Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Tip: maak een shotlist

maandag 9 december 2019, 22:22 door | 6.060x gelezen | 0 reacties

Soms is het goed om eens te experimenteren met je fotografische workflow. Want alleen zó kom je erachter dat iets misschien wel heel nuttig kan zijn. Zoals het vooraf maken van een shot list. Hierbij een korte handleiding over wat dat is, en waarom het je kan helpen.

Je foto-boodschappenlijstje


Je moet een shot list zien als een simpel boodschappenlijstje: waar wil je mee thuis komen? Ik ga meestal zonder boodschappenlijst naar de supermarkt, waardoor ik soms minutenlang doelloos loop te dralen voor de schappen.

Ik weet niet wat ik wil, kan niet kiezen en ga met veel te veel zooi weer naar huis. En laat me dat nu ook regelmatig gebeuren met fotografie.

Een shot list wordt veel gebruikt onder trouwfotografen. Die gaan vooraf naar de trouwlocatie om te bepalen vanuit welke hoek ze welk moment willen fotograferen. Maar ook als je geen bruiloften fotografeert, kan het bijzonder handig zijn als je vooraf hebt nagedacht over wat je eigenlijk gaat doen.

Pantheon in Rome


Ik had wel eens over shot lists gelezen, maar ik heb het nooit zelf toegepast. Tótdat journalistiek fotograaf Ed Kashi erover begon in een workshop die ik bij hem volgde.

Hij vertelde dat hij altijd op pad gaat met een shot list. Zijn redenen:

1. Het dwingt je om van tevoren na te denken over wat je eigenlijk gaat doen.

2. Als je 's ochtends opstaat weet je direct wat je te doen staat.

3. Het is een handige houvast wanneer het even niet lukt.

Ha, dacht ik toen. Zoiets past volgens mij best wel bij mijn manier van werken. Ik hou van structuur, discipline en opgelegde kaders. Omdat juist dát mijn creativiteit aanwakkert. En wellicht ook die van jou.

Wanneer kun je een shot list gebruiken?

Altijd.

Een paar voorbeelden:

Straatfotografie: bedenk vooraf een thema en maak dat thema specifiek. Met welke foto's wil je thuiskomen, hoe zien die eruit? Denk aan: standpunt, diafragma en compositie. Teken het desnoods uit.

Portretfotografie op locatie: verdiep je in andere portretten. Wat werkt, en wat niet? Welke achtergrond zoek je? Bedenk vooraf of je wilt experimenteren met het kader: alleen het hoofd, hoofd plus bovenlijf, armen over elkaar, etc. Maak dan een lijstje met foto's die je sowieso wilt maken.

Reisfotografie: je gaat op vakantie naar een land waar je nog nooit bent geweest. Maar helemáál blanco ben je niet. Wat maakt dat je graag naar dat land wilt?

Kun je dat omzetten in een thema voor een fotoserie? Dat voorkomt meteen dat je bij thuiskomst een waterval aan beelden hebt die tijdens je vakantie heel leuk leken, maar bij thuiskomst – zonder context – eigenlijk best saai zijn.

Enfin: de kunst is om je lijst aan te passen aan wat jij nodig hebt. Dat doe ik ook.

Trevi fonteinen

Mensen met dezelfde shotlist...

Hoe ik de shot list gebruik


Ik gebruik de shot list pas sinds kort. Zo liep ik onlangs mee met een schaapsherder en bedacht vóóraf wat ik wilde fotograferen. Op dat lijstje stonden onder andere:

- Mijn camera-instellingen
- Mijn gewenste standpunt
- De sfeer die ik wil overbrengen met de resulterende fotoserie
- De omschrijving van enkele detailfoto's
- De omschrijving van enkele overzichtsfoto's

Was het zinvol? Jazeker. Als ik even niet wist wat ik moest doen, ging ik (mentaal) terug naar de lijst. Dat hielp om weer te focussen. Wel bleek bij thuiskomst dat de sterkste foto's níet op de lijst hadden gestaan.

Maar dat is prima.

Want die shot list gebruik ik wanneer even niet weet wat ik moet doen. Dat voorkomt dat ik vastloop, of erger nog, dat mijn creativiteit langzaamaan wegsijpelt.

Dus: de eerstvolgende keer dat je op pad gaat: maak eens een shot list!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord