Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Raisa Zwart

Stappenplan voor het beginnen met bruidsfotografie

dinsdag 8 juli 2014, 20:49 door | 10.560x gelezen | 0 reacties

Bruidsfotografie is een vak apart; het is prachtig en dankbaar werk en veel fotografen genieten écht van het fotograferen van een huwelijk. Hoe speciaal is het immers dat jij deze dag mee mag maken én de verantwoordelijkheid krijgt om zo'n mooie dag vast te leggen.

De foto's vormen een aandenken aan de bruiloft en houden herinneringen levend. Tegelijkertijd kan het voor fotografen ook zeer stressvol zijn, je hebt op veel momenten maar een paar seconden om de perfecte foto te maken. Ben je zelf ook geïnteresseerd in deze tak van fotografie maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Dit stappenplan helpt je een stukje op weg!

Safiye jeffrey2

1. Zorg voor de juiste apparatuur en weet hoe je het moet gebruiken


Misschien een open deur, maar om professioneel bruidsfotograaf te worden heb je de juiste apparatuur nodig. Hoe meer ervaring je hebt en hoe hoger je vraagprijs is, hoe belangrijker dit wordt.

Het bruidspaar verwacht te allen tijde een prachtige reportage van hun dag. Je moet dus voorbereid zijn op; felle zon, regen, foto's maken onder slechte lichtomstandigheden zoals 's avonds op het feest, en eigenlijk ook op het defect raken van je camera.

De meeste bruidsfotografen gebruiken minimaal twee spiegelreflex camera's, zo hoef je ook minder vaak van lens te wisselen. Zorg dat je de apparatuur door en door kent en niet voor verassingen komt te staan.

2. Doe ervaring op en bouw aan je portfolio


Als je er over nadenkt om je te gaan ontwikkelen binnen de bruidsfotografie ben je waarschijnlijk al bezig met fotografie en heb je wellicht al een portfolio. Het is natuurlijk erg belangrijk ook een portfolio op te bouwen als bruidsfotograaf.

Dit doe je door ervaring op te doen; bijvoorbeeld bij workshop en cursussen, als second shooter bij bruiloften en natuurlijk tijdens je eerste opdrachten als bruidsfotograaf. Er zijn veel bruidsparen die geen budget hebben maar wel op zoek zijn naar een bruidsfotograaf, dit zijn mooie kansen voor beginnende fotografen om ervaring op te doen binnen de bruidsfotografie.

Zorg bij het opbouwen van je portfolio wel dat de andere partij (het bruidspaar, degene waarbij je een workshop volgt of de fotograaf waar je bij meeloopt) op de hoogte is van je intenties. Zij moeten wel akkoord gaan met het gebruik van de foto's voor je portfolio.

3. Promoot jezelf als bruidsfotograaf


Wanneer je eenmaal een portfolio hebt opgebouwd en een aantal bruiloften hebt gefotografeerd kun je beginnen met promotie en marketing. Je kunt dit zelf doen of uit handen geven. Voorbeelden van dingen die je kan doen zijn bijvoorbeeld: een website maken, social media pagina's maken, een Google (maps) vermelding aanvragen of bloggen over je ervaringen.

4. Geniet van de ervaring


Bruidsfotografie is zwaar maar daarentegen wel érg leuk. Geniet van de dagen je mag fotograferen, en blijf lachen. Je enthousiasme zal gewaardeerd worden door het bruidspaar en de gasten én (ook niet onbelangrijk) is terug te zien in de foto's!

Safiye jeffrey3

Bruidsfotografie is er in allerlei verschillende stijlen en kwaliteitsniveaus. Dit stappenplan is dan ook zeker niet de enige manier om een succesvol bruidsfotograaf te worden en de lijst is niet uitputtend. Dit stappenplan is bedoeld om een leidraad te zijn voor startende fotografen met interesse in bruidsfotografie die toe zijn aan de volgende stap maar niet precies weten hoe ze daar moeten komen. Gebruik dit artikel dus als leidraad, en wijk af waar nodig.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Raisa Zwart

Over de auteur

Raisa Zwart is fotografe op het gebied van portret- mode- en bruidsfotografie en heeft haar eigen bedrijf: Zwart Fotografie. Haar werk en eigen blog is te vinden op Zwartfotografie.nl.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord