Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Tip: Gebruik je tijd op het vliegveld om te fotograferen

zaterdag 13 juli 2019, 15:15 door | 4.571x gelezen | 3 reacties

De kans is groot dat jij je camera pas uit de tas als pakt als je op je vakantiebestemming bent gearriveerd. Dán pas kijk je met een open blik naar je nieuwe tijdelijke habitat.

En dat terwijl je op de luchthaven twee uur lang de tijd zat weg te wachten. Daarom: gebruik je tijd op het vliegveld om te fotograferen. Heb je meteen wat te doen, én je leert anders kijken.

Ongeschreven regels


Zonder dat je het weet doe je mee aan allerhande ongeschreven fotografieregels. Een vliegveld is oninteressant, daar fotografeer je niet.

Hoogstens maak je een selfie om met je vrienden te delen dat je op reis gaat – dat mag dan weer wel.

Op je vakantiebestemming fotografeer je vervolgens het zwembad, de exotische maaltijden, de cocktails, de zonsondergang, de pittoreske straatjes en die leuke oude mannetjes die zo gezellig samen op een pleintje zitten.

Niks mis mee, maar de kans is groot dat je daardoor een hoop interessants niet fotografeert. Omdat het niet in ons gedeelde vakantieframe thuishoort.

Dat frame is gevuld door tienduizenden foto's op Instagram, door foto's uit fotoboeken van vrienden en familie, door series op televisie, door advertenties en ga zo maar door.

De luchthaven in Girona


Onlangs zat ik me een eind weg te vervelen op de luchthaven van Girona in Spanje (dat deed ik ook al op Schiphol, maar toen had ik nog niet bedacht dat ik ook kon gaan fotograferen).

Om 19:00 's avonds was nagenoeg alle horeca gesloten op de luchthaven, wat de verveling verergerde. Ik en mijn vriend zaten te wachten en keken in de verte. Mijn camera lag op de tafel voor me. Ineens vroeg ik me af of hier wat te fotograferen viel. En zoniet, of ik dan tóch wat kon verzinnen.

Dus ik stond op, en zette mijn blik aan.
Wat ik zag was een hoop leegte en één persoon:

Girona Airport foto 1


Typisch, want daar word ik van nature door aangetrokken (wil je weten waar jouw fotovoorkeuren liggen? Lees dan dit artikel). Ik bleef dus een tijd rondhangen op deze plek, wachtend op iets waarvan ik nog niet wist wat het was. En soms komt er ook niks. Maar nu wel.

Want ineens veranderde alles. Het licht, de mensen, de sfeer. En toen zag ik dit:

Girona Airport foto 2


En dit:

Girona Airport foto 6


BAM! Dat zijn situaties waarvan de adrenaline door mijn lijf stroomt. Iemand anders moet ervoor uit een vliegtuig springen, ik heb al genoeg aan een mini-scène op een luchthaven. Ik bleef fotograferen op enige afstand, op mijn hurken. Het leek niemand te deren.

Ik fotografeerde erop los, en maakte per ongeluk een onscherpe foto. En zo kwam ik erachter dat de onscherpte in deze situatie niet bijzonder storend is. Het versterkt – vind ik – zelfs de wat dromerige sfeer:

Girona Airport foto 3


Misschien wel het meest krachtige beeld vind ik die van het jongetje hieronder: met z'n kleine handjes leunt hij tegen het raam dat – zo zien we door de lichtval – al door talloze kleine en grote handen is aangeraakt.

Girona Airport foto 4


Bij thuiskomst speelde ik wat met de formaten, iets waar ik nog steeds niet over uit ben trouwens. In de serie hieronder koos ik voor een vierkant formaat.

Girona airport foto 7.JPG


Print je foto's


De volgende stap: alle foto's hangen nu bij mij thuis aan een metalen plaat. Daar doorstaan ze de tijdtest: wat vind ik van deze foto's over 6 weken? Af en toe verschuif ik wat, maak ik andere combinaties. Of wellicht besluit ik dat er maar één beeld echt sterk is. Of geen.

Hoe dan ook: zonder prints van je foto's is het lastig oordelen. Printen dus, en ophangen die handel. Laat je foto's leven (en pak je camera erbij op Schiphol)!

P.S. Als je eenmaal in het vliegtuig zit, kun je trouwens ook gewoon fotograferen. Kijk maar eens naar de inventieve fotoserie van Nina Katchadourian.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

3 reacties

 1. Tom
  Tom schreef op dinsdag 16 juli 2019 om 22:34  | reageer

  Mooie foto's en sfeervol vastgelegd. Laat die vakantie maar beginnen!

 2. Tom van Loon
  Tom van Loon schreef op woensdag 17 juli 2019 om 19:56  | reageer

  Ik ben vorige week weggestuurd van de aankomsthal van Rotterdam the Haigue Airport vanwege de privacywetgeving. Toen ik per email toestemming vroeg werd dit om dezelfde reden geweigerd. Vanwege de drukte zou ik niet in staat zijn van alle aanwezigen toestemming te vragen. Volgens mij onzin omdat er dan van geen enkel evenement ( vierdaagse, Tour de France etc) foto's gemaakt zouden kunnen worden.

 3. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op donderdag 18 juli 2019 om 08:38  | reageer

  @Tom: dank! En een fijne vakantie toegewenst vrolijk
  @Tom van Loon: Dat klinkt vervelend. Helaas weet ik niet precies hoe het juridisch in elkaar steekt op een luchthaven. Wat mij dan meestal wel weer verbaast is dat je wél gewoon met een telefoon foto's mag maken in dit soort gevallen...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord