Johannes Klapwijk

Spelen met 'foto parameters'

donderdag 26 maart 2009, 19:35 door | 9,068x gelezen | 11 reacties

Wat je erg veel ziet bij mensen die nog niet zo lang met fotografie bezig zijn is dat ze onderwerpen rechttoe rechtaan fotograferen. Bij sommige foto's hoor je ze soms denken: "kijk, een groepje krokussen. Die zijn mooi, dat wil ik fotograferen!".

*klik*

En het resultaat is: een groepje krokussen, gefotografeerd vanaf boven (want je bekijkt ze natuurlijkerwijs natuurlijk altijd vanaf boven), precies midden in het beeld, gemaakt met een groothoek lens en grote scherptediepte.

Hieronder staan een aantal keuzes bij het maken van een foto waar je over na kunt denken. Wanneer je eens de tijd neemt om er wat moois van te maken dan kun je van een groepje krokussen iets veel interessanters maken!

De 1e keuze is die voor een lens. Bij mijn foto heb ik gebruik gemaakt van mijn 150mm macro lens. Vergeleken met de groothoeklenzen die veel gebruikt worden is dat een mooie lange brandpuntsafstand.

Vervolgens is keuze 2 de invalshoek. Vaak is het het beste om op 'oog hoogte' van je onderwerp te komen, plat op de buik dus.

Keuze 3 is het gebruik van je diafragma / scherptediepte. Ik heb er voor gekozen om in plaats van f/8.0 of hoger te kiezen mijn lens eens wide-open te zetten op f/2.8.

Keuze 4 is portret of landschap formaat. Probeer hierbij eens te letten op de lijnen van je onderwerp. Een krokus heeft een staande vorm. Deze kun je recht doen door ook je foto deze vorm te geven.

En dan word het spelen, neem er vooral de tijd voor om te zoeken naar dat mooie beeld. Ik heb zeker twintig minuten op mijn buik gelegen en een vijftigtal platen gemaakt. Wanneer je zo weinig scherptediepte kiest is het zoeken naar onscherpe bloemen in de voorgrond die kleur toevoegen aan het beeld. Ik heb er voor gekozen wel een krokus die mooi in het midden stond als onderwerp te kiezen. Vanwege het doorschijnende karakter van de bloemblaadjes heb ik voor tegenlicht gekozen, zodat het licht door de bladeren de teerheid van het bloempje versterkt.

Krokus met weinig scherptediepte
Het resultaat

Cursus Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met macro fotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

11 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 26 maart 2009 om 20:54

  Johannes, bedankt. Vooral voor het inspirerend beeld.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 26 maart 2009 om 22:47

  Mooie uitleg en een waanzinnig mooie foto!

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 26 maart 2009 om 23:20

  Het geheel zouden we kunnen samenvatten met: 'resultaat gericht werken'.

 4. CasperGraaf
  CasperGraaf schreef op vrijdag 27 maart 2009 om 00:22

  Moet toch echt aan die macrolens, vooral als ik dit zie. Overigens is dit met een 50mm ook goed te doen. Schitterende foto, écht!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.833 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.833 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.