Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Tip: maak een projectplakboek

zaterdag 21 november 2020, 20:02 door | 3.787x gelezen | 2 reacties

Fotograferen is vooral een digitale bezigheid: ik druk op een knopje, koppel mijn camera aan mijn laptop en klik wat rond met mijn muis in Lightroom.

Deze manier van werken spreekt mijn creativiteit slechts op één manier aan. En dat is zonde. Dus ben ik gestart met een projectplakboek, en dat werkt als een tierelier.

Produceren in golven


Inmiddels weet ik dat mijn fotografische productie in golven komt. En nu zit ik precies op zo'n golf: ik verdiep me in mijn onderwerp en fotografeer veel.

Dat onderwerp – stedelijk landschap – is echter nog veel te breed. Ik zoom daarom in op wat mij nu zo interesseert aan bepaalde stedelijke plekken. Het helpt mij om ook andere invalshoeken te onderzoeken, zoals boeken.

Plakboek project


Om je onderwerp heen denken


Als je bezig bent met een fotoserie, project, reportage of hoe je het ook wilt noemen, helpt het om je onderwerp van alle kanten te bekijken. Dus niet alleen door de zoeker van je camera. Maar via boeken, tijdschriften, flarden van gesprekken die linken aan jouw onderwerp.

Al die losse elementen verzamel ik in mijn plakboek. Alles wat ook maar enigszins linkt aan mijn onderwerp, plak ik erin. Zo denk ik om mijn onderwerp heen.

Naast deze 'externe inspiratie', plak ik ook mijn eigen werk erin.

Na iedere fototocht print ik thuis de foto's waar weleens wat in kan zitten. Die plak ik in mijn plakboek. Ik voeg ook aantekeningen toe: over wat ik goed vind in de foto, en wat niet. Dat dwingt mij om écht (en lang) te kijken naar de beelden die ik maak.

Projectplakboek


Wat het mij oplevert


Al dat gefröbel zorgt ervoor dat mijn hersens constant 'aan' zijn voor mijn onderwerp. Het lijkt wel alsof een toegewijd kaboutertje alle inkomende informatie door zijn handen laat gaan met de vraag 'past dit in het plakboek?'

Ik krijg steeds meer ideeën en ik denk steeds associatiever. Ik onderzoek nu telkens een paar van die ideeën, net zolang totdat er eentje beklijft. Door dat plakboek wordt dat traject ook nog eens heel visueel en tastbaar. En dus heb ik het idee dat er wat gebeurt, dat ik stappen maak. Dat motiveert me enorm om door te gaan.

Voor wie geen thema heeft


Voor wie ook graag wil plakken maar (nog) geen thema heeft: maak een inspiratieplakboek. Daarmee onderzoek je wat voor thema's jouw interesseren.

Zo'n plakboek maakte ik eind vorig jaar, en daar schreef ik toen ook over.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

2 reacties

 1. Robert
  Robert schreef op dinsdag 24 november 2020 om 10:44  | reageer

  Leuk idee Elvira. En bij terug kijken komen dan de mooie momenten weer naar boven van die dag.
  Ik zeg altijd; ' ik fotografeer omdat we zo snel vergeten'.
  Fotoschietgroeten Robert

 2. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op woensdag 25 november 2020 om 16:41  | reageer

  @Robert: Mooie toevoeging! vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord