouwens ook nog een behind-the-scenes videootje gemaakt tijdens de shoot. Je kunt hem hieronder bekijken.


Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Hij is fulltime actief met Photofacts en Photofacts Academy. Elja's foto's vind je op Instagram, hij is getrouwd met Sara en vader van Mika en Vera.

2 reacties

 1. Farhad
  Farhad schreef op donderdag 20 april 2017 om 22:34

  eerste keer zie ik, ik vind filters in de 3de foto hebben mooiste effect ingeleverd en juist foto heeft een elegant en in de gelijk tijd mysterieus sfeer. Goei idee.
  Ik heb ook bezing met leren met Zwart&wit analoog en daarvoor heb ik paar kleur filter gekocht, maar heb ik nog niet begonnen met gebruiken. eerlijk zeggen ik weet niet hoe en waar moet ik hun gebruiken eigenlijk.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 21 april 2017 om 10:23

  @Farhad; kleurfilters voor analoge zwart-wit fotografie heeft een heel ander doel dan de kleurfilters die ik nu gebruikt heb op mijn flitsers in het artikel hierboven.

  Met een kleurfilter op je objectief kun je een bepaalde kleur donkerder of juist lichter maken in zwart-wit. Voor lichter huidtinten kun bijvoorbeeld gebruik maken van een oranje filter voor je objectief.

Deel jouw mening

Bekijk ons reactiebeleid.

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

41.557 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

41.557 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.