Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Tip: Een háálbaar fotoboek-idee voor op vakantie

maandag 29 juli 2019, 15:51 door | 4.150x gelezen | 2 reacties

Stel: je bent met meerdere mensen op vakantie. Met vrienden, of met je gezin. Hoe groot is de kans dat aan het einde van die vakantie iemand een fotoboek in elkaar klust? Ik vrees bijzonder klein. Maar niet met dit recept.

Maak een fotoboek


Onlangs zat ik op een terras samen met mijn zus. Zij zou aansluitend op vakantie gaan, maar dan met haar vriend en twee kinderen.

We spraken over de achterstand in fotoboeken (want er waren nog tig reizen die in fotoboeken moesten worden gevat) en over dat het leuk zou zijn als fotografie ook in díe vakantie af en toe onderwerp van gesprek zou zijn.

Eén en één is twee dacht ik. Dus hierbij mijn stappenplan voor een Bijzonder Haalbaar Fotoboekproject. Het aantal deelnemers is onbeperkt:

1. Maak (tenminste) één foto per dag


Iedereen maakt tenminste één foto per vakantiedag. Dat is haalbaar, dunkt me. Zélfs voor mensen die weinig fotograferen. Je mag er natuurlijk ook 93 maken. De crux is wel dat iedereen per dag één foto aanlevert. Je kiest zelf welke.

2. Stuur dagelijks de foto naar de “fotoverzamelaar”


Stuur jouw foto van de dag naar de persoon die het fotoboek gaat maken. Natuurlijk niet via whatsapp want dat gaat ten koste van je fotokwaliteit. Kies voor email, Airdrop of voor mijn part een postduif, maar geen whatsapp.

Alternatief: iedereen houdt zijn eigen fotokeuzes bij en belooft plechtig om direct na de vakantie de hele trits op te sturen. Wie dit niet doet, betaalt de volgende vakantie (of een andere passende straf).

3. Bespreek dagelijks de fotokeuze


Pak een vast moment op de dag (bijvoorbeeld tijdens het avondeten) om je eigen 'foto van de dag' te laten zien. Vertel waarom je juist voor die foto hebt gekozen. Bouw een dag vertraging in, zodat ook foto's die je laat in de avond neemt in aanmerking kunnen komen. Leuk gevolg: zo kijk je iedere dag even terug op de vakantie maar dan door de ogen van een ander.

Foto idee voor op vakantie


4. De fotoverzamelaar maakt het fotoboek


Bij thuiskomst maakt de fotoverzamelaar het fotoboek. Dat is niet zo'n helse klus meer, want die persoon heeft al alle foto's en hoeft nu enkel nog het boek te vullen.

Kies voor een pagina per dag met daarop de ingezonden foto's, of doorloop de afzonderlijke series apart (zodat je de vakantie bijvoorbeeld vier keer beleeft).

Talloze variaties op het thema


Natuurlijk zijn er allerhande variaties op dit thema. Hieronder vind je er een paar, maar ga vooral lekker zelf met dit idee aan de haal 🙂

 • Doe samen de dagelijkse fotoselectie; kies bijvoorbeeld elkaars beste foto uit;

 • Schrijf thema's op briefjes en stop ze in een grabbelton. Iedereen pakt een briefje eruit en gebruikt dat thema als rode draad in zijn vakantieserie;

 • De deelnemers bedenken afwisselend een woord van de dag waarop de foto moet voortborduren;

 • Voeg een taakverdeling toe: persoon 1 doet mensen, persoon 2 abstracte vormen, persoon 3 originele selfies, et cetera.


Het voordeel van deze fotoboek-aanpak is dat je bij thuiskomst niet met 782 onbewerkte foto's zit én je er nog 312 van iemand moet krijgen die maar niet over de brug komt.

Het maken van een selectie en passende pagina opmaak is bovendien zo tijdrovend dat 99% van de goedbedoelde voornemens hier stuklopen. Dat boek komt er vervolgens nooit.

Nu hopelijk wel, succes!

Vliegveld

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

2 reacties

 1. els tembuyzer
  els tembuyzer schreef op dinsdag 30 juli 2019 om 11:51  | reageer

  Mooie insteek!! De moeite om te proberen!!

 2. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 30 juli 2019 om 12:36  | reageer

  Dag Els Tembuyzer: leuk om te horen, succes! vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord