Niels van der Perk

Studiofotografie; de Sekonic L-308S flitslichtmeter bekeken

woensdag 24 februari 2010, 23:02 door | 28.398x gelezen | 14 reacties

Een van mijn favoriete onderdelen van fotografie is lekker bezig zijn in een studio. Nu beschik ik zelf (nog) niet over een goed uitgerust studio met alle toeters en bellen, maar zoals waarschijnlijk velen kom je op een zolderkamer best een eind. Na de aanschaf van mijn huidige flitsset merkte ik echter wel dat het apparaatje wat alles een stuk eenvoudiger maakt er ook snel moest komen: een flitsmeter.

Zonder flitsmeter kan je ook hele goede resultaten behalen, alleen moet je dan wat meer testjes schieten. Je bent dan wat langer aan het afstellen totdat je de juiste belichting hebt gevonden. En daarvoor hebben ze natuurlijk de flitsmeter uitgevonden!

Afgelopen weekend ben ik -na wat informatie te hebben ingewonnen- overgegaan tot de aanschaf van een flitsmeter. Deze kan in je in vele soorten verkrijgen, en zoals altijd hangt er natuurlijk een prijskaartje aan de kwaliteit die je koopt.

De flitsmeter die het voor mij is geworden is de Sekonic Flashmate L-308S. Eenmaal thuisgekomen na de aanschaf heb ik eerst de handleiding is goed doorgenomen. Ik had in een workshop wel eens zo'n meter in mijn handen gehad, maar die stond al helemaal ingesteld. Dan is het alleen nog maar draaien aan de flitserinstelling om de optimale belichting te bereiken.

Sekonic Flashmate L-308S


Na het doorlezen van de handleiding ben ik de meter gaan proberen. Ik moet zeggen dat deze meter erg makkelijk in het gebruik is, en waarschijnlijk kan je zonder de handleiding te lezen ook al een aardig eind komen. Hieronder wat specificaties van deze meter:

Specificaties Sekonic Flashmate L-308S
- De flitsmeter bij uitstek, klein en handig
- Incident en reflective meting voor flitslicht en bestaand licht.
- Filmgevoeligheid instelling van 3 tot 8.000 ISO
- f/stop display bereik van f/1.4 tot f/90.9
- Sluitertijden: bestaand licht tot 1/8000 in 1, 1/2, 1/3 stap
- Flitslicht tot 1/500s in 1, 1/2, 1/3 stap
- Autopower off
- Herhaling nauwkeurigheid 0,1 EV of minder
- Wordt geleverd met Lumidisc contrast vlakte meting (add-on).

En ja, als je eenmaal zo'n meter hebt dan is het allemaal inderdaad een stuk eenvoudiger in te regelen. Je hoeft nog maar een paar testjes te schieten, maar eigenlijk staat alles direct zoals het moet staan.

Al met al vind ik dit een goede en gebruiksvriendelijke meter voor een redelijk aankoopbedrag.
En het is met zoals vele dingen: als je het eenmaal hebt dan kun je eigenlijk niet meer zonder en vraag je jezelf af waarom je hem niet al veel eerder hebt gekocht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

14 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 25 februari 2010 om 06:55

  Met een prijs van rond de 200 euro blijf ik zo'n apparaatje een flink duur ding, maar deze is idd relatief goed betaalbaar.

  Maar of ik 200 euro over zou hebben om te voorkomen dat je even een minuut test shots moet nemen....

 2. sparkone
  Profiel  sparkone schreef op donderdag 25 februari 2010 om 09:48

  Ik ben benieuwd naar je ervaringen met deze meter! video ervan maken?

 3. Korthouwer
  Korthouwer schreef op donderdag 25 februari 2010 om 11:42

  Beetje karige informatie in mijn ogen. Nu laat je alleen maar zien wat je gekocht heb maar niet hoe het in werking treedt plus eventuele voor- en na-resultaten.

 4. PeterB
  Profiel PeterB schreef op donderdag 25 februari 2010 om 12:49

  Hoop dat dit een eerste artikel uit een reeks gaat worden. Ben vooral benieuwd naar je ervaringen in het gebruik van de meter (tips, ideeen, etc.). En of je merkbaar verbetering (of versnelling) in het resultaat ziet. Mocht je tijd en inspiratie hebben om verder te schrijven... ik ben geinteresseerd! Ik bouw nu en dan mijn woonkamer om tot fotostudio. Erg leuk om te doen, maar vaak ook zoeken naar de juiste lichtdosering en balans. Wellicht dat ik ook nog eens tot aanschaf van een flitsmeter overga.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord