Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Tip: fotografeer eens op een keukentrap!

zaterdag 24 april 2021, 15:51 door | 3.244x gelezen | 7 reacties

Ik wil al jaren een keukentrap. Niet voor in huis, maar om op te fotograferen. Maar het bleef bij een vage wens. Totdat ik mijn keukentrapidee een paar weken terug deelde in een cursus die ik volg.

De week erop toonde een andere cursist zijn nieuwe foto's – gemaakt op een keukentrap. Dat bleek de druppel. De volgende dag had ik er één besteld. Hieronder lees je waarom.

Keukentrap


Vier jaar geleden kocht ik het boek Uit Voorraad Leverbaar van fotograaf Hans van der Meer. Daarin staan typisch Nederlandse winkelcentra die je in een vinexwijk vindt. Het zijn foto's die onmiskenbaar onze Nederlandse straatinrichting bloot leggen.

Dankzij dat boek kijk ik nu anders naar die winkelcentra en vooral naar het straatmeubilair dat in iedere gemeente hetzelfde lijkt te zijn. Maar ik leerde ook iets over zijn manier van werken. Zijn beelden maakt hij namelijk vanaf een keukentrapje.

Door die trap heeft Van der Meer een iets verhoogd standpunt. Dat geeft overzicht en voelt meer beschouwend in plaats van registrerend. Ik nam me voor om dat ook eens te doen.

Maar ik deed het niet. Want ik werk ook nooit met een statief, ik wil bewegingsvrijheid hebben wanneer ik fotografeer. Ik dacht dat dat trapje nog beklemmender zou voelen dan een statief.

En toch... die keukentrap bleef maar sudderen in mijn gedachten. Ik wist dat er ooit een dag ging komen waarop ik er ook zo idioot uit zou zien. En zo geschiedde, vier jaar later, aangejaagd door iemand anders die mijn advies wél opvolgde.

Enfin, een mens zit ingewikkeld in elkaar. Of nouja, ik in ieder geval...

Het verschil met mijn keukentrap


Onlangs ging ik op stap met mijn nieuwe aanwinst. Ik liep er een beetje onwennig mee over straat en had enige schroom om erop te klimmen.

Maar na de eerste foto was ik om. Verbaasde blikken van voorbijgangers zag ik niet meer. Wel zag ik het verschil in mijn foto's. Eerst een foto gemaakt vanaf de trap:

Op de keukentrap


En dan een foto zónder de trap, gewoon vanaf de stoep:

Zonder keukentrap


Je ziet meteen dat het straatmeubilair veel aanweziger is: de afvalbak rechts zit vol in beeld, terwijl ik er vanaf de trap zo overheen fotografeer.

De geparkeerde auto's aan de linkerkant blokkeren het zicht als ik op de stoep sta, maar doen dat veel minder als ik op de trap sta. Het zijn subtiele verschillen, maar juist die kunnen soms nét het gewenste verschil maken.

Kortom, wat mij betreft een goede aankoop. En niet eentje die je enorm in je portemonee voelt, dat is ook prettig.

Tot slot: het grappige is dat de trap niet dezelfde aversie in mij blijkt op te roepen als een statief. Eenmaal op de trap kan ik zélf namelijk nog prima bewegen met mijn camera.

Een paar centimeter naar links als dat beter uitkomt in de compositie, is zo gepiept. Goed om soms eens je eigen aannames te toetsen aan de werkelijkheid. vrolijk

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

7 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 24 april 2021 om 16:04  | reageer

  Als je nou wat meer bewegingsvrijheid wilt maar tegelijkertijd toch vanuit een hoog standpunt wilt fotograferen kan ik je een monopod statief aanbevelen.
  Camera op de timer en er op schroeven, statief uitschuiven en hoog optillen en je kijkt van heel hoog naar beneden.
  Het vergt een beetje oefening en je hebt best wel wat missers maar uiteindelijk kom je met hele leuke resultaten thuis.

 2. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op zaterdag 24 april 2021 om 17:43  | reageer

  @martinphili: Ha, goede toevoeging! Leuk om inderdaad ook eens mee te experimenteren vrolijk

 3. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 27 april 2021 om 11:07  | reageer

  Ik fotografeer modellen maar dan heel vaak met bijzondere standpunten. Heel vaak vanuit een liggend perspectief. Uiteraard óók vanaf een hele hoge trap en het model of modellen liggend.
  Een groothoek werkt soms ook leuk bijv. zittend op een trap van het model.

 4. Wil
  Wil schreef op dinsdag 27 april 2021 om 15:07  | reageer

  Een gezelschap/groepje mensen fotograferen vanaf een keukentrap is ook handig. Iedereen kan jou goed zien, dus jij ook iedereen!

 5. Robert
  Robert schreef op dinsdag 27 april 2021 om 17:20  | reageer

  En een goede trap. Want ojé als het wankel staat!
  Fotoschietgroeten Robert

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 28 april 2021 om 16:55  | reageer

  Ik dacht al, laatst, toen ik hier om de hoek door de wijk liep: wie is toch die vrouw op dat keukentrapje....?

  Andere toepassing: maak eens een portret en zet je geportretteerde op het trapje. Best verrassend resultaat kan dat opleveren knipoog

 7. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op donderdag 29 april 2021 om 20:07  | reageer

  @Lauran en Wil: Ha, dat zijn ook leuke manieren om een keukentrap in te zetten.
  @Robert: Ik heb mijn trap op twee eigenschappen geselecteerd: stabiliteit en gewicht. Want ik heb inderdaad een hekel aan wandelen. En aan tillen...
  @Erik: Haha dat was ik dus vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord