Elja Trum

Starten met je eigen website als fotograaf

donderdag 17 maart 2011, 23:32 door | 45.953x gelezen | 18 reacties

Elke fotograaf moet een website hebben om zijn of haar werk op te tonen. Het is de goedkoopste en gemakkelijkste manier om je werk aan de wereld te tonen. Opvallend veel fotografen hebben echter nog geen eigen site. Vreemd, want het is erg eenvoudig om een professioneel ogende website op te zetten.

Nu was mijn eigen persoonlijke website ook hoognodig aan een update toe, dus een goede reden om eens een uitgebreid artikel te schrijven hoe je als fotograaf je werk wereldkundig kunt maken. Ik hoop je te kunnen laten zien hoe eenvoudig en goedkoop het is je site op het internet te krijgen.

Het doel van je website


Er zijn een aantal stappen die je moet nemen voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het bouwen van je website. De eerste stap is het bepalen van het doel van je website. Als je bijvoorbeeld als natuurfotograaf je diensten aanbiedt zal dit waarschijnlijk het tonen van je werk en het aantrekken van nieuwe klanten zijn. Maar ben je amateurfotograaf zonder de insteek opdrachten aan te nemen dan kan het ook simpelweg het tonen van je werk zijn.

In mijn geval wilde ik met mijn nieuwe website mijn werk als fotograaf onder de aandacht brengen van potentiele klanten. Het is mijn insteek om meer betaalde opdrachten te gaan doen en op de website moet duidelijk worden wat mensen kunnen verwachten wanneer ze mij inschakelen.

Het uiteindelijke doel van mijn website is dus het aantrekken van klanten en het ontvangen van concrete leads voor opdrachten.

Focus je doelgroep


Mijn gestelde doel hierboven is erg breed en algemeen. Het is moeilijk je te richten op een dergelijk brede doelgroep. Daarom is het volgens mij erg belangrijk je te richten op een specifiek onderdeel binnen de fotografie.

Een fotograaf die zegt alles te doen krijgt ook vast wel wat opdrachten, maar wanneer iemand aangeeft gespecialiseerd te zijn in wat hij of zij zoekt dan zul je meer opdrachten op dat vlak krijgen. Je weet zelf ook dat je bij de slager beter vlees kunt krijgen dan in de supermarkt. Je gaat liever naar een specialist als je het echt goed wilt hebben.

Zelf wil ik me richten op huwelijks- en portretfotografie. Ik vind beide ook dicht genoeg bij elkaar liggen om een logische combinatie te vormen. Als je fashion- en landschapsfotografie aanbiedt dan is een dergelijk verband minder snel te leggen. Waarschijnlijk is dat dan ook niet de beste keuze.

Vind je dat je toch gewoon goed bent in meerdere typen fotografie en ben je bang klanten mis te lopen, dan is het wellicht een optie om meerdere websites aan te bieden; elk gericht op een specifieke doelgroep.

De inhoud van je website


De volgende stap is te bekijken hoe je de gestelde doelen kunt bereiken. Een belangrijk onderdeel daarbij is natuurlijk het tonen van je portfolio; de beste foto's die je gemaakt hebt. Daarnaast moet je zorgen voor de nodige tekstuele uitleg.

Op mijn eigen website wil ik mensen die op zoek zijn naar een leuk portret aantrekken en toekomstige bruidsparen. Huwelijksfotografie en portretfotografie moeten daarom prominent aanwezig zijn op mijn site, zowel voor bezoekers die binnenkomen op de homepage als mensen die de site via een zoekmachine via een andere pagina betreden.

In het menu moeten beide vormen van fotografie dus duidelijk terugkomen. Ook wil ik een blog op mijn website. Een blog is in mijn ogen de beste manier om regelmatig tekst en beeld te kunnen plaatsen die eigenlijk los staat van je portfolio, maar je wel wilt tonen. In een blog kun je van elke shoot die je doet een paar foto's laten zien. Voeg daar wat tekst bij toe en je zorgt er op natuurlijke wijze voor dat je site goed vindbaar zal zijn.

Gebruik een blog op je website

Het is slim om voordat je begint vast te noteren welke menu-items je in je site wilt terugzien. Probeer maximaal zeven menu-items te gebruiken. Bij meer raken bezoekers het overzicht kwijt. Je kunt wel gebruik maken van een submenu om onderdelen te groeperen.

Een platform kiezen


Je kunt natuurlijk een website helemaal op maat laten bouwen. Het eindresultaat is dan waarschijnlijk erg mooi en helemaal afgestemd op je wensen. Helaas zullen er ook de nodige kosten aan verbonden zijn.

Het is echter helemaal niet meer nodig om een dure partij in de arm te nemen voor het maken van je website. Met een beetje moeite kun je het namelijk prima zelf. Er zijn verschillende platformen beschikbaar die het je mogelijk maken snel en eenvoudig een site op te zetten. Populair zijn bijvoorbeeld Joomla en Wordpress.

Voor beide sites zijn de nodige thema's te vinden gericht op fotografen. Zelf heb ik gekozen voor een Wordpress website en daar heb ik geen spijt van. Wordpress zit solide in elkaar en wordt er veel gebruikt. Daardoor zijn er ook erg veel plugins en thema's voor beschikbaar. Zo kun je een website in no-time opzetten en voorzien van allerlei handige dingen.

Hosting uitkiezen


In grote lijnen zijn er twee type hostingplatformen; Windows en Linux. Het is belangrijk dat je weet welk platform je nodig hebt om jouw website op te draaien. In de meeste gevallen zal een Wordpress site niet op een Windows hosting kunnen draaien bijvoorbeeld. In de meeste gevallen is een Linux hosting geschikter.

Zelf gebruik ik twee hosting providers voor mijn websites; Vevida en Deziweb. Vevida maakt gebruik van een Windows omgeving, maar ondersteund ook PHP (meestal standaard op Linux). Deziweb maakt gebruik van Linux.

Vevida en Deziweb

Beide hostingproviders zijn erg betaalbaar en met Vevida werk ik inmiddels al jaren naar tevredenheid. Op Vevida draait Photofacts bijvoorbeeld ook. Mijn nieuwe Wordpress website voor mijn fotografie draai ik echter op Deziweb. Zij bieden hier prima ondersteuning voor op hun servers.

Beide hostingproviders bieden twee gigabyte diskruimte (of meer) aan. Dat is meer dan voldoende ruimte voor de gemiddelde website. Als fotograaf kun je daar zelfs een flinke lading hoge resolutie afbeeldingen op kwijt. Per jaar betaal je zo'n 35 euro bij Deziweb of 45 euro bij Vevida. Een website hoeft dus helemaal niet duur te zijn!

Een website opzetten


Het opzetten van een standaard Wordpress site is binnen een uurtje te doen. In principe kun je daarmee wel van start, maar het is natuurlijk mooier om af te wijken van het standaard uiterlijk en iets mooiers op te zetten. Bij Wordpress kun je hiervoor thema's gebruiken.

Er zijn duizende gratis thema's te vinden, maar je krijgt vaak net iets meer kwaliteit door een betaald thema af te nemen. Omdat in deze thema's meer tijd en moeite gestopt is werkt het allemaal ook wat prettiger en vaak krijg je ook ondersteuning bij je thema (en dus met het opzetten van je website).

Zelf heb ik na even zoeken gekozen voor het Deepfocus thema van Elegant Themes. Ook de thema's ePhoto en eGallery kunnen erg geschikt zijn voor een website van een fotograaf. Voor 39 dollar per jaar kun je al hun thema's gebruiken. En je kunt je abonnement ook direct opzeggen, je mag de thema's ook na het eerste jaar gewoon blijven gebruiken zonder door te betalen.

Alternatief waar ook mooie thema's te vinden zijn zijn WP Zoom, PhotoPurePress en Photocrati.
Wat voor mij belangrijk was bij het thema was dat deze het ook goed zou doen op een iPad en iPhone. Naast een mooie en professioneel uiterlijk natuurlijk..

Elja Trum Fotografie

Ik heb het standaard Deepfocus theme nog wel wat aangepast zodat het geheel nog meer volgens mijn wensen opgezet is. Omdat fotografie belangrijk is, vond ik het ook erg belangrijk dat direct op de homepage op groot formaat foto's te zien zouden zijn.

Invulling


De invulling van je website is waarschijnlijk het belangrijkste gedeelte van het gehele proces. Je wilt natuurlijk foto's tonen die jouw beste werk weergeven. Ik ben ervan overtuigd dat je portfolio zelf niet te uitgebreid moet zijn. Weinigen hebben zin om zes pagina's met elk twaalf foto's door te gaan werken.

In mijn ogen is het beter om uit die foto's een strenge selectie te maken. Kun je dat niet zelf, vraag dan iemand anders wat hij of zijn de beste foto's uit jouw selectie vind. Natuurlijk moet je ook bij je portfolio rekening houden met de gekozen doelgroep. Een productfoto heeft weinig toegevoegde waarde als je jezelf aanprijst als concertfotograaf.

Foto's alleen zijn niet voldoende. In de meeste gevallen zijn potentiele klanten ook benieuwd naar jou en je werkwijze. Ze willen weten wat zij kunnen verwachten als ze met jou in zee gaan. Overigens gebruik ik mijn blog ook om (zo nu en dan) eens een afwijkende opdracht in te beschrijven. Ik wijk dan wel af van mijn doelgroep. Deze artikelen moeten echter duidelijk minder vaak voorbij komen.

Invulling geven aan je site is wel tijdrovend. Vooralsnog heb ik op mijn vernieuwde website een begin gemaakt met een aantal artikelen. Dit wil ik de komende periode gaan uitbreiden. Ook de tekstuele pagina's zelf moet ik nog van een betere invulling voorzien. Je moet echter ook een moment stellen dat je website live gaat!

Aan de slag!


Het is een lang verhaal geworden, maar hopelijk heb ik je kunnen laten zien dat het opzetten van een eigen website niet zo moeilijk (noch prijzig) is als het in eerste instantie wellicht lijkt. Mocht je nog geen website hebben, dan raad ik je aan vandaag nog aan de slag te gaan!

Benieuwd hoe mijn nieuwe website er uit ziet?
Neem gerust even een kijkje!

Wil je wel een nieuwe website, maar is het je toch teveel gedoe om het technische gedeelte zelf te doen? Neem contact met me op, wellicht kan ik je op weg helpen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. Mark
  Profiel  Mark schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 00:18

  Hoi Elja,

  Leuk artikel weer en je site ziet er mooi uit. Toevallig gebruik ik ook hetzelfde theme voor mijn website knipoog

 2. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 07:47

  Handige post, destijds ook zitten worstelen in CSS aan mijn theme maar ik ben tevreden. Compact, levendig en precies zoals ik het wilde.

 3. John Verbruggen
  John Verbruggen schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 10:14

  Het lijkt wel of Wordpress zo'n beetje de heilige graal is om je website mee te bouwen tegenwoordig. Het vraagt de nodige kennis om dit voor elkaar te krijgen (ik zie veel vragen voorbij schieten op Twitter).

  Ik heb mijn site gemaakt met behulp van viewbook.com. Daar heb je veel minder kennis voor nodig (een beetje HTML) en als het niet lukt is er de helpdesk. Viewbook is niet gratis, maar redelijk geprijsd en het spaart me een hoop werk. ik ben er dik tevreden over.

  mvg
  John Verbruggen
  jvfotografie.com

 4. tk-photography
  Profiel  tk-photography schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 10:55

  Een mooie rustig site Elja. Ziet er goed uit.

  Twee vraagjes:
  De mouse-over effecten in de portfolio pagina's is dat een plugin of zit dat in de theme?
  Dezelfde vraag voor de schaduw onder de tweede foto op deze pagina bijvoorbeeld op je huwelijksfotografie pagina (de eerste foto heeft deze schaduw overigens niet).

  Zelf gebruik ik op tonkunen.com een theme van Graph Paperpress. Zij bieden zowel gratis als betaalde themes aan. Zelf gebruik ik Fullscreen. Overigens ga ik hem nog wel fine tunen, de tekst is niet altijd even goed leesbaar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.226 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord