Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Tien essentiële fotografenattributen

maandag 22 oktober 2012, 20:54 door | 13.027x gelezen | 18 reacties

Elke fotograaf zal een checklistje hebben. Camera, geheugen, accu's, objectieven, batterijen... maar naast alle fotogear zijn er altijd nog zaken die minstens zo belangrijk zijn (of misschien zelfs belangrijker dan veel van de fotospullen die we meezeulen). De tien essentials – soort van...

TapeZelf fotografeer ik met name voor bedrijven. Portretten en reportages op locatie. Je weet dan niet altijd waar je terechtkomt en hoe de plek eruit ziet of te bereiken is. Goed voorbereid zijn is dan essentieel (ook omdat tijd geld is). Maar ook bij –bijvoorbeeld– bruidsfotografie heb je geen tijd om iets te regelen en moet je improviseren met wat je bij je hebt.

Natuurlijk, elk fotografiegenre kent zijn eigen mores en eigenaardigheden. Een natuurfotograaf zal weer andere zaken meebrengen dan een fotojournalist. Maar om goed beslagen ten ijs te komen, kan het in ieder geval geen kwaad om deze spullen bij je te hebben.

1. Duct tape!


Toen ik op Twitter vroeg wat absoluut niet mag ontbreken, waren de reacties duidelijk. Duct tape, gaffer tape of een ander soort stevige tape. Flitsers vastplakken, te wijde kleding provisorisch insnoeren of takken van bomen die in de weg hangen: duct tape biedt de oplossing.

Irma Neopan Acros 100  Mamiya645

Een portretsessie in een donkere kroeg, waar ik mijn statief net niet goed kwijt kon. De flitser voor het haarlicht kon ik gelukkig vasttapen achter Irma (Analoog portret, Mamiya645, Neopan/Acros in Rodinal).

2. Visitekaartjes


Of je nu een bruidsreportage aan het doen bent of voor een bedrijf op pad bent: je trekt de aandacht. Wellicht heb je geen tijd om uitgebreid te gaan staan netwerken, maar iets kunnen overhandigen om mensen op je website te wijzen is natuurlijk onontbeerlijk. Pen en papier mag natuurlijk ook, maar staat toch wat minder professioneel.

Visitekaartjes

3. Paracetamol


Als fotograaf zul je tijdens een bruiloft, reportage of andere opdracht wél gewoon door moeten, ook met hoofdpijn. Maar zeker ook naar je klant toe... de blik van de (moeder van de) bruid als je kunt helpen door even een paracetamolletje uit je tas te toveren als ze het nodig heeft, is goud waard! Dan kun je als fotograaf eigenlijk al niet meer stuk. Ibuprofen of aspirine mag natuurlijk ook...

Pills

4. 'Bewijsmateriaal'


“Nee hoor, ik heb écht toestemming. Daarover heb ik telefonisch contact gehad, met ehm, hoe heet ie ook alweer...”
Of het nu een bruiloftsreportage is, een TFP-shoot op een locatie die ik van tevoren heb geregeld of bij een bedrijfsreportage: ik zorg altijd dat ik een printje bij heb van de bevestiging van de locatie. Het liefst de originele e-mail. Of op z'n minst naam en telefoonnummer van wie ik gesproken heb. Je weet nooit wat voor fanatieke portier, beveiliger of andere medewerker je treft!

5. Navigatie


Hoe goed je voor een bruidsreportage ook de adressen hebt geprint, er is altijd een weg afgesloten. En wanneer je met een commerciële opdracht bezig bent en snel ergens moet zijn, wil je niet moeten zoeken naar het adres. Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig navigatie, maar het mag dan ook echt niet meer ontbreken!

6. Zakken!


Een rol vuilniszakken heb ik ook standaard in de kofferbak liggen. Om bruidsjurken op vieze parkbankjes schoon te houden, maar ook het grijze pak van een directeur die liever niet in de fabriek ergens op gaat zitten... en bij onverwachte regenbuien kun je je apparatuur ook nog eens droog houden.

Een thee- of handdoek kan daarvoor ook zijn nut bewijzen. Zo ken ik zelfs een fotograaf die een stapje verder gaat: zijn reportageflitsers zijn buiten standaard voorzien van boterhamzakjes. Daarmee flitst hij gewoon door bij een flinke regenbui.

Dan Tien In De Lucht

Muziektheatergezelschap 'Dan Tien in de Lucht' op de foto op de Utrechtse gracht (tevoren afgesproken) in de stromende regen (fijn voor de sfeer, maar niet afgesproken). Erg handig om dan voldoende plastic zakken bij te hebben om apparatuur zo droog mogelijk te houden...


7. Laarzen


Bij sommige van de grotere bedrijven waar ik wel eens op projectlocaties fotografeer, weet ik dat er veiligheidsschoeisel klaar staat als ik kom. Maar dat is lang niet altijd het geval. Als je weet dat je aansluitend een laboratorium in moet voor je volgende opdracht (of na de bruidsreportage in een weiland nog naar het stadhuis moet), is het dus verstandig om laarzen of anderszins reserveschoenen in de auto te hebben staan!

8. Compactcamera


Huh? Jazeker. Onontbeerlijk misschien niet, maar als extra back-up kan het nooit kwaad. Een heel enkele keer kom ik ook wel eens op een plek, waar ik gewoonweg mijn grote spiegelreflexen en tas niet mee kan of mag nemen. Dan ben ik maar wat blij dat ik mijn Olympus PEN bij me heb en dus toch wat beelden kan schieten.

9. Kleingeld


Ik ben dol op PayPal, iDeal, pinnen, chippen en andere manieren van 'digitaal' betalen. Los geld bij je hebben is maar lastig. Toch ligt er altijd in mijn auto of zit er in mijn jaszak wat kleingeld. Voor een toilet dat bewaakt wordt door een strenge toiletjuffrouw of die ene 'ouderwetse' parkeerautomaat waar je nog niet electronisch kunt betalen. Want uiteraard loop je daar alleen tegenaan als je er geen tijd voor hebt én er geen pinautomaat in de buurt is...

Ladder

10. Keukentrap


Nee, deze ligt niet standaard in mijn auto. Maar in veel gevallen is een keukentrapje of ander klein, draagbaar opstapje erg handig. Om net wat hoger te staan als het publiek, bijvoorbeeld bij sportwedstrijden of andere drukke gebeurtenissen. Maar ook bij een bruidsreportage kan het best eens van pas komen om een klein trapje in je auto te hebben liggen. In een enkel geval heb ik voor een specifiek portret zelfs de geïnterviewde gewoon op de trap gezet , omdat dat nu eenmaal goed werkte (en binnen de briefing paste):

Martin van Staveren
Martin van Staveren, risk management consultant, gefotografeerd voor een nieuwsbrief voor een klant in de bouwbranche.

Zoals gezegd, elk genre fotografie kent zijn eigen eigenaardigheden en attributen. En wees gerust, ik ga ook niet altijd met dit volledige pakket op pad, maar wellicht zitten er nog wat eye openers tussen voor andere fotografen!

Bonus voor Landschapsfotografen


Voor de landschapsfotografen onder ons heeft Digital Rev TV dit weekend nog een hilarisch filmpje samengesteld met de twintig zaken die je 'nodig' hebt als je op pad gaat voor landschapsfotografie. Ook voor niet landschapsfotografen erg vermakelijk:


Met dank aan medeblogger Remco van der Kruis, die een eerste aanzet voor dit onderwerp heeft gegeven.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

18 reacties

 1. Benny
  Profiel Benny schreef op maandag 22 oktober 2012 om 22:44  | reageer

  Ha Erik,

  Bekend, hoor! Hi, hi!

  Alleen visitekaartjes geef ik niet meer, maar daar in de plaats van een mooie flyer van 10x15cm met alle gegevens.

  Paracetamol, gelukkig niet veel nodig, maar toen ik het nodig had, was ik ook blij dat ik het bij me had. En nee, niet van een kater, hoor. Ha, ha!

  Benny

 2. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 22 oktober 2012 om 23:21  | reageer

  Ik heb ook altijd een Zaklamp en een leatherman mee.

 3. Marc Wijngaarde
  Profiel Marc Wijngaarde schreef op maandag 22 oktober 2012 om 23:38  | reageer

  Good ol' multifunctioneel zakmes!

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 22 oktober 2012 om 23:44  | reageer

  veiligheidsspelden. De wereld kan niet zonder veiligheidsspelden!

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 07:17  | reageer

  @Benny: 't Is ook minder voor mezelf, maar altijd handig knipoog

  @aradilon en Marc Wijngaarde: inderdaad, heb zelf ook altijd iets van 'n schroevendraaiertje en/of stanleymesje bij nu je het zegt!

  @martinphili: Naar aanleiding van Twitter-comments heb ik nog even overwogen een vrouwenversie te maken van de attributenlijst. Daarop prijken naast veiligheidsspelden ook haarspeldjes/elastiekjes en vooral veel Labello knipoog :-D

 6. marijke
  marijke schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 11:59  | reageer

  Als ik op pad ga om paddenstoelen te fotograferen heb ik ook een schaartje bij om hier of daar wat grassprietjes weg te knippen ...
  Een zaklamp zit standaard in mijn fototas ...

 7. Elbee
  Elbee schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 13:05  | reageer

  Een schaar en een klem

 8. jamesprovision
  Profiel jamesprovision schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 14:27  | reageer

  zak(je) rijst als alternatief voor 'n statief, zeer handig bij lage standpunten.

 9. toffefotograaf
  Profiel  toffefotograaf schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 15:06  | reageer

  Er zijn dingen bij die ik gewoon vergeet maar nu extra in me zak stop.Het fimpje van Digital Rev TV is wel erg lachen hoor.Als ik zo moet gaan fotograferen dan kost die foto goud geld knipoog

 10. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 17:59  | reageer

  Vers schoonmaak doekje.

 11. herman431
  Profiel herman431 schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 19:37  | reageer

  Belangrijke dingen,
  Wat zijn jullie nou vergeten. Bij bruids repotages altijd extra BODY EN LENS EN sd etc kaartje, een klein borseltje, nutrale panty voor, Nutrale makeup en lippenstift, veiligheidspelden, meerdere pocho`s, locatie voor de bruifsfoto`s bezoeken voor die tijd, water bestendig kunnen fotograferen, Telefoon en telefoonnummers. En Heren en Dames er is nog een hele lijst. SUCCES

 12. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 21:57  | reageer

  Leuke reacties, en inderdaad herman, je kan ook een blog maken met wel 100 essentiele attributen buiten cameraapparatuur...

 13. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op woensdag 24 oktober 2012 om 00:07  | reageer

  @herman, het ging in deze post juist niet over dat soort dingen, het gaat hier over de dingen waar je juist niet direct aan denkt maar wel zeer belangrijk of handig zijn.

 14. Estrella
  Estrella schreef op woensdag 24 oktober 2012 om 02:28  | reageer

  Handig lijstje!

 15. loscar
  loscar schreef op vrijdag 26 oktober 2012 om 16:10  | reageer

  Ik neem altijd een douchemuts mee;deze doorzichtige die men gratis vind in de hotels.

 16. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 26 oktober 2012 om 16:14  | reageer

  Ben erg benieuwd waarvoor, loscar...

 17. loscar
  loscar schreef op vrijdag 26 oktober 2012 om 16:25  | reageer

  Bij plotse regen is dit het beste hulpmiddel om onze aparatuur tijdelijk te beschermen!!

 18. Benny
  Profiel Benny schreef op zaterdag 27 oktober 2012 om 05:34  | reageer

  Loscar,

  Houd je wel rekening met condens? Condens is nog gevaarlijker voor je apparatuur, dan regendruppels...

  Ik gebruik nooit bescherming voor mijn camera's en objectieven als het regend. Ik dep het materiaal na de tijd gewoon voorzichtig af en zet het open en bloot in een goed geventileerde ruimte om te kunnen ademen. Dus na de tijd nooit gelijk in je fototas opbergen...

  Condens is écht een stuk gevaarlijker dan regendruppels. Dit is echt geen onzin. Daarom, gebruik ik ook niet van die rainsleeves of wat voor soortelijke dingen dan ook.

  Benny

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord